PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. „Glory of living”

361

În încercarea de a-şi îndeplini scopul primordial pentru care a fost creat, acela de a promova cultura şi de permanentiza viaţa cultură a comunităţii, Teatrul de Artă Deva continuă turul de forţă din acest an, propunând publicului cea de a 14 premieră: Elogiul vieţii

 

 

„Glory of living” (Elogiul vieţii) de Laurențiu Lungu, în regia lui Mihai Panaitescu va avea premiera în data de 23 noiembrie, de la ora 19. „Acest spectacol, scris de tânărul actor Laurenţiu Lungu, este prin excelenţă un concentrat de viaţă ce reuşeşte prin mijloace simple să pună degetul pe rană, atingând problematica tinerilor din ziua de azi care au crescut în familii monoparentale. În ciuda faptului că sunt în permanenţă conectaţi în mediul online, rămân izolaţi emoţional şi incapabili să înfrunte adevăratele probleme ale vieţii cotidiene. Construcţia acţiunii scenice, de tip atelier, oferă spectatorului posibilitatea de a-şi căuta propriile răspunsuri la întrebările ce apar pe parcursul spectacolului.„ ne dezvăluie provocator regizorul Mihai Panaitescu.

Invitaţie la dialog

Laurenţiu Lungu şi-a început colaborarea cu Teatrul de Artă Deva în 2018 şi, de atunci, s-a remarcat prin complexitatea rolurilor interpretate, devenind rapid unul dintre cei mai promiţători actori ai trupei locale. „În primă fază, am simţit scrierea unui text dramatic ca pe o provocare profesională. Procesul de creaţie a devenit din ce în ce mai personal în căutarea răspunsurilor la întrebările despre viaţă, principii şi societatea în care trăim. Nu am căutat soluţii pe care să le impun, considerând că este mai valoros ca fiecare spectator să îşi găsească propriile răspunsuri la întrebările lansate de acest text. E o invitaţie la dialog, în care primul pas este făcut de mine, punându-mi sufletul pe tavă. E viaţă, aşa cum o trăieşte fiecare în parte şi prin teatru cred că putem găsi limbajul comun de care să ne folosim pentru a discuta. Profit de această ocazie pentru a le mulţumi tuturor colegilor cu care lucrez la acest spectacol pentru încrederea şi răbdarea acordată. Sunteţi minunaţi!”, spune actorul şi scenaristul Laurenţiu Lungu.

Respectă-te, deci vino la teatru!

Un alt  proiect ambiţios a debutat zilele trecute şi se va încheia în 2020. Julien Daillère, cunoscut publicului devean după ce a jucat „C’est bon. E ok. Rendben. This is just a story” în cadrul festivalului „Deva Performing Arts” – 2019, a propus un spectacol futurist în cetatea medievală din Deva. „Dacă se confirmă predicţiile ştiinţifice şi se produce cu adevărat o prăbuşire a civilizaţiei termo-industriale, cum ne putem imagina un viitor pozitiv în care cetatea din Deva va deveni un oraş de refugiu, utopic, rezistent, primitor?”, este întrebarea lansată de Julien  Daillère. Pentru acest proiect, Julien  Daillère i-a propus dramaturgei Petro Ionescu să-l însoţească pentru a lucra colectiv pe regie şi dramaturgie. Amândoi sunt preocupaţi de problemele actuale ale societăţii noastre şi au dorinţa de a-şi imagina o poveste de viitor cu final fericit, chiar dacă situaţia pare una extrem de delicată, de dificilă. „Pentru fiecare reprezentaţie, spectatorii vor fi însoţiţi de la Teatrul de Artă de la Deva la cetatea medievală. Cu puţin timp înainte de intrare, toţi vor face un salt în viitor pentru a se confrunta cu oraşul anului 2051, la douăzeci de ani după un dezastru global care s-ar fi întâmplat în 2031. Cum vor fi primiţi?”, este altă întrebare a lui Julien Daillère, la care puteţi afla răspuns într-un singur fel: participând la spectacol. Respectă-te, deci vino la teatru!

Ai imaginaţie? Şi tu poţi decora viitorul

Premiera spectacolului va avea loc în data de 09 mai 2020, iar cei care doresc sunt invitaţi să participe la crearea de costume şi elemente de decor pentru a ajuta echipa artistică să stabilească o atmosferă propice pentru imaginaţia tuturor. Dorela Murărașu şi voluntarii asociaţiei „Alert In Deva” şi-au exprimat disponibilitatea de a participa activ la acest proiect. „Sperăm că şi alte categorii sociale să se implice şi, împreună, să tragem un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală. Echipa Teatrului de Artă Deva vă aşteaptă să-i fiţi alături în demersul cultural îndrăzneţ!”, este îndemnul organizatorilor.

 

EXTRA

„Glory of living” (Elogiul vieții)

Distribuția: Laurențiu Lungu, Ioana Cojocărescu, Sergiu Cornelius, Silviu Dobre, Aurel Gheorghe/ Theodor Crețu, Viorica Bulgac, Roxana Olșanschi şi Laura Tulac; Regia: Mihai Panaitescu; Scenografia: Marian Stan. Preț bilet 30 lei / 15 lei; Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrala şi online pe Eventbook.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.