Rătăciţi în Retezat

106

Trei bărbaţi din Tulcea, care au vrut să exploreze frumuseţile Retezatului, s-aui rătăcit şi în ajutorul lor au plecat jandarmii montani.

turistUnul dintre turişti a sunat la 112, după ce şi-a dat seama că au rătăcit traseul din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi că singuri nu mai pot ajunge la poalele muntelui. „În căutarea lor a pornit o echipă de jandarmi, formată din efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Câmpu lui Neag, Postului de Jandarmi Montan Straja din cadrul Secţiei de Jandarmi Lupeni. Jandarmii hunedoreni s-au deplasat cu utilaj UTV Polaris, apoi, datorită traseului montan dificil, pe jos până în zona Vîrfului Marii”, a declarat maistru militar Andrada Pop, din cadrul IJJ Hunedoara.

După ore în şir de căutări, cei trei bărbaţi au fost găsiţi marţi dimineaţa, jurul orei 03.00, într-o zonă stâncoasă situată în apropiere de Vf. Marii, la o altitudine de peste 2000m. Bărbaţii, cu vârste cuprinse între 28 şi 36 de ani şi domiciliul în judeţul Tulcea, au fost preluaţi de jandarmii hunedoreni, şi transportaţi în oraşul Uricani. De asemenea, jandarmii au solicitat şi une chipaj SMURD, care a reulit să ajungă până la intersecţia DN66A cu drumul forestier Lazăru, pentru a acorda îngrijiri medicale unuia dintre cei trei bărbaţi, deoarece acuza dureri mari la genunchi. Acesta a şi fost transportat la Spitalul Municipal Lupeni, iar celelalte două persoane au fost duse de jandarmi în Uricani, acolo udne lăsaseră autoturismul.

Celor care doresc să parcurgă trasee montane, jandarmii montani le recomandă să se informeze în ceea ce priveşte itinerariul pe care doresc să-l parcurgă, gradul de dificultate al traseului şi să consulte prognoza meteo pentru perioada în care urmează să pornească pe munte, astfel să evite drumeţiile pe timp de noapte sau în condiţii meteorologice nefavorabile. De asemenea jandarmii sfătuiesc turiştii să se echipeze adecvat muntelui şi perioadei din an, iar înainte de a începe drumeţia pe munte, să aibă asupra lor un telefon mobil sau să lase detalii asupra zonei în care urmează să se deplaseze, astfel încât, în caz de necesitate, să se poată interveni cu operativitate. Mai mult, amatorii de drumeţii montane sunt sfătuiţisă aibă asupra lor o hartă a zonei montane şi a traseului pe care doresc să-l parcurgă şi să nu se abată de la traseul stabilit.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.