Răfuiala din cartierul Grigorescu

Un conflict prelungit a izbucnit între mai multe familii de romi mutate în noile blocuri de locuințe sociale din Deva și vechii locatari ai caselor din împrejurimi.

Românii se plâng că sunt agresați și deranjați de noii veniți, în timp ce familiile de romi acuză discriminarea. Peste 70 de familii locuiesc în două blocuri de locuințe sociale ridicate în cartierul Grigorescu din municipiul Deva și date în folosință în primăvara anului 2018.Familiile care dețin gospodării în vecinătatea noilor clădiri au reclamat o mulțime de incidente. Cel mai recent dintre ele, petrecut la sfârșitul săptâmânii trecute, a iscat un scandal uriaș. O femeie susține că a fost amenințată și agresată de romii din blocurile sociale, strânși în număr mare la poarta ei, după ce fiul ei ar fi lovit fără să vrea o copilă de etnie romă. Poliția a intervenit în ajutorul acesteia, însă conflictul nu s-a încheiat.

Florin Oancea, primarul Devei, susține că bor fi luate măsuri drastice față de localnicii care nu respectă normele de conviețuire în blocurilesociale. Contractele acestora vor fi reziliate.

„Aici există o stare de nemulţumire care durează de multă vreme şi se tot amplifică şi care ţine, în special, de relaţiile dintre oameni.
Aceste nemulţumiri au ajuns în ultimele zile aproape de un punct critic şi am considerat că este de datoria mea, ca primar al Devei, să acţionez pentru a aplana o stare conflictuală care tindea să degenereze. Doresc să fie foarte clar pentru toată lumea: Starea de lucruri din cartierul Grigorescu, aşa cum se prezintă astăzi, nu este normală! Şi voi acţiona pentru intrarea în normalitate! Începând de joi, 4 iulie, voi lua prima măsură: ştim cine sunt recalcitranţii care generează conflicte în cartier, i-am identificat şi le reziliem contractele de închiriere pentru apartamentele din blocurile sociale!  Există vorba bună, am avut răbdare, dar dacă văd că nu se poate, aplicăm legea. Le reziliem contractele şi îi evacuăm pe cei care nu au înţeles că trebuie să respecte normele de convieţuire civilizată în societate.  Legea este clară în acest sens şi o aplicăm, fără nicio discuţie!”, susține primarul Florin Oancea.


Cele 60 de garsoniere şi 12 apartamente din clădirile de locuinţe sociale construite în cartierul Grigorescu, din Deva, au fost date, la începutul lunii aprilie 2018, în folosinţa noilor proprietari. Blocurile, cu apartamente de 57 mp şi garsoniere de 58 mp, au fost construite pe structură metalică (stâlpi şi grinzi metalice), cu închideri exterioare din panouri tip sandwich, acoperiş cu învelitoare metalică şi tâmplărie exterioară din PVC cu geam termopan şi beneficiază şi de amenajări exterioare – iluminat, alei pietonale şi carosabile, spaţiu de joacă pentru copii şi zone verzi, a informat Primăria Deva. Au un regim de înalţime P+3E şi beneficiază de spaţii comune, atât la parter, cât şi la etaj (balcoane tip lojă, holuri şi casa scării, spaţii pentru contoarele electrice, centrala termică, depozitat biciclete), precum şi de instalaţii pentru interfon, TV, telefon, antenă şi Internet. Locatarii plătesc chirii lunare de 50 de lei pentru garsoniere și 90 de lei pentru apartamente.

Alte două blocuri sociale, onstruite în aceeași zonă, vor fi date în folosință în perioada următoare, aici urmând să fie mutate zeci de familii de romi din „Porcărie”, o zonă rău famată a Devei.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara