Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia

Ruinele așezării Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș roman întemeiat de împăratul Traian, după războaiele daco-romane, au primit de la începutul anului aproape 90.000 de turiști, cu peste 20.000 mai mulți decât în întreaga perioadă a anului trecut.

Mulți dintre oaspeții fostei capitale a Daciei romane au ajuns aici în urma unei confuzii. Deseori, turiștii vin la Ulpia Traiana Sarmizegetusa crezând că aici se află Sarmizegetusa Regia, iar unii sunt nemulțumiți când aud că aici nu este așezarea dacilor din Munții Orăștiei, pe care voiau să o viziteze, spune arheologul Gică Băeștean, custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Alți vizitatori se declară de-a dreptul revoltați că au greșit destinația și nici nu mai intră în sit, chiar dacă au străbătut sute de kilometri până la el. „Spun că ei au venit să vadă ruinele cetății dacice, construită de strămoșii lor, și că nu vor să audă de romani”, spune un localnic, obișnuit cu lipsa de cunoștințe și reacțiile multor turiști.
Cei care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată în comuna Sarmizegetusa de lângă Hațeg, au însă numeroase motive de satisfacție. O mulțime de vestigii antice întinse pe 30 de hectare și un amfiteatru roman imens, bine conservat, au rămas de pe urma celui mai înfloritor oraș din Dacia, în vremea împăratului Traian.
Hunedoara este singurul județ din România în care se află ruinele a două capitale antice, însă nenumărați turiști le confundă, pentru că ambele au în titlu numele Sarmizegetusa. Așezările istorice se află la o distanță de circa 70 de kilometri și la o oră și jumătate de mers, cu mașina, una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia a fost clădită de daci la poalele vârfului Godeanu din Munții Orăștiei înainte de cucerirea romană, iar istoricii o consideră centrul politic și religios al regatului dac. A fost o așeare cosmopolită în Antichitate, iar acum este un sit UNESCO impresionant prin rămășițele templelor sale misterioase. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian, în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în câmpia Haţegului. În Antichitate, Colonia Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusaera o așezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative și palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, și cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident