Primăria Hunedoara face precizări cu privire la toaletarea copacilor din municipiu

Primăria Hunedoara a revenit cu precizări privind modul în care au fost toaletați copacii din municipiu:

În urma numeroaselor sesizări înaintate către Primăria municipiului Hunedoara din partea cetățenilor și asociațiilor de proprietari, s-a constatat necesitatea intervențiilor prin tăieri de regenerare (toaletare) care urmăresc reactivarea creșterii arborilor și reîntinerirea coroanei. Această lucrare se realizează pe o bază planificată pentru a îmbunătăți sănătatea arborilor și a le oferi o creștere controlată şi un alt aspect.

Toaletarea este cea mai comună procedură aplicată pentru întreținerea și regenerarea arborilor. Deși arborii din pădure se dezvoltă corespunzător doar cu toaletări ale naturii, amenajările peisagistice care cuprind arbori necesită un nivel mărit de grijă pentru menținerea protecției lor și a aspectului estetic. Arborii trebuie toaletați prima dată la 2 – 5 ani după plantare, apoi la fiecare 5 – 7 ani. Toaletările nu au fost realizate la perioadele care se impun (dat fiind impactul avut asupra cetățenilor), din cauza numărului foarte mare de arbori existenți în zonele verzi ale municipiului Hunedoara și numărul redus de personal care poate asigura o creștere controlată în înălțime și formă a coronamentului vegetativ al acestora. Prin urmare, s-a ajuns la situațiile sesizate de cetățeni.

Decizia de toaletare a arborilor de pe domeniul public al municipiului Hunedoara s-a luat în mod justificat, deoarece conform prevederilor Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din interiorul localităților la art.12, alin.(3) „proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare” și la art.7, lit.c, este specificat că unul dintre obiectivele administrării spațiilor verzi este „regenerarea, extinderea, ameliorarea compoziției și a calității spațiilor verzi”. Pentru realizarea acestor obiective este necesară o mai mare înțelegere din partea tuturor locuitorilor, deoarece suntem conștienți că orice intervenție asupra fondului vegetativ poate crea un impact negativ, dar tot ce se întreprinde este pentru siguranța și îmbunătățirea peisajului estetic al municipiului.

Majoritatea studiilor dendrologice sunt făcute pentru parcuri, iar arborii situați pe aliniamentele stradale și din jurul imobilelor, din punctul nostru de vedere, ar trebui menținuți la o înălțime corespunzătoare, astfel încât să nu pună în pericol siguranța pietonilor și autovehiculelor care se deplasează în imediata apropiere a acestora. Precizăm faptul că respectarea legislației specifice în materia protecției mediului și a administrării spațiilor verzi de pe raza municipiului Hunedoara are caracter prioritar pentru instituţia noastră, a informat Primăria Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “Primăria Hunedoara face precizări cu privire la toaletarea copacilor din municipiu

  1. chingi

    E oribil ce se intampla in hunedoara in aceste momente, sunt de acord cu o curatare , dar nu in asemenea hal .. nu mai inteleg nimic si nu inteleg se va ajunge

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani