Programul evenimentului pe zile şi ore. Începe Festivalul Dinozaurilor. “O lume întreagă într-un singur judeţ”

În perioada 26 – 30 iulie 2019, va avea loc cea de a V-a ediție a Festivalului Dinozaurilor, un eveniment – invitație la descoperirea locurilor și oamenilor din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

 

 

Monument de patrimoniu mondial UNESCO, Geoparcul din Ţara Haţegului este administrat de Universitatea din București. În acest an, la Festival vor fi promovate şi celelalte monumente de patrimoniu mondial sub sloganul; “O lume întreagă într-un singur judeţ”

Programul Festivalului Dinozaurilor

Vineri 26 iulie: De la ora 11:00, în Parcul Central din Hațeg va avea loc expoziţia interactivă UNESCO Hunedoara. Geoparcul Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munţii Orăștiei și Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din judeţul Hunedoara care reprezintă tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizaţii mondiale. Sub sloganul “O lume întreagă într-un singur judeţ”, cele trei situri îi vor invita pe participanţi să le descopere unicitatea prin participarea la activităţi interactive. La ora 18:00, în piaţeta spitalului orăşenesc Hațeg, elevii de la Școala Gimnazială Bretea Română vor prezenta piesa de teatru de păpuși ”Hansel, Gretel și… bunul dinozaur”.  Piesa este o adaptare a celebrului basm ”Hansel și Gretel ” al Fraților Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la viețuitoarele unice în lume ce populau acum cca 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

Sâmbătă 27 iulie

Începând cu ora 11:00, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea va depăna ”Povestea firului de lână” la Școala de dinozauri și meserii (clădirea școlii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia ediție. Cei prezenți vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obținute din plante. În așteptarea momentului în care lâna va prinde culoare, cei mici vor putea lua parte la un atelier în care își vor putea crea propriul suvenir care să le amintească de acest eveniment și de vizita în Geoparc. Tot în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, ora 16:00 este momentul în care deschidem un nou portal de călătorie în timp pentru a ne bucura de întâlnirea virtuală cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema. În geositul ”La Scoabă”, una dintre cele mai mari creaturi care au trăit vreodată pe Pământ va survola din nou locurile care îi erau familiare în urmă cu 70 de milioane de ani. Va fi cu siguranţă surprins de schimbările ce au avut loc după atât de mult timp însă va fi gata să facă un selfie cu fiecare dintre cei prezenți, mulțumită unei aplicații de realitate augumentată, disponibilă pe telefon, dezvoltată de Asociația Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Luni 29 iulie

În satul Peștera, comuna Sălașu de Sus, începând cu ora 17, descoperim elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociația Social – Culturală ”Sălășana”.  O moară și o vâltoare realizate și utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani, vor fi părți componente ale unei poteci tematice. Aceasta este amenajată în cadrul proiectului ”Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Marți 30 iulie

La Muzeul Pedagogic din municipiul Brașov, începând cu ora 10:00, va avea loc vernisajul expoziției ”Povestea Pământului”. Expoziția este organizată împreună cu Forumul Național al Geoparcurilor și este o invitație adresată celor mici la descoperirea Planetei Pământ și a diversității sale prin intermediul rocilor și a fosilelor. Șase voluntari pentru Geoparc vor susține o serie de ateliere educaționale care să îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.

 

 

EXTRA

Geoparcul Internațional UNESCO

Cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători