Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva

Povestea celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva a început în jurul anului 1640, când credincioșilor români li s-a permis ridicarea unei biserici de zid, după ce fiecare familie a donat câte 50 de dinari pentru viitoarea construcție și ar fi prestat câte două zile de coasă în favoarea parohiei reformate, susțin istoricii vremii.

De asemenea, istorici ca Victor Șuiagă susțineau că românilor ortdocși li s-a impus ca turnul clopotniței să nu fie mai înalt decât cel al bisericii calvine maghiare și ca românii să nu tragă clopotele înainte calvinilor. Oamenii au respectat condiția privind înălțimea turnului, însă au ales ca loc de construcție coasta unui deal din cartierul românesc numit „Pe vale”. În următoarele două secole, biserica împodobită cu icoane prețioase a dominat așezarea de la poalele Cetății, așa cum arată cele câteva gravuri din secolele XVIII – XIX, care înfățișau panorama orașului. Biserica s-a degradat treptat, iar din 1865, când a început construcția actualei catedrale episcopale din Deva, localnicii au hotărât ca nava și altarul unei acesteia să fie demolate, iar materialele să fie folosite la noua biserică de pe „Drumul Țării”. Credincioșii au păstrat intact doar turnul clopotniță al fostei biserici ortodoxe, ce poate fi văzut și astăzi în cimitirul de pe Strada Călugăreni.

Turnul vechii biserici se află pe lista monumentelor istorice din Deva și este considerat a treia clădire ca vechime a orașului, după Cetatea Devei și Palatul Magna Curia. A ajuns însă într-o stare avansată de degradare, care contrastează cu frumusețea și valoarea sa istorică. Acoperișul de tisă a putrezit, iar găruri imense pot fi văzute în el, pereții turnului s-au scorojit, iar din motive de siguranță intrarea în turnul clopotniță a fost pusă sub lacăt. În jurul lui, au fost înghesuite morminte, unele chiar lipite de monumentul istoric, iar materiale de construcție și cruci nefolosite sunt rezemate de monumentul vechi de aproape patru secole. În jurul lui nu sunt panouri din care oamenii care îl vizitează să-i afle povestea. Nici măcar nu a fost trecut pe lista atracțiilor turistice ale municipiului, chiar dacă este înfățișat adesea în fotografiile populare cu privelștile Devei.

În 2015, susține preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, administrația locală a preluat custodia monumentului istoric, pentru a-l restaura și consolida. Planurile nu au mai fost realizate, iar turnul pare dat uitării.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva