Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva

Din primăvara anului 2017 au început lucrările la excavarea versantului de la marginea satului Şoimuş, pentru a face loc construcţiei a doi kilometri de autostradă din cei 22 ai Lotului IV Şoimuş – Ilia.

Pe „Dealul Liliecilor”, numit astfel din cauza unei grote cu lilieci din cauza căreia lucările au fost întârziate cu aproape doi ani, au avut loc cele mai complexe lucrări de pe acest tronson.

Dealul cu o înălţime de circa 200 de metri de la nivelul Mureşului, care curge la poalele lui, se află imediata vecinătate a Drumului Naţional 76 Deva – Oradea, astfel că soluţia excavării şi terasării sale a fost considerată cea mai adecvată pentru a poziţionarea viitoarei autostrăzi. În afară de problema „liliecilor”, care în cele din urmă au fost relocaţi, a fost nevoie de exproprierea mai multor familii care deţineau gospodării la poalele versantului.

Casele şi anexele acestora au fost demolate, iar împreună cu grădinile acestora au lăsat locul unui zid uriaş, cu o înălţime de aproape 20 de metri şi cu o lungime de peste un kilometru. Doar o fântână a fost cruţată de la demolare şi a devenit locul din care muncitorii se alimentează cu apă. O mică alee a fost amenajată până la puţul rămas solitar în mijlocul noilor construcţii de pe versant.

Finalizarea lucrărilor de pe „Dealul Liliecilor” este aşteptată în luna august, iar odată cu ea tronsonul de 22 de kilometri, construit de o companie românească, ar putea fi deschis circulaţiei, împreună cu Lotul 3 Ilia – Holdea, de 21 de kilometri, ambele aflate în şantier din primăvara anului 2014. Vor mai rămâne, astfel, de construit circa 10 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, între Holdea şi Margina, secţiune pe care vor fi înfiinţate cele mai lungi ecoducte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”