Profesor Petru Baciu – precursor al identității culturale a Orăștiei contemporane

În anul Centenarului Marii Unirii căutăm repere, persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros în comunitate. De aceea lansa Dan Orghici invitația tuturor iubitorilor de frumos, un calendar de manifestării dedicate acestui „Trist deceniu”. Zic trist deoarece trei personalități orăștiene au plecat dintre noi în anul 2008. Artistul plastic Nicolae Adam, Profesorul Petru Baciu și Muzicologul Ioan Popa.

 

La Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, în Sala Festivă, Joi 25 Octombrie, de la ora 18, va fi omagiat Profesorul Petru Baciu.

În vremurile astea, avem nevoie de modele, profesorul Petru Baciu s-a impus prin frumusețea sufletească și profesională. Ne-a rămas în memorie, activitatea cercului literar al Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie condus cu atâta dăruire de domnia sa și care a antrenat și vechea intelectualitatea orașului. Mă refer nu numai la pregătirea minuțioasă a referatelor și scurtelor interpretări din marii noștri clasici, la materialul documentar strâns cu atâta pasiune de profesor și expus consultării, ci și la luările de cuvânt ale invitaților, modele de elocință pentru elevi. are peste 28 de ciraci

S-a născut la 7 septembrie 1930 în comuna Beriu, județul Hunedoara, fiu al familiei Trifu și Elena Baciu. După 4 clase primare în satul natal, a urmat 7 clase secundare la Liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie și datorită desființării instituției în 1948 a absolvit ultima clasă și bacalaureatul la Liceul de Băieți din Alba-Iulia.

Între anii 1949-1953 a urmat facultatea de Filologie a Universității „Victor Babeș” din Cluj. A fost profesor de limba română la diferite școli și licee, dintre care la Liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie între anii 1959-1993.

Paralel cu activitatea didactică a publicat 26 de cărți și a scris sute de articole, abordând teme de istorie și cultură locală, literatură, folclor. pedagogie, metodică, turism, religie. A colecționat documente culturale și literare pe care le-a valorificat în diferite studii și articole.

A organizat zeci de expoziții culturale și literare, îmi vin acum în minte câteva:

– Orăștie în spiritualitatea românească – 1988,

– Orăștia și Astra – 1993,

– 75 de ani de la înființarea Liceului „Aurel Vlaicu”,

– Expoziții documentare: „Aurel Vlaicu”, „Dr. Aurel Vlad”, „Dominic Stanca”, „Mihai Eminescu”.

Participă la numeroase sesiuni științifice și a avut participări la radio și televiziune.

A rămas în stadiul de lucrări în curs de finalizare și publicare volumele „Schițe și profiluri școlare”, parțial publicate, pentru care a obținut în anul 2007 premiul editurii “Emma” la concursul internațional de creații literare „Visul” ediția a II-a și romanul „Omul cu saboți”.

În anul 1999 a primit diploma de Cetățean de Onoare a municipiului Orăștie, cu ocazia aniversării a 775 de ani de atestare documentară a localității.

În anul 2007 a primit diploma de excelență din partea Inspectoratului Școlar Județean, iar în 2008 a primit diploma de excelență din partea Centrului Județean pentru conservare și promovarea culturii tradiționale Hunedoara-Deva. A apărut în dicționarul „Personalități române și faptele lor” (1950-2000). Editura Panfilius, Iași 2007.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani