Primăria Deva lansează, luni, al doilea program de bugetare participativă

Primăria Municipiului Deva lansează, luni, 10 februarie 2020, un nou program de bugetare participativă. Cetăţenii oraşului pot decide cum se vor cheltui 500.000 de lei din bugetul local.

Orice persoană cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Deva, care a împlinit 18 ani poate depune proiecte ce contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul nostru prin intermediul portalului de bugetare participativă de pe www.primariadeva.ro, accesând link-ul: https://deva.decide.direct/ – până în data de 10 martie 2020.

Toate proiectele depuse vor fi validate de municipalitate şi vor fi supuse votului cetăţenilor. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de Primăria Municipiului Deva.

Suma alocată de la bugetul local pentru proiectele selectate prin bugetare participativă este de 500.000 de lei/an şi va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 50.000 de lei/proiect, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 6/2020, care poate fi consultată pe site-ul Primăriei Municipiului Deva, accesând linkul: http://www.primariadeva.ro/hotarari-2020/hotararea-nr-6-privind-aprobarea-unor-masuri-pentru-continuarea-procesului-de-bugetare-participativa-la-nivelul-municipiului-deva.

Domeniile în care se vor încadra proiectele sunt:

-infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale – amenajare/reamenajare);

-amenajare/reamenajare spaţii verzi şi locuri de joacă;

-mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

-amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

-infrastructură cultural/sportivă;

-infrastructură socială;

-smart City;

-educaţie;

-turism.

Fiecare cetăţean al Devei poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare dintre domeniile enumerate.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească proiectele pentru a fi eligibile:

-să fie de interes local şi să nu aibă caracter comercial, publicitar, politic sau etnic;

-să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Primăriei Municipiului Deva, care vizează un spaţiu public aflat în proprietatea municipalităţii;

-să se refere doar la investiţii publice constând în dotări, modernizări, reparaţii ale bunurilor proprietate publică a municipiului;

-să nu fie contrare/incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare;

-să fie delimitate zonal;

-să nu genereze cheltuieli de funcţionare semnificative după implementare;

-să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Programul de bugetare participativă se desfăşoară după următorul calendar:

-10 februarie – 10 martie 2020: etapa de depunere a proiectelor. Persoanele care nu au competenţele sau echipamentele necesare pentru depunerea proiectelor vor primi suport din partea municipalităţii.

-11 martie – 30 aprilie 2020: etapa de analiză şi validare a proiectelor de către o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Deva.

-1 mai – 1 iunie 2020: etapa de votare a proiectelor. Proiectele validate vor fi supuse votului cetăţenilor, pe site-ul Primăriei Municipiului Deva. Fiecare persoană va avea posibilitatea să voteze o singură dată, un singur proiect.

-2 – 5 iunie 2020: validarea şi comunicarea rezultatelor votului. Proiectele selectate în urma votului online vor fi implementate de Primăria Deva.

Mai multe informaţii despre bugetarea participativă, precum şi Regulamentul după care se desfăşoară acest program pot fi consultate pe www.primariadeva.ro, accesând linkul: https://deva.decide.direct/.

Bugetarea participativă este un proces deschis şi transparent, prin care cetăţenii oraşului sunt încurajaţi să identifice neajunsurile comunităţii şi să propună rezolvarea acestora prin soluţii sub formă de proiecte.

Anul trecut, în programul de bugetare participativă derulat de Primăria Municipiului Deva au fost înscrise 25 de proiecte, dintre care 17 au fost declarate eligibile şi au intrat în etapa de vot. La votul online au participat 689 de cetăţeni. Cel mai votat proiect a fost “Treceri inteligente pentru pietoni pe Bulevardul 22 Decembrie” (116 voturi), implementat de municipalitate în 2019.

 

Biroul de presă – Primăria Deva

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament