Primăria Hunedoara face precizări cu privire la toaletarea copacilor din municipiu

Primăria Hunedoara a revenit cu precizări privind modul în care au fost toaletați copacii din municipiu:

În urma numeroaselor sesizări înaintate către Primăria municipiului Hunedoara din partea cetățenilor și asociațiilor de proprietari, s-a constatat necesitatea intervențiilor prin tăieri de regenerare (toaletare) care urmăresc reactivarea creșterii arborilor și reîntinerirea coroanei. Această lucrare se realizează pe o bază planificată pentru a îmbunătăți sănătatea arborilor și a le oferi o creștere controlată şi un alt aspect.

Toaletarea este cea mai comună procedură aplicată pentru întreținerea și regenerarea arborilor. Deși arborii din pădure se dezvoltă corespunzător doar cu toaletări ale naturii, amenajările peisagistice care cuprind arbori necesită un nivel mărit de grijă pentru menținerea protecției lor și a aspectului estetic. Arborii trebuie toaletați prima dată la 2 – 5 ani după plantare, apoi la fiecare 5 – 7 ani. Toaletările nu au fost realizate la perioadele care se impun (dat fiind impactul avut asupra cetățenilor), din cauza numărului foarte mare de arbori existenți în zonele verzi ale municipiului Hunedoara și numărul redus de personal care poate asigura o creștere controlată în înălțime și formă a coronamentului vegetativ al acestora. Prin urmare, s-a ajuns la situațiile sesizate de cetățeni.

Decizia de toaletare a arborilor de pe domeniul public al municipiului Hunedoara s-a luat în mod justificat, deoarece conform prevederilor Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din interiorul localităților la art.12, alin.(3) „proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare” și la art.7, lit.c, este specificat că unul dintre obiectivele administrării spațiilor verzi este „regenerarea, extinderea, ameliorarea compoziției și a calității spațiilor verzi”. Pentru realizarea acestor obiective este necesară o mai mare înțelegere din partea tuturor locuitorilor, deoarece suntem conștienți că orice intervenție asupra fondului vegetativ poate crea un impact negativ, dar tot ce se întreprinde este pentru siguranța și îmbunătățirea peisajului estetic al municipiului.

Majoritatea studiilor dendrologice sunt făcute pentru parcuri, iar arborii situați pe aliniamentele stradale și din jurul imobilelor, din punctul nostru de vedere, ar trebui menținuți la o înălțime corespunzătoare, astfel încât să nu pună în pericol siguranța pietonilor și autovehiculelor care se deplasează în imediata apropiere a acestora. Precizăm faptul că respectarea legislației specifice în materia protecției mediului și a administrării spațiilor verzi de pe raza municipiului Hunedoara are caracter prioritar pentru instituţia noastră, a informat Primăria Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “Primăria Hunedoara face precizări cu privire la toaletarea copacilor din municipiu

  1. chingi

    E oribil ce se intampla in hunedoara in aceste momente, sunt de acord cu o curatare , dar nu in asemenea hal .. nu mai inteleg nimic si nu inteleg se va ajunge

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie