Prăbuşirea pieţei de energie spot blocheză primele de vacanţă ale minerilor

Minerii de la EM Lonea de la schimbul II au protestat înainte de intrarea în şut, cerând să le fie plătite primele de vacanţă. Conducerea CEH spune că nu sunt bani, din cauza prăbuşirii pieţei de energie spot, din week-end.

lonea.protestOamenii spun că s-au săturat de promisiuni neonorate şi sunt decişi să se blocheze în subteran dacă până vineri, la ora 16.00, nu le sunt virate sumele cuvenite, așa cum de altfel a promis conducerea Complexului Energetic Hunedoara într-un protocol încheiat cu sindicatul Muntele. Vasile Păduraru, lider al minerilor de la Lonea, a declarat că tot schimbul său va rămâne în subteran până la rezolvarea situației. „Mai nou, domnul director ne promite verbal că azi, că mâine, ne va intra o parte din primele de vacanță. Pe luna iulie, dar nimic concret, nimic scris. Noi suntem hotărâți să nu dăm înapoi până nu vom primi drepturile din CCM. Astăzi suntem la poartă, protestăm ca un avertisment la ce va fi mâine”, a declarat Vasile Păduraru, vicepreședinte al sindicatului de la EM Lonea.

Un protest similar a avut loc şi în luna august, după ce ortacii s-au trezit fără banii de concediu negociaţi prin CCM-ul încheoat între administraţie şi saindicate. Sunt 3.200 de angajaţi în această situaţie, iar sum ape care CEH o are de plătit este de 5 milioane de lei brut. Protestul minerilor de la Lonea vine după ce, săptămâna trecută, conducerea CEH anunţa că sumele restante vor fi achitate integral între 27 şi 30 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, spune, însă, că nu se pot plăti integral restanţele financiare din cauza prăbuşirii pieţei de energie spot. Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt, de exemplu în aceeași zi sau pentru ziua următoare. “Cuantumul pe cele 4 luni neachitate este de 5 milioane de lei brut. Astăzi plătim jumătate, adică 2,5 milioane de lei, iar diferenţa ar urma să fie achitată săptămâna viitoare”,a declarat Aurel Niculescu. Directorul general al CEH spune că s-ar fi plătit integral, dar prognozele privind evoluţia pieţei spot de energie nu s-au mulat pe realitate. Practic, s-a înregistrat o prăbuşire drastică a preţurilor de vânzare, care au fost de 10 ori mai mici decât în săptămâna precedentă. “Am pierdut 2 milioane de lei în două zile. Energia s-a vândut cu 24 de lei/ MWh, faţă de 240 de lei/MWH, cât a fost săptămâna trecută”, a explicat Niculescu.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă         Combinatul din Hunedoara a suspendat producția         ÎNVESTITURA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: „Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Mocăniţa Brad – Crișcior circulă de sărbători         Noua Politică Agricolă Comună trebuie să sprijine cât mai consistent tinerii fermieri         Vasilică Potecă, noul prefect al județului Hunedoara         LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș         Biciclist lovit de mașină în Deva         Bunuri contrafăcute confiscate de polițiști         Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de poliţişti         Activitatea Poliției Locale Deva, în luna noiembrie 2019