Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia

Ruinele așezării Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș roman întemeiat de împăratul Traian, după războaiele daco-romane, au primit de la începutul anului aproape 90.000 de turiști, cu peste 20.000 mai mulți decât în întreaga perioadă a anului trecut.

Mulți dintre oaspeții fostei capitale a Daciei romane au ajuns aici în urma unei confuzii. Deseori, turiștii vin la Ulpia Traiana Sarmizegetusa crezând că aici se află Sarmizegetusa Regia, iar unii sunt nemulțumiți când aud că aici nu este așezarea dacilor din Munții Orăștiei, pe care voiau să o viziteze, spune arheologul Gică Băeștean, custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Alți vizitatori se declară de-a dreptul revoltați că au greșit destinația și nici nu mai intră în sit, chiar dacă au străbătut sute de kilometri până la el. „Spun că ei au venit să vadă ruinele cetății dacice, construită de strămoșii lor, și că nu vor să audă de romani”, spune un localnic, obișnuit cu lipsa de cunoștințe și reacțiile multor turiști.
Cei care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată în comuna Sarmizegetusa de lângă Hațeg, au însă numeroase motive de satisfacție. O mulțime de vestigii antice întinse pe 30 de hectare și un amfiteatru roman imens, bine conservat, au rămas de pe urma celui mai înfloritor oraș din Dacia, în vremea împăratului Traian.
Hunedoara este singurul județ din România în care se află ruinele a două capitale antice, însă nenumărați turiști le confundă, pentru că ambele au în titlu numele Sarmizegetusa. Așezările istorice se află la o distanță de circa 70 de kilometri și la o oră și jumătate de mers, cu mașina, una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia a fost clădită de daci la poalele vârfului Godeanu din Munții Orăștiei înainte de cucerirea romană, iar istoricii o consideră centrul politic și religios al regatului dac. A fost o așeare cosmopolită în Antichitate, iar acum este un sit UNESCO impresionant prin rămășițele templelor sale misterioase. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian, în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în câmpia Haţegului. În Antichitate, Colonia Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusaera o așezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative și palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, și cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini