Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii

Marius și mama sa, Maria (73 de ani) locuiesc într-o căsuță dărăpănată în mijlocul pădurii de la marginea satului Grâne (comuna Ghelari), din Ținutul Pădurenilor. Împart o odaie în care încape un pat, o masă pe care au așezat un televizor vechi și o sobă pe lemne.
De zece luni, când un incendiu le-a transformat în cenușă casa de cărămidă și nu au mai putut salva nimic din ea, vechea cămăruță de câțiva metri pătrați ține loc de bucătărie, dormitor și cameră de zi. Aici, la lăsarea întunericului, Maria aduce două scaune pe care le alătură pentru a forma, împreună cu un geamantan de haine, „patul” pe care se odihnește peste noapte.

În ianuarie, flăcările iscate de o afumătoare au distrus agoniseala de viață a celor doi. Au privit neputincioși cum focul le mistuie „casa cea bună”, împreună cu aragazul, mașina de spălat, mobilierul, hainele, așternuturile și amintirile. La câteva zile, mai mulți hunedoreni s-au mobilizat și le-au adus alimente, promițându-le că îi vor face o campanie umanitară pentru a-i putea sprijini să își amenajeze măcar un loc unde să doarmă în odaia de vară și ca acoperișul acesteia să nu se prăbușească peste ei. „Poate s-au răzgândit”, spune Marius, amintindu-și că de atunci nimeni nu i-a mai vizitat. Arată spre dărâmăturile din curte și povestește că le-a lăsat acolo, în așteptarea oamenilor care i-au spus că vor reveni pentru a-i ajuta.
Bărbatul primește o pensie de handicap, după ce, spune el, în urma unei injecții s-a ales cu o paralizie, iar mama sa primește pensie de urmaș după ce soțul ei, fost miner la Ghelari, a decedat în urmă cu 18 ani.
„Cu mulţi ani în urmă, în valea noastră erau 24 de case, toate locuite. Acum au mai rămas câteva case, cele mai multe părăsite. Soţul meu a murit acum 18 ani, în iarnă, iar la câteva zile după cel l-am îngropat a murit şi mama. Acum m-am obişnuit cu singurătatea şi cât braţele îmi sunt în putere nu am de ce să mă plâng”, relata bătrâna. Centrul comunei Ghelari, unde femeia îşi mai trimitea fiul să cumpere alimentele necesare şi să plătească factura la curent, se află la o oră de mers pe jos, pe o potecă de pădure şi apoi pe un drum de pământ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva