ANALIZĂ POLITICĂ „SWOT”. Viorel Arion, un politician versatil

swot arionZiarul Hunedoreanului vă prezintă o analiză de parcurs a principalilor oameni politici din judeţul Hunedoara

Liberalii l-au băgat în politică. Viorel Arion a ajuns întâi consilier județean, apoi senator. Le-a întors spatele liberalilor în 2007 și a  intrat în PLD, partid ce a fuzionat câteva luni mai târziu cu PD-ul transformându-se în PDL. În 2008 a ajuns deputat. Și-a calculat bine pașii, realizând că în Parlament nu mai are şanse ca membru PDL. Se putea întoarce în PNL, în 2012, pentru că i s-a făcut o ofertă și i s-a dat și un termen. Nu a plecat, a rămas în PDL. Pas cu pas, cu o tenacitate diabolică a cucerit voturile din cartierele sărace ale Hunedoarei. Arion a știut foarte bine să le speculeze nevoile. Pe asta s-a bazat când a reușit să câștige, cu doar 767 de voturi avans, alegerile pentru postul de primar al Hunedoarei, asigurându-și supraviețuirea în politică. Ulterior a realizat că trebuie să își caute în foștii adversari aliați. Și a început să-și curteze foștii colegi, pe care postul de televiziune al familiei sale i-a împroșcat cu noroi în campania electorală de la alegerile locale. Acum, dacă ar putea, dar e condiționat de lege, s-ar reîntoarce în PNL.

Puncte tari – Are un instinct politic infailibil. Controlează zonele sărace ale Hunedoarei. Știe să fie umil dacă acest lucru îi folosește. A învățat cum să își domine atât oamenii, cât și adversarii.

Puncte slabe – Îi lipseşte carisma, nu este un politician „de tribună”. Nu prea este o prezență convingătoare în fața electoratului mai educat, pentru că nu are un discurs atrăgător. Nu ştie să cultive profesioniști în jurul său.

Oportunități – Se poate „juca” atât cu cei de la PNL, cât și cu cei de la PSD promițându-le tuturor că va candida la următoarele alegeri din partea lor.

Amenințări – Lipsa resurselor financiare la primărie îi poate aduce un mandat extrem de dificil, expunându-l nemulţumirii populaţiei. Perspectivele de a suplimenta veniturile sunt ca şi inexistente. Vorbele nu țin de foame. Pe de altă parte, Arion are făcute alianţe cu o serie de „lideri” ai societății civile care s-ar putea întoarce împotriva sa, cum au făcut-o și cu alți primari.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
„HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg