Povestea stăpânului izvorului din Banpotoc, satul care se scaldă în apă minerală

banpotoc (28)Vasile Ban (61 de ani) a moştenit izvorul mineral din Banpotoc, de unde zilnic se alimentează sute de oameni, printr-o întâmplare petrecută în anii 1980. Pe terenul familiei sale s-au făcut prospecţii şi foraje, în căutarea unor zăcăminte de minereuri valoroase.

Oamenii au care au forat pe terenul hunedoreanului Vasile Ban nu au dat de zăcăminte miniere dar u găsit un izvor de apă minerală, bogată în sulf, despre care se crede că ar avea un efect terapeutic.

”În anii 1980 s-a forat până la o adâncime de 120 de metri şi au dat de izvorul de apă minerală. S-a decis captarea acestuia, iar în anii următori s-a construit un bazin, pentru că aici, în Banpotoc, comuniştii voiau să înfiinţeze o staţiune exclusivistă. Ne-ar fi luat pământurile şi ne-ar fi dărâmat casele, dar revoluţia i-a oprit”, spune Vasile Ban. Izvorul de apă minerală a rămas în livada lui, iar pentru că nu are ce face cu atâta apă, l-a tras la drum printr-o ţeavă şi i-a lăsat pe oameni să se alimenteze din el. A montat şi câteva robinete, tot pentru ca străinii care ajung aici să nu fie nevoiţi să aştepte prea mult pentru a aproviziona. În rest, spune hunedoreanul, nu a mai prea avut ce să facă în privinţa izvorului, singura lui cerinţă fiind ca zona să rămână curată.

Nu sunt puţini cei care ajung la izvorul din Banpotoc. În fiecare zi, se formează cozi în faţa izvorului de apă minerală. „Am venit din Hunedoara, cu mai mulţi prieteni din Ungaria. Am umplut peste 100 de sticle, iar o parte vor ajunge în Ungaria. E gratuită şi e bună pentru organism, chiar dacă e acidulată ca apa minerală, iar la început aţi putea fi deranjaţi de gustul de sulf”, spune Marian, unul dintre cei care s-au aprovizionat duminică de la izvor.
Faima izvorului a adus o mulţime de oameni în zonă, dar şi o cantitate impresionantă de gunoaie. Pârâul în care se scurge apa minerală s-a umplut de sticle şi ambalaje de plastic. Vechiul bazin pe care comuniştii voiau să îl transforme în piscină cu apă termală e la fel de mizerabil.

Din zonă au dispărut indicatoarele prin care turiştii să fie atenţionaţi asupra amenzilor pe care, în mod normal, ar trebui să le plătească pentru mizeria făcută. Lipsesc şi indicatoare cu privire la calitatea şi efectele apei. „Unii dintre medicii ne-au spus că apa aceasta mineralizată poate duce la piatră la rinichi. Alţii o recomandă. O spun şi oamenii care ajung aici”, povesteşte Vasile. Stăpânul izvorului a primit oferte pentru teren, însă nu a vrut să îl vândă. „Să vină oamenii să îşi câtă apă vor”, adaugă bărbatul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi