Poveştile celor mai frumoase clădiri istorice din Orăştie

Câteva panouri amplasate pe faţadele unor clădiri din centrul municipiului şi pe marginea Drumului Naţional 7, care îl traversează le amintesc călătorilor că Orăştie este capitala culturală a judeţului Hunedoara. Aşezarea de pe malul Mureşului şi al râului Grădiştea nu impresionează prin evenimentele culturale, aproape absente de-a lungul anului, dar localnicii se pot mândri cu o mulţime de clădiri istorice, unele vechi de aproape un mileniu, care au păstrat poveşti impresionante.

Cele mai multe dintre ele sunt grupate în jurul cetăţii oraşului, clădită în urmă cu opt secole de de saşi pe amplasamentului unei alte cetăţi mai vechi, înconjurată de mlaştini.

„Cetatea, de formă rotundă, se află însă la poalele unui deal şi era puternică, şantul ei era plin cu apă. Avea un oraş mare, împodobit cu tot felul de palate, hanuri şi biserici, încât era un oraş frumos, cu vii şi grădini, cu târg şi bazar. Când a fost ars, s-au găsit în el atâtea bogăţii şi provizii, încât ostaşii islamului s-au îmbogăţit şi s-au îmbelşugat”, informa cronicarul turc Evlya Celebi, în anii 1660.

Două biserici „gemene” şi o rotondă sunt „bijuteriile” cetăţii medievale, reabilitate în anii 1990. Cetatea medievală a fost propusă într-un nou proiect de restaurare, finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană.

Ruinele Rotondei, ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din patră şi mortar, au fost descoperite în spatele bisericii reformate şi a celei evanghelice din cetate. Aşezarea, una dintre cele mai vechi capele medievale din ţară, a fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990. Acum vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile aşezării care a servit nobililor de la începutul mileniului trecut.

Biserica reformată, fostă catolică
Actuala biserică reformată din cetate datează din secolul al XIII-lea, fiind la origine biserică romano-catolică. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de peste 50 de metri bisericii, de unde putea fi supravecgeahtă Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat. Turnul s-a prăbuşit în urma unui cutremur, în anul 1838, iar din materialul rezultat în urma prăbuşirii au fost construite două turnuri, unul de peste 20 de metri, pentru biserica reformată şi altul, de aceeaşi înălţime a fost adăugat bisericii învecinate, de cult evanghelic.

Biserica evanghelică luterană a fost construită la începutul anilor 1820, iar turnul ei a fost ridicat două decenii mai târziu. În interiorul ei se află o orgă construită în preajma anului 1900 încă funcţională, iar turiştii care doresc să admire panorama oraşului o pot face urcând în turnul vechii biserici.

Tot în apropierea cetăţii se află şi mănăstirea franciscană, a cărei biserică a fost construită în secolul al XIII-lea. A fost distrusă prin incendiere în timpul invaziilor turcilor, la mijlocul secolului al XV-lea, însă membrii Ordinului Fracnciscan au refăcut-o de fiecare dată. Aşezarea a păstrat moaştele sfintei Elisabeta, dar şi o bibliotecă vastă, în care se află cărţi vechi şi preţioase.

Unul dintre cele mai impunătoare monumente ale Orăştiei este catedrala ortodoxă – o biserică unicat ridicată în anii 1930 – 1940, cu influenţe romanice, gotice şi bizantine. Spre deosebire de alte lăcaşuri de cult construite în stil predominant bizantin, are un singur turn (de factură gotică). Întreaga comunitate, indiferent de religie, a dnat bani pentru construirea catedralei.

Sinagoga din secolul al XIX-lea, Casa Vulcu, Banca Ardeleana, Clădirea Colegiul Reformat Kun, Cazarma regimentului de infanterie, Casa Samoilă Ciumaşiu, vechile hoteluri Transsylvania şi Central, clădirea liceului Aurel Vlaicu şi numeroase alte construcţii vechi, unele ajunse într-o stare mai puţin fericită, au îmbogăţit de-a lungul timpului Orăştia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș         Biciclist lovit de mașină în Deva         Bunuri contrafăcute confiscate de polițiști         Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de poliţişti         Activitatea Poliției Locale Deva, în luna noiembrie 2019         Accident grav în Batiz, pe DN 66         Ești răcit mai mereu? Citește cum poți să te protejezi în sezonul rece!         Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna         Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva