Remember: Şapte decenii de la instalarea Guvernului Groza

Primul guvern comunist al României, care şi-a început activitatea pe 6 martie 1945, a fost condus de un hunedorean

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la instalarea primului guvern comunist în România. Iar primul care a condus ţara din postura de prim ministru în noua orânduire s-a născut la Băcia.

petru groza

“Baronul roșu”

Primul premier comunist al României a fost dr. Petru Groza, care mai era numit și “Baronul roșu”. Om educat, de formație burgheză, Petru Groza s-a născut la Băcia, pe 7 decembrie 1884, tatăl său fiind preot. Cu studii finalizate peste hotare, fiind doctor în științe juridice, Petru Groza devine membru al Partidului Național Român, condus de Iuliu Maniu, fiind ales deputat din partea acestei formațiuni politice. Apoi trece în Partidul Poporului, condus de Alexandru Averescu, fiind, între 1921 și 1927, ministru fără portofoliu, în două rânduri, dar și ministru al Lucrărilor Publice. În 1933 formează Frontul Plugarilor, această formațiune fiind sub aripa protectoare al Partidului Comunist Român. În 20 iunie 1944, Groza a susținut formarea Blocului Național Democratic, compus din Partidul Național Țărănesc, Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și Partidul Comunist. Dr. Petru Groza ajunge, din nou, în Guvernul Constantin Sănătescu, în octombrie 1944, ca vicepremier, funcție pe care o va păstra și în următorul executiv, condus de Nicolae Rădescu. La 2 martie 1945, la presiunile Moscovei și pe fondul unor vremuri extrem de tulburi, Regele Mihai I îl însărcinează pe Petru Groza să formeze un nou guvern, care își va intra în atribuțiuni patru zile mai târziu. A urmat, apoi, simulacrul de alegeri din noiembrie 1946, trecerea țării sub control sovietic și eliminarea partidelor istorice, cu Groza ca premier. Acesta a avut un rol primordial și în abdicarea Regelui Mihai, pe 30 decembrie 1947, zi în care a fost proclamată Republica Populară Română. Petru Groza a fost prim ministru al României până pe 2 iunie 1952, după care a fost numit președinte al prezidiului Marii Adunări Naționale, funcție asimilată cu cea de șef al statului, post pe care a stat până la data decesului, la 7 ianuarie 1958. casa petru groza

Premier bolşevic, fără a fi membru de partid

Moartea lui Petru Groza, la 73 de ani, a fost datorată unui cancer. El a fost înhumat, iniţial, la Cimitirul Ghencea-Militar, iar, ulterior, a fost depus în mausoleul din fosta Piață a Libertății din Capitală. Urna cu rămășițele pământești se află în cavoul familiei din cimitirul de la Băcia, localitatea sa natală. Până în 1989, nu existau, practic, oraşe şi municipii în care să nu găseşti străzi cu numele Dr. Petru Groza sau 6 Martie. În Deva, printr-o manevră bine gândită, sau dintr-o pură coincidenţă, Şcoala “Dr. Petru Groza” (cunoscută ca nr.1 sau “Regina Maria”, acum fiind component a Colegiului “Sabin Drăgoi”) se afla pe strada 6 Martie, actuala Lucian Blaga. Ca şi pe vremuri, şi acum există, la intrarea în Parcul Cetăţii din Deva, casa lui Petru Groza, o bijuterie arhitectonică. statuie groza

De asemenea, în Deva mai era şi Bulevardul Dr. Petru Groza, în prezent Piaţa Unirii, unde trona statuia primului premier bolşevic al României, înlocuită cu una a Împăratului Traian.  statuie traianDupă Revoluţie, numele străzilor şi a şcolilor s-au schimbat, iar statuia lui Groza a fost demontată de pe soclu. Monumentul a zăcut multă vreme în curtea interioară a Prefecturii şi Consiliului Judeţean, după care familia a dus-o la Băcia, la casa natală, fără a o mai ridica pe vreun soclu. Indiferent de ce ar fi făcut, cei din Băcia au reuşit să facă distincţia între premierul communist şi consăteanul lor, purtându-i, şi acum, un mare respect, iar acest lucru se transmite din generaţie în generaţie. Mai este de menţionat faptul că, până în 1989, actualul oraş Ştei, din judeţul Bihor, a purtat numele de Dr. Petru Groza. Revenind la activitatea politică a premierului hunedorean de la mijlocul secolului trecut, trebuie amintit că pe vremea Guvernelor Groza s-a naționalizat industria, s-au pus bazele planurilor cincinale ori s-au înființat Gospodăriile Agricole Colective sau de Stat. Tot în acea perioadă, România a devenit membră a CAER şi a Tratatului de la Varşovia, când Groza era deja preşedinte al prezidiului Marii Adunări Naţionale. Şi, poate lucrul cel mai interesant dintre toate, Petru Groza, deși a fost premier în primul guvern bolşevic, nu a fost membru al Partidului Comunist.

EXTRA 1
Țăranul din fruntea agriculturii

zaroni
Alături de Petru Groza, în cele trei guverne conduse de acesta, s-a mai aflat un hunedorean, Romulus Zăroni, originar din satul Nădăștia de Sus, care aparține acum de orașul Călan. Zăroni, apropiat de Groza, a fost numit, cu sprijunul acestuia, secretar de stat în Guvernul Rădescu, iar, mai apoi, între 6 martie 1945-30 noiembrie 1946, a fost ministru al Agriculturii, deși avea doar studii medii. Abia după ce a fost numit ministru, Romulus Zăroni a făcut facultatea de profil, la fără frecvență. De asemenea, Zăroni a fost și ministru al Cooperației. Pe seama lui Zăroni, totuși, un simplu țăran, pentru care Bucureștiul, cu rafinamentele sale, însemna prea mult, au circulat o sumedenie de bancuri, din cauza gafelor monumentale care le făcea. Ca o culme a ironiei, Zăroni, perceput ca un chiabur în epoca sa, fără a avea de suferit din această cauză, a fost afectat de etatizarea agriculturii, prima sa nevastă refuzând să intre cu pământurile “la colectivă”, lucru ce a dus la divorț. Romulus Zăroni a murit de tânăr, la 56 de ani, în 1962, fiind înmormântat în cimitirul Ghencea din Capitală.

EXTRA 2
Ironie a sorţii
Primul Guvern Groza a fost adus la putere cu sprijinul lui Iosif Visarionovici Stalin, liderul URSS, între cei doi existând o relaţie chiar foarte bună, lucru rar întâlnit la cei care aveau contacte du dictatorul sovietic. În semn de prietenie, până la moartea fostului lider al Uniunii Sovietice, petrecută în 1953, pe…5 martie, Braşovul purta numele de Oraşul Stalin. Legat de acet aspect, circula, în acele vremuri, un banc, dar provenit, ca mai toate, din fapte reale, că o cursă de autobuz a fost suspendată deoarece merge ape ruta Păduchiosu – Stalin şi retur…Svetlana-Alliluyeva

Şi, ca o ironie a sorţii, într-o zi de 6 martie, dar în 1962, Svetlana Allilueva, singura fată a lui Stalin, care a mai avut şi doi băieţi, cerea, la ambasada americană din Delhi, azil politic în SUA, duşmanul de moarte al tatălui său.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)