Recompense pentru eroii de lângă noi. Veteranii de război, Cetăţeni de Onoare ai judeţului Hunedoara

Au luptat cu arma în mână acolo unde Ţara a avut nevoie de ei, au fost răniţi, iar acum, în amurgul vieţii, a venit şi rândul lor. Împovăraţi de bătrâneţe şi suferinţă şi umiliţi de un sistem care nu reuşească să găsească decât o mână de bănuţi pentru cei care şi-au riscat viaţa pe front, veteranii de război din Valea Jiului au primit, joi, titlul de “Cetăţean de Onoare al judeţului Hunedoara” şi câte un premiu în bani.

2013-07-25 10.37.35Moment emoţionant joi, în Sala de Marmură a Primăriei Petroşani, unde câteva zeci de veterani de război din Valea Jiului şi Băniţa au primit diplomele de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani şi un premiu de 200 de lei, înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. În total, în Valea Jiului sunt 52 de veterani, însă o parte a fost reprezentată de copiii eroilor noştri, iar alţii nu au putut veni deloc şi nici nu au avut pe cine trimite să le ridice premiul. Mircea Moloţ recunoaşte că acest gest ar fi trebuit să vină mai devreme, în urmă cu 10 ani când a preluat preşedinţia CJ Hunedoara şi când, cu siguranţă în judeţul Hunedoara erau în viaţă mai mulţi decât cei 800 de veterani de acum. “Îmi pare rău că nu l-am făcut în urmă cu 10 ani şi apoi să-i sărbătorim în fiecare an, pentru că aceşti oameni merită respectul nostru şi măcar atât putem să facem pentru ei, noi, autorităţile publice, să ne întâlnim cu ei, să stăm de vorbă…. Datorită lor şi celor care au luptat în celelalte războaie, noi astăzi vorbim româneşte şi suntem în graniţele în care România este de mult timp”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara. Acesta s-a declarat emoţionat de întâlnirea cu veteranii de război, cărora le-a înmânat diplomele cu ochii în lacrimi. “Nu cred că pot să exprim în cuvinte ceea ce am simţit. Mi-au dat lacrimile. Este un sentiment pe care îl trăieşti doar când îi strângi mâna şi de apropii de faţa dânsului să-I spui “La mulţi ani!”. Te gândeşti că aceşti oameni, în vremuri de restrişte şi jale, au întruntat călduri, ploi, viscol, zăpezi, fără niciun interes, cum se întâmplă astăzi”, a mai spus preşedintele CJ Hunedoara.

De asemenea, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, care a găzduit emoţionantul moment, le-a mulţumit celor 2013-07-25 10.11.53care şi-au riscat viaţa pentru a apăra graniţele ţării. “Acest gest simbolic nu face altceva decât să arate recunoştinţa pe care noi, generaţiile de astăzi trebuie să o avem faţă de dumneavoastră şi faţă de toţi cei care au făcut posibil ca România să existe astăzi în această formă şi au făcut acest lucru inclusiv prin sacrificiul suprem”, le-a spus Iacob – Ridzi veteranilor.

Suflete vii în trupuri măcinate de suferinţă

Bucuroşi şi emoţionaţi deopotrivă că meritele lor sunt recunoscute, veteranii de război din Valea Jiului au uitat pentru câteva momente de  anii şi suferinţele care le toarnă parcă plumb în picioare şi care le macină trupurile. Au uitat, poate, şi că statul român le „recompensează” rănile căpătate pe fronturile unde au luptat cu fix 250 de lei, cât este pensia de veteran. Oricum, nu se plâng niciodată şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că, la peste 90 de ani cât au cei mai mulţi, încă sunt în viaţă. Cornel Pârv are 94 de ani. A venit la Primăria Petroşani îmbrăcat în straie populare. Pentru el, ca şi pentru ceilalţi veterani, astăzi este sărbătoare. Deşi abia mai merge, nu se plânge. Singura grijă este dacă stă bine tricolorul, pe care şi l-a pus după gât. Nu mai vede bine şi tare i-ar părea rău să nu fi aşezat cum trebuie drapelul României, la care ţine atât de mult. În mână ţine un buchet de flori, din plastic, probabil cam de o vârstă cu el, pe care ar vrea să le ofere, cu drag, preşedintele CJ Hunedoara, emoţionat de gestul acestuia. Vistian Balcan are tot 94 de ani. A luptat în Caucaz, unde a fost rănit. Nu a mai putut rămâne pe front şi s-a întors în ţară, dar a rămas alături de fraţii lui de eroism. Pentru sacrificiul său, statul român îl 2013-07-25 10.40.06recompensează cu 250 de lei. Are însă pensia pentru limită de vârstă, căci a lucrat o viaţă întreagă, şi nici prin capo nu-i trece să se plângă. Mai greu este cu bătrâneţea, după cum ne spune Dumitru Alionesc: „Nu viaţa e grea, picioarele sunt grele”. A luptat pe frontul de Apus, pe cel de Răsărit, iar la 93 de ani nu se dă bătut. Iar pentru Dumitru Văduva, care a fost la Radna, Păuliş sau Sâmbăta, la Şcoala Militară, cea mai apăsătoare este singurătatea. Are 89 de ani şi a avut doi fii. Unul a murit de tânăr, iar cel de-al doilea, care are şi el 60 de ani, e la sute de kilometri depărtare.

Sunt poveşti de viaţă uimitoare, pe care bravii noştri eroi le istorisesc cu inima deschisă. Păcat că prea puţini se mai apleacă asupra „istoriei vii”, care se stinge puţin câte puţin, cu fiecare zi care trece.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute