Reacția unui preot hunedorean după tragedia pruncului Iustin, mort la scurt timp după botez

1102

Duminică, 31 ianuarie, un bebeluş a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Suceava în stop cardio – respirator, după ce ar fi fost scufundat cu totul în cristelniţă şi ar fi înghiţit o cantitate mare de apă. Pruncul, pe nume Iustin, nu a mai putut fi salvat.

Tragedia copilului care a murit la scurt timp după ceremonia de creştinare a iscat dezbateri în rândul preoţilor.

Unul dintre ei, Dimitrie Ivaşco, preot la Schitul Straja (Lupeni) a explicat cum ar trebui evitat orice pericol pentru copii, în timpul botezului.

Iată ce a scris preotul hunedorean pe pagina sa de Facebook:

„Preotul ca om nu şi-a luat în calcul prevenţia. A ţinut la litera tipicului mai mult. Canonul 50 apostolic vorbeşte de întreita scufundare la Botez, dar asta se referea la maturi în primul rând, că ei se botezau cei mai mulţi la începutul creştinismului. (…)

Eu când botez copiii îi scufund în apa din cristelniţă de 3 ori doar până la piept în timp ce cu mâna le pun tot de 3 ori apă pe căpuţ atunci, rostind cuvintele de Botez. Aşa evit orice fel de pericol pentru copil şi îngrijorare pentru părinţi. Sunt preot al lui Hristos de aproape 20 de ani. Am învăţat de la preot bătrân. Şi în Vechiul Testament era riscul ca un preot mai neatent să-i taie de tot puţa copilului la 8 zile de la naştere. Nu ştim dacă s-a întâmplat vreodată, dar riscul era.

Mulţi copii sunt botezaţi cum a botezat preotul de la Suceava (şi probabil nici el nu era la primul lui botez de acest fel) şi nu s-a întâmplat absolut nimic dramatic … dar şi când apare câte un caz … toţi cei dispreţuitori de preoţi şi de Biserică se aliniază în cor şi urlă … aşa cum se face … şi cum ştim că se face … De aceea e mai bine a se preveni astfel de situaţii.

Cam aceasta este părerea mea, vizavi de acest subiect. Acolo trebuie anchetat cazul de cei mai în măsură. Noi doar vorbim de pe margine”, scrie protosinghelul Dimitrie Ivaşco.

Sursa foto: Facebook Parohia Ortodoxă Cuţa

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.