Preţul protestului: Mineri doborâţi de boală şi oboseală şi un director demis

După mai bine de 24 de ore de protest, minerii din Valea Jiului au început să cadă pe capete. Cel puţin 17 dintre ei au fost nevoiţi să iasă la suprafaţă, iar unul a fost dus cu o ambulanţă la spital.

2013-07-19 13.02.18Protestul declanşat joi dimineaţă de minerii din Valea Jiului, care s-au blocat în subteran, continuă şi la această oră. Cei aproximativ 1.100 de protestatari, la care se adaugă personalul TESA, nu se lasă, deşi până acum 17 ortaci au fost nevoiţi să iasă la suprafaţă, din cauza afecţiunilor de care sufereau.  ‘Au fost probleme şi mai sunt. Sunt oameni cu probleme de sănătate, care trebuie să-şi ia medicaţia. Am făcut apel la ei, dacă cineva se simte rău, să fie scos imediat afară. Să nu-şi pună viaţa în pericol şi dacă este nevoie să solicite serviciile medicale de urgenţă’, a afirmat preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

După ce ortacii de la cele trei mine neviabile s-au autoblocat, pe rând, în subteran, o delegaţie a Ministerului Economiei, formată din secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea şi directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale, Sorin Găman, s-a deplasat, în cursul nopţii de 18 spre 19 iulie, la Petroşani pentru dezamorsarea situaţiei de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Iar vineri dimineaţa  a fost adresată invitaţia către conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreună cu conducerea Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ). Reprezentanţii CEH nu au vrut să vină în Valea Jiului şi, în consecinţă, s-a luat legătura cu prefectul Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta ca medierea între reprezentanţii celor două companii implicate – SNIMVJ şi CEH – să aibă loc la sediul prefecturii, începând cu ora 10.00.

Directorul Societăţii de Închideri de Mine, demis

După mai multe ore de discuţii, situaţia era tot în impas, iar directorului SNIMVJ; Petre Drăgoescu, i s-a cerut să îşi dea domokosdemisia, pe motiv că nu a gestionat corect conflictul de muncă de la minele neviabile. În locul lui a fost numit imediat chiar directorul Minei Paroşeni – de unde a izbucnit conflictul – Aurel Anghel. Iar în lipsa lui Drăgoescu, s-a închegat un contract, semnat deja de beneficiari şi care urmează să fie semnat şi de Anghel la revenirea în Valea Jiului. „Având în vedere problemele apărute în relaţia economică dintre Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi Complexul Energetic Hunedoara, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Hunedoara au avut loc discuţii privind identificarea unei soluţii care să deblocheze situaţia creată.

Astfel, conducerile celor doi agenţi economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, şi de evoluţia pieţei de energie electrică. Contractul se va încheia în cursul zilei de 19 iulie 2013, prin grija celor doi reprezentanţi ai companiilor aflate în relaţii comerciale”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Huendoara. De asemenea, s-a convenit ca şi minele neviabile să fie preluate – la fel ac şi cele 4 viabile – de la Ministerul Economiei, al lui Varujan Vosganian, la Ministerul Energiei, condus de Constantin Niţă, propunerea urmând să fie aprobată miercuri, în şedinţă de Guvern.

Nu au renunţat
Chiar şi aşa, minerii nu au ieşit din subteran şi au cerut garanţii că situaţia se va rezolva. „Neavând nicio garanţie, protestul nu încetează. Nu ştiu ce fel de contract se propune, şi de aceea vreau să discut cu dl. director Anghel. Nouă trebuie să ni se garanteze că se respectă acel program pe care am fost trecuţi, până în 2018, că minerii vor putea lucra pe acel program şi îşi vor încasa salariile”, a declarat Domokos. Acesta a mai reclamat faptul că li se refuză dreptul la dialog social şi au fost refuzaţi să ia parte la negocierile de la Prefectură.

În cursul dimineţii de vineri, liderul sindical a stat de vorbă cu minerii de la Paroşeni şi Uricani, în curtea minei Uricani fiind declanşat şi un protest al personalului TESA, salariaţii adunându-se, în semn de solidaritate, în faţa locului în care au fost depozitate sute de tone de cărbune extrase în ultimele 18 zile din subteran şi nelivrate către termocentrale.

Carmen Cosman

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament