14.4 C
Deva
joi, martie 28, 2024

Reportaj The New York Times din Valea Jiului: „Minele, oraşele şi locurile de muncă s-au stins”

The New York Times a publicat, în ediţia din 9 aprilie, un reportaj din Valea Jiului, în care prezintă declinului oraşelor miniere.

 

 

Articolul numit „Cum arată viaţa după cărbune” este însoţit de imagini sugestive din Lupeni şi Petroşani, din exploatările miniere şi din ruinele acestora. „Minele de cărbune au fost odată un flux sanguin pentru România, o sursă de vitalitate economică în zilele dominaţiei comuniste. Panglicile scoase pe coşurile de fum au fost o semnătură a unui stat modern din secolul al XX-lea, iar minele bogate din Valea Jiului au angajat zeci de mii de oameni, generând oraşe vibrante. Minele, oraşele şi locurile de muncă s-au stins”, scrie The New York Times. „Comunităţile prospere au fost construite în jurul minelor în timpul perioadei de glorie a cărbunelui. Locuitorii îşi amintesc că teatrul din Lupeni a fost realizat în perioada comunistă a României. Multe complexe miniere au avut propriile biblioteci şi cluburi”, scrie Kevin Granville, în The New York Times.

 

Efectul de domino al închiderii exploatărilor

Fotografiile au fost realizate de Kevin Faingnaert, un fotoreporter sosit în februarie 2018 în Valea Jiului. „Munca unui miner a generat multe altele în Valea Jiului: profesori de şcoală, comercianţi, medici şi asistente medicale. Şi spre sfârşitul secolului al XX-lea, minerii au fost reprezentaţi de o uniune agresivă a forţei de muncă. A fost o slujbă bine plătită; mulţi mineri câştigau dublul salariului mediu pentru acea zonă. Minele au fost subvenţionate de guvernul român. Dar aceste plăţi s-au încheiat în mare parte, fie din cauza constrângerilor bugetare, fie a angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană, ceea ce a forţat închidera unităţilor. Mandatele UE privind aerul curat au determinat mai multe închideri. În următorii câţiva ani, se aşteaptă să rămână numai două mine. În timp ce cărbunele oferă acum aproape o treime din necesarul de energie al României, această cotă va scădea în anii următori, pe măsură ce centralele electrice vor trece la gazele naturale. În 1996, România a produs 7,2 milioane de tone de cărbune. Acum produce mai puţin de două milioane de tone”, informează The New York Times.

 

Din ce în ce mai mult lăsată la urmă

 

Prăbuşirea cărbunelui a aruncat un văl asupra oraşelor din Valea Jiului. Ca şi în alte regiuni postindustriale din întreaga lume, Valea este din ce în ce mai mult lăsată în urmă. Până în 1989, aproape 200.000 de oameni au numit regiunea casa lor. Acum, doar jumătate o mai numesc, scrie autorul articolului. „Unii locuitori din Valea Jiului au luptat împotriva distrugerii împrejurimilor. Ei susţin că aceste complexe abandonate de exploatare a cărbunelui oferă comunităţii o memorie şi o identitate colectivă. Mai mult decât atât, ele indică patrimoniul industrial al structurilor, acum simboluri ale altor vremuri”, informează autorii reportajului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/