Protestul minerilor s-a încheiat

După zeci de ore în care au stat blocaţi în subteran,  minerii de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani au acceptat vineri seara să iasă la suprafaţă, punând astfel punct protestului început joi dimineaţa.

2013-07-19 13.02.18Oamenii au fost de acord să încheie conflictul de muncă doar după ce le-a fost prezentat contractul încheiat de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului cu Complexul Energetic Hunedoara, catalogat drept „sustenabil” de liderul Sindicatului Huila, Laszlo Domokos. Acesta a precizat, însă, că este păcat că a trebuit să se ajungă la un astfel de protest pentru ca factorii decizionali să conştientizeze problemele cu care se confruntă minerii de la cele trei exploatări neviabile. ”Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune. Pentru această lună preţul este de 57 lei/Gcal, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. Părerea mea este că e un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos.  Practic, în acel algoritm de stabilire a preţului se ia în calcul atât preţul de referinţă al cărbunelui, dar şi costurile de transport din port la termocentralele beneficiare. De asemenea, noul director general al SNIMVJ, Aurel Anghel, a afirmat că preţul oferit pentru cărbunele ce va fi produs de minele aflate în programul de închidere va asigura necesarul pentru fondul de salarii al minerilor şi pentru funcţionarea, în continuare, a exploatărilor.  ”Este un contract corect pentru Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Este un preţ bun, care ne va asigura funcţionarea până la sfârşitul anului. (…) Eu sper să avem o mai bună comunicare cu Complexul Energetic şi drept dovadă, din această seară vom livra primele 1.000 de tone spre termocentralele Paroşeni şi Mintia”, a spus Aurel Anghel.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători