Premiantul săptămânii: Lucreţia Râmbetea, femeia care are grijă de Sarmizegetusa Regia

DSC_2022Iniţiatorii campaniei civice „Premianţii fără premii” îi invită pe hunedoreni să o întâlnească pe Lucreţia Râmbetea, femeia care de 17 ani are grijă de cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

Lucreţia Râmbetea va fi premianta din această săptămână a campaniei civice menită să îi răsplătească pe hunedorenii care pot reprezenta un exemplu pentru cei din jur. „Lucreția Râmbetea a bătut zilnic drumul către fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, pentru a întreține un vestigiu istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Prin ploaie sau pe arşiţa verii, prin zăpadă, până la genunchi sau prin noroaiele munţilor, a plecat zilnic de acasă pentru a-și face datoria, fără să aștepte vreo răsplată pentru asta. S-a întâlnit cu toate jivinele pădurii şi nu s-a temut de ele. În fiecare zi pleca de acasă şi batea, cu piciorul, şapte kilometri până la locul ei de muncă. Acolo cosea iarba, iar unde nu putea o smulgea cu mâna. Curăţa monumentele de muşchi şi  întreg locul de mizeriile lăsate de turişti. A măturat toamnă de toamnă frunzele căzute pe monumente, într-o luptă inegală cu vântul care le aducea înapoi. În spinare avea totdeauna o straiţă cu pliante şi insigne pe care le oferea turiştilor spre cumpărare, făcând și marketing pentru cetățile dacice din munții Orăștiei. Seara revenea acasă, tot pe jos, indiferent de vitregiile vremii. De data asta la deal pe la Feţele Albe. 14 kilometri pe zi. 14 kilometri pentru o singură cauză. De 17 ani”, o prezintă iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii”

Hunedorenii sunt invitaţi să o cunoască pe Lucreţia sâmbătă, de la ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Deva, unde ea va fi răsplătită simbolic pentru munca depusă la monumentul UNESCO.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic