Reparații de urgență la cetatea dacică de la Costești

Au trecut aproape patru decenii de la ultimele lucrări ample de reablitare a cetății dacice Costești, din Munții Orăștiei. De atunci, cele două „palate” ale așezării antice – două turnuri locuință folosite, susțin istoricii, ca reședințe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie. Învelitorile datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic. Nu și-au atins scopul și, mai mult, s-au degradat cu trecerea timpului, oferind oaspeților cetății o priveliște dezolantă.

Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, a precizat că în acestă toamnă vechile acoperișuri de tablă vor fi înlocuite cu sprijinul „Ambulanței pentru monumente”, o organizație neguvernamentală care s-a implicat în lucrări de restaurare la mai multe monumente istorice din țară. De asemenea, specialiștii vor consolida blocurile de calcar folosite la construcția celor două turnuri. Multe dintre acestea s-au dislocat, altele au fost vandalizate și sparte. Așezarea dacică este inclusă pe lista monumentelor UNESCO, însă a rămas în grija nimănui. După ce recent, adevărul.ro a semnalat situația dezastruoasă în care a ajuns cetatea Costești, autoritățile locale și voluntarii au organizat o acțiune de curățenie aici.
Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante aşezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 – 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara