PROBLEMA ARDERILOR DE VEGETAȚIE. Planurile autorităților pentru oprirea incendiilor de pășuni

Autoritățile din județul Hunedoara au anunțat un plan pentru diminuarea fenomenului arderilor necontrolate de vegetație uscată, care în ultimele săptămâni s-au înregistrat pe o suprafață de peste 1.000 de hectare de pășuni, terenuri agricole și litieră.

În fiecare weekend, când se înregistrează vârfuri ale acțiunilor de stingere a arderilor de vegetație, echipe extinse de pompieri, polițiști, jandarmi, silvici și lucrători APIA vor organiza patrule pentru observarea timpurie a arderilor necontrolate de vegetație uscată, intervenția promptă pentru lichidarea acestora și tragerea la răspundere a celor care inițiază focul, a informat, joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Potrivit reprezentanților ISU Hunedoara, datele statistice arată o creștere a fenomenului de igienizare a terenurilor prin utilizarea focului deschis de când fermierii beneficiază de subvenții pentru pășuni sau terenuri arabile. „Reprezentanții APIA Hunedoara au evidențiat faptul că, în acest an, au fost sancționați pentru utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din județul Hunedoara care beneficiază de subvenții. Valoarea totală a sancțiunilor se apropie de 140.000 de euro”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.

APIA avertizează că dacă 20 la sută din suprafața unui teren este igienizată prin foc fermierul poate fi sancționat, iar dacă suprafața este mai mare se suspendă subvenția. Dacă jumătate din suprafața unui teren este arsă fermierul va fi obligat să plătească și despăgubiri.

„Reamintim fermierilor că igienizarea terenurilor se poate realiza doar după obținerea prealabilă a permisului de lucru cu foc, de la primăria pe raza căreia are loc arderea, și acceptului scris al Agenției pentru Protecția Mediului. Mai mult, resturile trebuie arse în afara zonei care intră sub incidența subvențiilor”, a informat ISU Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie