Primăria investește în educație. Elevi de la două licee din Deva vor face practică în Italia

Primarul Florin Oancea a semnat două  protocoale de colaborare între administrația publică locală și Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento. Este vorba despre un parteneriat activ de formare și pregătire profesională a elevilor de la două instituții de învățământ din Deva.

 

 

 

În baza acestor protocoale, două grupuri de elevi, însoțiți de câte un profesor, vor beneficia de un stagiu de pregătire practică de două săptămâni la Centrul de Formare Profesională ENAIP din Tione, Provincia Trento, Italia, în perioada 6-18 mai 2019.

„Pentru un viitor cât mai bun”

Elevii de la Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva (7 elevi de clasa a XI-a, domeniul turism și alimentație/ specializarea tehnician în gastronomie) și elevii Liceului Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva (7 elevi de clasa a XI-a, domeniul turism și alimentație/ specializarea tehnician în gastronomie) vor face pregătirea practică în domeniile turism și alimentație publică, conform specializărilor pe care și le-au ales. Conducerile celor două licee vor selecta în mod transparent elevii care vor pleca în stagiul de pregătire din Italia. Primăria susține transportul, cazarea și masa elevilor și profesorilor însoțitori de grup. ,,Implicarea noastră, a administrației publice locale, a reprezentanților sistemului de învățământ în formarea tinerilor, încurajarea inițiativelor comunitare, trebuie să ne preocupe pe toți. Educația copiilor noștri este prioritară. O educație performantă este baza unei societăți sănătoase. Primăria Municipiului Deva și eu ca primar, vom susține întotdeauna investițiile în tinerii noștri, pentru a le oferi un viitor cât mai bun”, spune primarul Florin Oancea.

Ce spun partenerii italieni

,,Mai rar se întâmplă ca elevii să realizeze astfel de schimburi educaționale. Proiectul acesta le oferă elevilor un alt tip de formare profesională. Colaborarea între instituțiile devene și cea din Italia demonstrează că este posibil ca elevi din România să studieze la noi și elevii din Italia să studieze în România. Trebuie să facem în așa fel încât parcursul educațional al elevilor să se desfășoare și în altă țară, iar ideile să circule într-un teritoriu amplu. În conducerea Centrului de Formare Profesională ENAIP Tione din Trento am găsit un partener dispus să realizeze acest experiment. Pe viitor vom încerca să facem și schimburi educaționale între studenții de la Universitatea din Trento și cei de la Academia de Studii Economice din Bucureşti care are filială și la Deva.” – prof. univ. dr. Tiziano Salvaterra – Universitatea din Trento, Facultatea de Economie și Management.

,,Împreună putem să creăm cetățeni europeni. Aceste schimburi și experiențe educaționale sunt importante, deoarece mobilitatea este importantă în formarea tinerilor. Elevii deveni vor putea asista la cursuri susținute de profesioniști de renume în domeniul gastronomic, al turismului. În Italia, gastronomia și turismul au o importanță deosebită. Ne dorim să găsim în parteneriatul cu dumneavoastră un mod de creștere atât umană cât și profesională a elevilor dumneavoastră, dar și a elevilor noștri.” – prof. Emilio Salvaterra – director Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento.

Pe viitor, administrația locală din Deva are în vedere extinderea parteneriatului cu Centrul de Formare Profesională ENAIP Tione Trento și pentru alte școli din orașul nostru, pe baza specializărilor  pe care le are instituția italiană.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament