PRĂPĂD. Zidul Sarmizegetusei Regia a fost rupt pe o lungime de opt metri FOTOGALERIE

Monumentul istoric a fost grav afectat de intemperiile din ultimele zile. Fagii bătrâni, smulşi din rădăcini sau cu trunchiurile rupte de forţa vijeliilor s-au prăbuşit peste ansamblul de apărare al cetăţii dacice şi au distrus blocurile de calcar.

DSC_0159

Vijeliile au doborât copaci vechi de peste un secol, peste zidurile de calcar, şi au dus la prăbuşirea acestora. „Unul dintre zidurile care înconjoară cetatea a fost dărâmat sub greutatea unui trunchi de fag, pe o suprafaţă de opt metri. Am tăiat copacul pentru a elibera astfel presiunea pe care greutatea acestuia o exercita asupra structurii”, a spus Vladimir Brilinsky, administratorul sitului istoric Sarmizegetusa Regia. În apropierea trunchiului smuls din rădăcini de forţa vijeliilor, alţi copaci la fel de bătrâni au fost înclinaţi şi pun în pericol siguranţa a vizitatorilor. „E vorba de fagi aproape putreziţi pe interior, din cauza vârstei înaintate. Unii dintre ei au fot crăpaţi şi a trebuit să îi tăiem de urgenţă. Sunt foarte mulţi copaci care ar trebui retezaţi, pentru că la viitoarele furtuni pot provoca daune la fel de mari”, a afirmat Brilinsky.

[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]

Vântul a rupt un fag vechi de un secol din incinta cetăţii dacice, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată sub rădăcini, a fost descoperită o piesă unică din bronz: o matriţă cu ajutorul căreia dacii îşi fabricau bijuteriile din aur şi argint.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara