Prăbuşirea pieţei de energie spot blocheză primele de vacanţă ale minerilor

Minerii de la EM Lonea de la schimbul II au protestat înainte de intrarea în şut, cerând să le fie plătite primele de vacanţă. Conducerea CEH spune că nu sunt bani, din cauza prăbuşirii pieţei de energie spot, din week-end.

lonea.protestOamenii spun că s-au săturat de promisiuni neonorate şi sunt decişi să se blocheze în subteran dacă până vineri, la ora 16.00, nu le sunt virate sumele cuvenite, așa cum de altfel a promis conducerea Complexului Energetic Hunedoara într-un protocol încheiat cu sindicatul Muntele. Vasile Păduraru, lider al minerilor de la Lonea, a declarat că tot schimbul său va rămâne în subteran până la rezolvarea situației. „Mai nou, domnul director ne promite verbal că azi, că mâine, ne va intra o parte din primele de vacanță. Pe luna iulie, dar nimic concret, nimic scris. Noi suntem hotărâți să nu dăm înapoi până nu vom primi drepturile din CCM. Astăzi suntem la poartă, protestăm ca un avertisment la ce va fi mâine”, a declarat Vasile Păduraru, vicepreședinte al sindicatului de la EM Lonea.

Un protest similar a avut loc şi în luna august, după ce ortacii s-au trezit fără banii de concediu negociaţi prin CCM-ul încheoat între administraţie şi saindicate. Sunt 3.200 de angajaţi în această situaţie, iar sum ape care CEH o are de plătit este de 5 milioane de lei brut. Protestul minerilor de la Lonea vine după ce, săptămâna trecută, conducerea CEH anunţa că sumele restante vor fi achitate integral între 27 şi 30 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, spune, însă, că nu se pot plăti integral restanţele financiare din cauza prăbuşirii pieţei de energie spot. Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt, de exemplu în aceeași zi sau pentru ziua următoare. “Cuantumul pe cele 4 luni neachitate este de 5 milioane de lei brut. Astăzi plătim jumătate, adică 2,5 milioane de lei, iar diferenţa ar urma să fie achitată săptămâna viitoare”,a declarat Aurel Niculescu. Directorul general al CEH spune că s-ar fi plătit integral, dar prognozele privind evoluţia pieţei spot de energie nu s-au mulat pe realitate. Practic, s-a înregistrat o prăbuşire drastică a preţurilor de vânzare, care au fost de 10 ori mai mici decât în săptămâna precedentă. “Am pierdut 2 milioane de lei în două zile. Energia s-a vândut cu 24 de lei/ MWh, faţă de 240 de lei/MWH, cât a fost săptămâna trecută”, a explicat Niculescu.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României