Povestea stăpânului izvorului din Banpotoc, satul care se scaldă în apă minerală

banpotoc (28)Vasile Ban (61 de ani) a moştenit izvorul mineral din Banpotoc, de unde zilnic se alimentează sute de oameni, printr-o întâmplare petrecută în anii 1980. Pe terenul familiei sale s-au făcut prospecţii şi foraje, în căutarea unor zăcăminte de minereuri valoroase.

Oamenii au care au forat pe terenul hunedoreanului Vasile Ban nu au dat de zăcăminte miniere dar u găsit un izvor de apă minerală, bogată în sulf, despre care se crede că ar avea un efect terapeutic.

”În anii 1980 s-a forat până la o adâncime de 120 de metri şi au dat de izvorul de apă minerală. S-a decis captarea acestuia, iar în anii următori s-a construit un bazin, pentru că aici, în Banpotoc, comuniştii voiau să înfiinţeze o staţiune exclusivistă. Ne-ar fi luat pământurile şi ne-ar fi dărâmat casele, dar revoluţia i-a oprit”, spune Vasile Ban. Izvorul de apă minerală a rămas în livada lui, iar pentru că nu are ce face cu atâta apă, l-a tras la drum printr-o ţeavă şi i-a lăsat pe oameni să se alimenteze din el. A montat şi câteva robinete, tot pentru ca străinii care ajung aici să nu fie nevoiţi să aştepte prea mult pentru a aproviziona. În rest, spune hunedoreanul, nu a mai prea avut ce să facă în privinţa izvorului, singura lui cerinţă fiind ca zona să rămână curată.

Nu sunt puţini cei care ajung la izvorul din Banpotoc. În fiecare zi, se formează cozi în faţa izvorului de apă minerală. „Am venit din Hunedoara, cu mai mulţi prieteni din Ungaria. Am umplut peste 100 de sticle, iar o parte vor ajunge în Ungaria. E gratuită şi e bună pentru organism, chiar dacă e acidulată ca apa minerală, iar la început aţi putea fi deranjaţi de gustul de sulf”, spune Marian, unul dintre cei care s-au aprovizionat duminică de la izvor.
Faima izvorului a adus o mulţime de oameni în zonă, dar şi o cantitate impresionantă de gunoaie. Pârâul în care se scurge apa minerală s-a umplut de sticle şi ambalaje de plastic. Vechiul bazin pe care comuniştii voiau să îl transforme în piscină cu apă termală e la fel de mizerabil.

Din zonă au dispărut indicatoarele prin care turiştii să fie atenţionaţi asupra amenzilor pe care, în mod normal, ar trebui să le plătească pentru mizeria făcută. Lipsesc şi indicatoare cu privire la calitatea şi efectele apei. „Unii dintre medicii ne-au spus că apa aceasta mineralizată poate duce la piatră la rinichi. Alţii o recomandă. O spun şi oamenii care ajung aici”, povesteşte Vasile. Stăpânul izvorului a primit oferte pentru teren, însă nu a vrut să îl vândă. „Să vină oamenii să îşi câtă apă vor”, adaugă bărbatul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva