PROBLEMA ARDERILOR DE VEGETAȚIE. Planurile autorităților pentru oprirea incendiilor de pășuni

Autoritățile din județul Hunedoara au anunțat un plan pentru diminuarea fenomenului arderilor necontrolate de vegetație uscată, care în ultimele săptămâni s-au înregistrat pe o suprafață de peste 1.000 de hectare de pășuni, terenuri agricole și litieră.

În fiecare weekend, când se înregistrează vârfuri ale acțiunilor de stingere a arderilor de vegetație, echipe extinse de pompieri, polițiști, jandarmi, silvici și lucrători APIA vor organiza patrule pentru observarea timpurie a arderilor necontrolate de vegetație uscată, intervenția promptă pentru lichidarea acestora și tragerea la răspundere a celor care inițiază focul, a informat, joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Potrivit reprezentanților ISU Hunedoara, datele statistice arată o creștere a fenomenului de igienizare a terenurilor prin utilizarea focului deschis de când fermierii beneficiază de subvenții pentru pășuni sau terenuri arabile. „Reprezentanții APIA Hunedoara au evidențiat faptul că, în acest an, au fost sancționați pentru utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din județul Hunedoara care beneficiază de subvenții. Valoarea totală a sancțiunilor se apropie de 140.000 de euro”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.

APIA avertizează că dacă 20 la sută din suprafața unui teren este igienizată prin foc fermierul poate fi sancționat, iar dacă suprafața este mai mare se suspendă subvenția. Dacă jumătate din suprafața unui teren este arsă fermierul va fi obligat să plătească și despăgubiri.

„Reamintim fermierilor că igienizarea terenurilor se poate realiza doar după obținerea prealabilă a permisului de lucru cu foc, de la primăria pe raza căreia are loc arderea, și acceptului scris al Agenției pentru Protecția Mediului. Mai mult, resturile trebuie arse în afara zonei care intră sub incidența subvențiilor”, a informat ISU Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani