Prăbuşirea pieţei de energie spot blocheză primele de vacanţă ale minerilor

Minerii de la EM Lonea de la schimbul II au protestat înainte de intrarea în şut, cerând să le fie plătite primele de vacanţă. Conducerea CEH spune că nu sunt bani, din cauza prăbuşirii pieţei de energie spot, din week-end.

lonea.protestOamenii spun că s-au săturat de promisiuni neonorate şi sunt decişi să se blocheze în subteran dacă până vineri, la ora 16.00, nu le sunt virate sumele cuvenite, așa cum de altfel a promis conducerea Complexului Energetic Hunedoara într-un protocol încheiat cu sindicatul Muntele. Vasile Păduraru, lider al minerilor de la Lonea, a declarat că tot schimbul său va rămâne în subteran până la rezolvarea situației. „Mai nou, domnul director ne promite verbal că azi, că mâine, ne va intra o parte din primele de vacanță. Pe luna iulie, dar nimic concret, nimic scris. Noi suntem hotărâți să nu dăm înapoi până nu vom primi drepturile din CCM. Astăzi suntem la poartă, protestăm ca un avertisment la ce va fi mâine”, a declarat Vasile Păduraru, vicepreședinte al sindicatului de la EM Lonea.

Un protest similar a avut loc şi în luna august, după ce ortacii s-au trezit fără banii de concediu negociaţi prin CCM-ul încheoat între administraţie şi saindicate. Sunt 3.200 de angajaţi în această situaţie, iar sum ape care CEH o are de plătit este de 5 milioane de lei brut. Protestul minerilor de la Lonea vine după ce, săptămâna trecută, conducerea CEH anunţa că sumele restante vor fi achitate integral între 27 şi 30 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, spune, însă, că nu se pot plăti integral restanţele financiare din cauza prăbuşirii pieţei de energie spot. Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt, de exemplu în aceeași zi sau pentru ziua următoare. “Cuantumul pe cele 4 luni neachitate este de 5 milioane de lei brut. Astăzi plătim jumătate, adică 2,5 milioane de lei, iar diferenţa ar urma să fie achitată săptămâna viitoare”,a declarat Aurel Niculescu. Directorul general al CEH spune că s-ar fi plătit integral, dar prognozele privind evoluţia pieţei spot de energie nu s-au mulat pe realitate. Practic, s-a înregistrat o prăbuşire drastică a preţurilor de vânzare, care au fost de 10 ori mai mici decât în săptămâna precedentă. “Am pierdut 2 milioane de lei în două zile. Energia s-a vândut cu 24 de lei/ MWh, faţă de 240 de lei/MWH, cât a fost săptămâna trecută”, a explicat Niculescu.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva