Război în PSD Hunedoara. Laurențiu Nistor a pierdut alegerile dar nu și pofta de a stăpâni

177

După ce PSD a pierdut alegerile pentru primar la Deva pe mâna lui Laurențiu Nistor, tot Laurențiu Nistor este cel supărat și care, pentru a-și asigura liniștea, îi aruncă din partid pe cei care îi contestă deciziile. Liderul PSD pare să fi uitat complet că cei pe care îi elimină din organizație acum sunt cei care au fost în prima linie la alegerile parlamentare, atunci când pesediștii au câștigat și Deva, și județul Hunedoara. În plus, într-un tăvălug al erorilor, pentru a atinge interese obscure, Laurențiu Nistor și-a pus acum partidul în cea mai proastă situație posibilă: bătut în alegeri și cu un scandal urât mirositor în propria curte.

Înainte de a comenta, în câteva linii, criza fără precedent din PSD-ul hunedorean, să notăm elementele de eveniment. Tehnic, pe scurt, vineri seara, în şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD Hunedoara, au fost luate mai multe decizii de sancționare, teoretic ca rezultat al unei analize a rezultatelor alegerilor. Alegeri pierdute, cum se știe deja, de Laurențiu Nistor, cel care a boicotat organizația Deva și propunerile sale, a forțat un candidat extern și chiar a condus o campanie electorală complet ineficientă. Dar nu Laurențiu Nistor a fost găsit vinovat, în ciuda evidenței.

Degeaba muncești pentru PSD, dacă nu muncești pentru Nistor

Fără să-ți asume niciun gram din eșecul lamentabil de la alegerile pentru primarul Devei, Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, a forțat excluderi din partid și alte pedepse aplicate criticilor săi și celor care nu s-au supus voinței sale.

Astfel, Radu Barb a fost demis din funcţia de secretar executiv al PSD Hunedoara şi a fost suspendat din PSD pe o perioadă de şase luni. De asemenea, au fost excluşi din PSD Vasile Ţonea (unul dintre cei mai devotați și loiali activiști pesediști pe care îi cunoaște județul Hunedoara), Răzvan Şoldan, Ladislau Horvath și Cristian Gros. În plus, a fost dizolvată structura de conducere a PSD Deva – Comitetul Executiv Municipal şi Biroul Permanent.

De notat că, departe de a înghiți violența șefului său de partid, Radu Barb a izbucnit public, aducând acuze grave lui Laurențiu Nistor, pe care îl face direct responsabil de pierderea alegerilor. Ar fi de discutat și despre atitudinea de dinainte de alegeri a celor pedepsiți acum, atunci când au acceptat fără murmur decizia evident perdantă a liderului de la județ – sacrificând alegerile și imaginea partidului doar pentru a demonstra că au un lider prost inspirat/ intenționat!? Dar, despre asta, într-o altă analiză, dedicată.

Cum s-a ajuns la toate astea? Laurențiu Nistor știe cel mai bine, dar este în firea ocupației noastre de a analiza lucrurile, pentru că, atîta timp cât ne umblă violent la buzunare, politica nu mai este doar treaba lor, a politicienilor, ci și a cetățeanului care le suportă cam prea multe derapaje.

 

Când puterea se urcă la cap

Pentru început, să notăm faptul că beția puterii și lăcomia sunt afecțiuni cronice fără de care politica românească nu poate exista. Demonstrația a fost făcută, cu vârf și îndesat, de atâtea ori încât nu este nevoie de explicații suplimentare. Poate cel mai bun exemplu despre ce nenorociri atrag cele două afecțiuni puse pe un personaj politic este scandalul provocat de liderul PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, la sfârșitul săptămânii trecute. Un scandal iscat din prea-plinul unei puteri auto-asumate de Nistor și, din nefericire pentru social-democrația hunedoreană, acceptată fără murmur de membri de partid.

Dovada simplă a faptului că decizia lui Nistor de a forța excluderea din partid a unor oameni și de a paraliza organizația municipală Deva a fost proastă și a venit din orgoliul uriaș al șefului PSD Hunedoara este, în primul rând, absența necesității. În condițiile în care PSD, forțat chiar de Nistor să joace o carte perdantă, a pierdut umilitor alegerile pentru primar în Deva, cea mai proastă idee a vreunui pesedist – și în special a lui Nistor – ar fi fost să declanșeze și un scandal intern în PSD. Un scandal care să transforme eșecul electoral într-un eșec generalizat al social-democrației hunedorene și o simplă pierdere a unei competiții în dramă cu final imprevizibil.

De notat că, ieșind complet din obișnuința PSD de a-și rezolva problemele interne în spatele ușilor închise, cu multă secretomanie și abundență de gogoși publice, Laurențiu Nistor demonstrează acum că miza acestui război este mult mai personală și interesele așijderea.

Așadar, în locul unei tăceri de lins răni și gândit o strategie de ieșit din necaz – ușor stâjenitoare, e adevărat, dar preferabilă -, Laurențiu Nistor (cu susținătorii săi) și-a scuturat orgoliul de mare șef și a dat cu bâta proastei inspirații în balta și așa tulbure a PSD Hunedoara. Lovitură de bâtă care, departe de a rezolva ceva, face cel mai mare rău posibil în acest moment: demonstrează că eșecul PSD la alegerile de la Deva nu este întâmplător, ci este rezultatul unor combinații proaste, de gașcă internă de partid, fără nicio legătură cu ideea de a câștiga scrutinul din 5 noiembrie.

 

Un eșec prevăzut de toată lumea

Să ne amintim faptul că niciun analist politic sănătos nu a dat câștigătoare în alegeri formula forțată a lui Laurențiu Nistor cu Petru Mărginean candidat. Erau prea multe argumente care concurau la această opinie generalizată. Comentatorii politici – și chiar din societatea civilă – au criticat combinația lui Nistor, considerând că este cea mai prostă decizie și are șanse de câștig mai mici decât ale unui bilet la loterie. Cu toate acestea, Laurențiu Nistor, cu un sprijin deja aranjat la București din partea lui Liviu Dragnea, a preferat să calce în picioare toate promisiunile făcute colegilor săi de partid și, mai mult, chiar să preia controlul total inclusiv pe campania electorală.

Cea mai importantă întrebare este: ce interes personal atât de mare l-a mânat în luptă pe liderul PSD Hunedoara Laurențiu Nistor încât să provoace un lanț al erorilor în care este sacrificat inclusiv partidul? Pentru că este foarte clar, mai ales acum, că tot ceea ce a făcut Nistor – de la schimbarea forțată a candidatului, cu pierderea drastică a alegerilor, până la excluderea din partid a celor care nu s-au supus orbește proastei sale decizii – nu are nicio legătură cu interesele PSD Hunedoara și ale PSD în general, ci chiar le fac rău.

 

O miză uriașă sau încăpățânare prostească

Lanțul erorilor, în care liderul PSD Laurențiu Nistor se pare că persistă, sacrifică structura și imaginea PSD Hunedoara, astfel încât ne gândim că este vorba despre o miză foarte mare a acestui joc împotriva firii politice. Sau doar încăpățânare prostească, ca sî nu-i spunem altfel?

Să fie vorba de bani mulți, din aceia care se învârt cu lopata în politica românească, despre care știe toată lumea, dar nu îndrăznește nimeni adânc? Să fie vorba, cum spun unii și alții, despre un sprijin, trup și suflet, pentru viitorul unei colege de partid? Să fie vorba despre interesele unor lideri mai mari, poate dinspre Dragnea, interese gâdilate de ceva afaceriști locali/ afaceri locale – că tot e PSD la cârma județului? Habar nu avem, pentru că este un teritoriu pe care parcă și anchetatorii de meserie îl cam evită, din diverse motive. Ceea ce știm, însă, cu siguranță, este că situația în care a ajuns PSD Hunedoara în aceste zile are un singur promotor, Laurențiu Nistor, un lider încăpățânându-se să se dea mai deștept și decât partidul, și decât societatea hunedoreană care îl privește perplexă cum își umilește propriul partid și îi sapă, meticulos, groapa, indiferent ce i se spune.

Oricum, una peste alta, credem că trebuie să fii uimitor/ uluitor de motivat ca să îți nenorocești propriul partid (cel care te-a făcut om cu stare, totuși!) pentru a-ți atinge scopurile.

 

Schița unei crize provocate

SITUAȚIE 1: Laurențiu Nistor chiar credea că va câștiga alegerile în Deva cu Petru Mărginean candidat, în ciuda tuturor sondajelor și analizelor de piață politică, în ciuda împotrivirii organizației Deva a partidului.

SITUAȚIE 2: Laurențiu Nistor știa că nu va câștiga alegerile în Deva cu Petru Mărginean candidat, dar și-a urmărit interesele personale până la capăt.

În ambele situații, logica soluțiilor ar fi fost următoarea:

SOLUȚIE NORMALĂ: Puțină pudră de cenușă în cap, stat mai mult pe la București și potolit mai de departe și în timp supărarea colegilor de partid pe care i-ai umilit. Adică mințit frumos, în pură tradiție politică românească, și poporul, și colegii.

SOLUȚIE INDECENTĂ: Să nu-ți asumi eșecul electoral, să-i cerți inclusiv pe cetățeni că nu au votat cum ai vrut tu și să te răzbuni pe cei care te-au avertizat că ai socotit greșit și pe care i-ai umilit cu cinism – comportament nu numai arogant și lipsit de respect, ci mai ales extrem de periculos, având în vedere că este vorba de oameni intrați în „intimitățile” partidului.

Soluția indecentă, cea aleasă de Laurențiu Nistor, a declanșat poate cea mai dură criză internă din PSD-ul hunedorean al ultimilor ani, iar rufele ce vor fi spălate public în această perioadă se anunță urât mirositoare. Vom urmări și vom relata.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Război în PSD Hunedoara. Laurențiu Nistor a pierdut alegerile dar nu și pofta de a stăpâni

  1. Ealocin

    Impotriva organizatiilor PSD la Geoagiu si Deva tovarasul Laurentiu a adus pierdanti . Totusi acesta nu mai raspunde ? 🙁 🙁

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.