PRĂPĂD. Zidul Sarmizegetusei Regia a fost rupt pe o lungime de opt metri FOTOGALERIE

Monumentul istoric a fost grav afectat de intemperiile din ultimele zile. Fagii bătrâni, smulşi din rădăcini sau cu trunchiurile rupte de forţa vijeliilor s-au prăbuşit peste ansamblul de apărare al cetăţii dacice şi au distrus blocurile de calcar.

DSC_0159

Vijeliile au doborât copaci vechi de peste un secol, peste zidurile de calcar, şi au dus la prăbuşirea acestora. „Unul dintre zidurile care înconjoară cetatea a fost dărâmat sub greutatea unui trunchi de fag, pe o suprafaţă de opt metri. Am tăiat copacul pentru a elibera astfel presiunea pe care greutatea acestuia o exercita asupra structurii”, a spus Vladimir Brilinsky, administratorul sitului istoric Sarmizegetusa Regia. În apropierea trunchiului smuls din rădăcini de forţa vijeliilor, alţi copaci la fel de bătrâni au fost înclinaţi şi pun în pericol siguranţa a vizitatorilor. „E vorba de fagi aproape putreziţi pe interior, din cauza vârstei înaintate. Unii dintre ei au fot crăpaţi şi a trebuit să îi tăiem de urgenţă. Sunt foarte mulţi copaci care ar trebui retezaţi, pentru că la viitoarele furtuni pot provoca daune la fel de mari”, a afirmat Brilinsky.

[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]

Vântul a rupt un fag vechi de un secol din incinta cetăţii dacice, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată sub rădăcini, a fost descoperită o piesă unică din bronz: o matriţă cu ajutorul căreia dacii îşi fabricau bijuteriile din aur şi argint.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute