PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box

Xenia Jorneac este singura prezență feminină din sala Clubului Sportiv Școlar și una dintre puținele femei din România care practică boxul de performanță. În ultimul an, Xenia Jorneac a luptat pentru titlul de campion mondial și de campion european, după ce din 2014 a trecut la profesioniști. Au fost două bătălii pierdute în ring, la capătul a câte zece reprize istovitoare, însă înfrângerile nu au descurajat-o vreodată pe tânăra sportivă. Xenia știe că va mai avea lupte de purtat și se pregătește pentru noile provocări.

Din 1997, când Mihai Leu a devenit campion mondial la box profesionist, niciun sportiv din Hunedoara, orașul natal al pugilistului, nu i-a putut egala performanța. Boxul a fost din ce în ce mai puțin finanțat de statul român, sponsorii privați au lipsit aproape cu desăvârșire, sălile de antrenamente au fost și ele tot mai goale – copiii fiind tot mai puțini și tot mai distanți față de practicarea unui astfel de sport complex -, competițiile au fost mai rare cu fiecare an și tot mai greu de organizat. În cazul boxului feminin, lucrurile au stat și mai prost, disciplina neavând popularitatea, audiența și fondurile alocate boxului masculin. Boxul în Hunedoara a supraviețuit prin câțiva antrenori pasionați, care au reușit aproape an de an să descopere noi talente și să le convingă să continue pe calea performanței. Printre cei mai promițători sportivi ai Hunedoarei se află și Xenia Jorneac.

„M-am născut în Republica Moldova, iar de la vârsta de trei ani m-am mutat cu familia în Hunedoara. La box am ajuns din primii ani de adolescență, când la școală au venit antrenorii pentru a anunța că au loc înscrieri la acest sport. Căutau băieți, dar i-am întrebat atunci dacă primesc și fete la box și mi-au spus, spre surprinderea mea, că pot veni să încerc. Am o convins o prietenă să vină cu mine la antrenament și astfel am ajuns să practic boxul. În primele zile mi se părea foarte greu, antrementul era obositor și aveam febră după el. Uneori simțeam că nu fac față antrenamentelor și că nu fac ce trebuie, dar voiam să reușesc. Boxul m-a atras din prima clipă și nu m-am mai gândit de atunci să renunț”, își amintește Xenia.

La vârsta de 15 ani, Xenia Jorneac a devenit campioană națională la juniori. A fost momentul în care a hotărât să se dedice trup și suflet acestui sport. „De acolo a plecat totul”, spune tânăra din Hunedoara. Pentru fete, boxul poate părea un sport greu de acceptat din cauza violenței, însă Xenia a trecut peste prejudecăți. „În 12 – 13 ani de când practic boxul, am ieșit de puține ori vânătă din cauza loviturilor primite. Pumnii primiți în ring nu dor atât de mult precum credem. Boxul este însă un sport care îți dă încredere în forțele proprii, un sport complex, dar nu mai greu decât alte sporturi”, spune Xenia. În 2014, sportiva a debutat la profesioniști, iar în anii următori s-a antrenat și a participat la competiții mai mult Germania. Recent a revenit în țară și pentru câteva luni își va continua antrenamentele la Hunedoara. Omul care i-a fost alături în ultimul deceniu este James Damian Chereji, multiplu campion național la box, campion european de juniori, campion intercontinental și, în 2016, campion mondial la juniori, performanță obținută la profesioniști. Colegi de școală, s-au cunoscut în 2008, în sala de antrenament, și de atunci au rămas nedespărțiți. Din 2013, James Chereji a plecat în Germania, iar mai târziu Xenia l-a urmat. Cei doi au revenit în țară, pentru câteva luni, și au în plan organizarea unei gale de box și pregătirea pentru viitoarele meciuri europene.

FOTO: ALEXANDER GORODNYI

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători