Protest mineresc la „umbra” steagului Uniunii Europene

Şi-au lăsat acasă salopetele de miner, dar au luat cu ei steagurile României şi Uniunii Europene. Aproximativ 500 de mineri din Valea Jiului de la cele trei mine neviabile au protestat , marţi, în faţa sediului Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului, de care aparţin.

2013-07-09 14.07.11Cu steagul Uniunii Europene şi pancarte cu mesaje sugestive prin care îşi exprimau nemulţumirile, aproximativ 500 de ortaci de  la minele Paroşeni, Petrila şi Uricani au protestat, marţi după-amiază, în stradă.  De la 1 iulie nu au mai livrat niciun gram de cărbune către Complexul Energetic Hunedoara, iar asta înseamnă venituri mai mici şi salarii nesigure. „Vrem să muncim. Minerii nu sunt lăsaţi să muncească şi să dea cărbune, altceva nu cerem. Să ni se respecte programul pe care am fost trecuţi. Nu am cerut noi să fim declaraţi neviabili, până la urmă lucrurile s-au tranşat în două, iar salariaţii de la cele trei mine vor doar să fie lăsaţi în pace să muncească şi să dea cărbune conform programului care a fost stabilit”, a declarat liderul Sindicatului „Huila”, din care fac parte cele trei exploatări miniere, Laszlo Domokos. Cât priveşte comanda emisă de CEH la începutul acestei săptămâni, sindicaliştii spun că nu sunt de acord cu preţul propus, de 43 de lei/ Gcal, pentru că încalcă programul convenit cu Comisia Europeană. „Nu ştiu dacă s-a semnat chiar o comandă, eu am înţeles că este o notă de negociere, până la urmă şi că urmează ca, până la sfârşitul acestei săptămâni să se discute la Ministerul Economiei şi Finanţelor, să stabilească un preţ. Soluţia asta se putea găsi şi săptămâna trecută, nu neapărat lunu, înaintea mitingului. De ce? Să prostească lumea de cap să nu mai participe la miting?”, a mai spus Domokos.

Nemulţumiţi de importurile de huilă

Principala nemulţumire a participanţilor la manifestarea de protest a fost legată de importurile de huilă. „Jos mafia din energie!”, „Am intrat în Uniune, ca să importaţi cărbune”, „Vrem să lucrăm în ţară/ Nu să emigrăm afară” sau „Închiderea mineritului, insolvenţa Văii Jiului” sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele purtate de protestatari. Oamenii spun că huila de Valea Jiului stă în silozuri, în timp ce Complexul Energetic arde cărbune adus din afară, chiar dacă suntem în Uniunea Europeană. Şi, din acest motiv, au protestat cu steagurile UE, alături de cel românesc. „Suntem în Uniunea Europeană de atâţia ani, dar nu ni se respectă drepturile. În loc să luăm cărbune din Valea Jiului, aducem din import sute de mii de tone şi pe noi ne trimite pe drumuri. E posibil aşa ceva?”, a spus un miner de la Paroşeni. Un altul spune că se tem pentru locurile lor de muncă: „Protestăm pentru locurile de muncă. Neavând unde livra cărbunele, obligatoriu trebuie să stăm acasă. Avem copii de crescut, de întreţinut şi nouă ne sunt afectate locurile de muncă”.

Protestul s-a desfăşurat în faţa SNIMVJ, deşi iniţial organizatorii au dorit să protesteze în faţa sediului Societăţii Naţionale a Huilei, care este şi seidul CEH, dar li s-a refuzat acest lucru. Traficul auto a fost întrerupt, iar jandarmii şi poliţiştii au vegheat la buna desfăşurare a manifestării.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj