Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani

Aproape cinci milioane de euro vor costa reparaţiile capitale derulate de CFR Sucursala regională Timişoara, pe un tronson de cinci kilometri de cale ferată între staţiile Băniţa şi Merişor, zonă în care a avut loc unul dintre cele mai grave accidente feroviare din ultimii ani. Investiţia a fost scoasă la licitaţie publică, iar contractul vizează servicii de proiectare şi lucrări pentru reparaţie capitală pentru asigurarea circulaţiei trenurilor în condiţii de siguranţă pe linia CF Livezeni – Simeria, între staţiile Băniţa şi Merişor, între kilometrii 62+150 şi 67+620, în vederea readucerii elementelor componente ale căii ferate la parametrii iniţiali.

„Linia CF 116 Simeria-Livezeni între staţiile Merişor şi Băniţa este linie magistrală interoperabilă, dublă, electrificată. A fost construită în anul 1870 şi a avut ultima reparaţie capitală în anul 1985. Porţiunea propusă pentru executarea lucrărilor de refacţie totală este firul I. Urmare a traficului suportat de la ultima reparaţie capitală, elementele suprastructurii căii – şine, traverse, materialul mărunt şi prisma căii au ajuns la un grad avansat de uzură, fiind depăşită capacitatea de intervenţie în puncte în cadrul lucrărilor de întreţinere.Şinele prezintă uzuri verticale şi laterale în curbe la limita maximă admisa de reglementările specifice în vigoare”, se arată în Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI).

O cale ferată depăşită de vremuri
De asemenea, există în calea ferată un număr mare de traverse de lemn, beton şi traverse de lemn speciale pentru poduri necorespunzătoare. Sectorul care va intra în reparaţii capitale prezintă un traseu sinuos ş cu o declivitate mare, de până la 19,4 la mie.

„În curbe există defecte de ecartament – lărgiri, forţarea tirfoanelor pe exteriorul curbei, cumulat cu uzuri mari la rebordul plăcilor metalice pe firul exterior al curbei. Materialul mărunt de cale prezintă uzuri mecanice şi degradări din coroziune astfel încât nu mai asigură o prindere corespunzătoare. Porţiunea de linie propusă a se refacţiona are ciclul de reparaţie capitală depăşit”, se arată în Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI)

Reabilitarea căii ferate o va face mai sigură şi atractivă pentru transportul de călători şi de mărfuri, iar cheltuielilede întreţinere a acesteia vor scădea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?