Protestul minerilor s-a încheiat

După zeci de ore în care au stat blocaţi în subteran,  minerii de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani au acceptat vineri seara să iasă la suprafaţă, punând astfel punct protestului început joi dimineaţa.

2013-07-19 13.02.18Oamenii au fost de acord să încheie conflictul de muncă doar după ce le-a fost prezentat contractul încheiat de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului cu Complexul Energetic Hunedoara, catalogat drept „sustenabil” de liderul Sindicatului Huila, Laszlo Domokos. Acesta a precizat, însă, că este păcat că a trebuit să se ajungă la un astfel de protest pentru ca factorii decizionali să conştientizeze problemele cu care se confruntă minerii de la cele trei exploatări neviabile. ”Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune. Pentru această lună preţul este de 57 lei/Gcal, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. Părerea mea este că e un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos.  Practic, în acel algoritm de stabilire a preţului se ia în calcul atât preţul de referinţă al cărbunelui, dar şi costurile de transport din port la termocentralele beneficiare. De asemenea, noul director general al SNIMVJ, Aurel Anghel, a afirmat că preţul oferit pentru cărbunele ce va fi produs de minele aflate în programul de închidere va asigura necesarul pentru fondul de salarii al minerilor şi pentru funcţionarea, în continuare, a exploatărilor.  ”Este un contract corect pentru Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Este un preţ bun, care ne va asigura funcţionarea până la sfârşitul anului. (…) Eu sper să avem o mai bună comunicare cu Complexul Energetic şi drept dovadă, din această seară vom livra primele 1.000 de tone spre termocentralele Paroşeni şi Mintia”, a spus Aurel Anghel.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute