Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni

84

O agresiune verbală a fost tratată cu multă îngăduinţă de procurori şi judecători din Orăştie. Ameninţarea s-a produs în campania electorală de anul trecut, când un politician şi-a ameninţat adversarul că-i taie mâinile. După un an de cercetare, cauza a fost clasată. Magistraţii admit că a existat fapta, dar arată că agresorul nu avea asupra sa unelte (topor, drujbă, ceva) cu care să-şi desăvârşească ameninţarea. În plus, victima agresiunii este om instruit, cum multă carte (se invocă un „delict” de inteligenţă ca în bolşevismul anilor 50), care nu putea să ia de bune vorbele unui birtaş, chiar dacă a depus plângere penală.

 

 

Expresii de genul „Eşti dat dracului!” au devenit măgulitoare, într-o lume în care eleganţa, rafinamentul şi bunul simţ sunt considerate slăbiciuni, vulnerabilităţi. Parcă am luat-o îndărăt pe scara evoluţiei spre maimuţele lui Darwin. Agresiunea verbală a ajuns o faptă banală care, cel mult, „colorează” peisajul cotidian. Ameninţarea, ca faptă penală, este încurajată – credem noi – şi din cauza acelor magistraţilor care o soluţionează cu foarte multă bunăvoinţă faţă de agresor.

 

Îţi tai mâinile şi te dau afară din serviciu

Magistraţii Judecătoriei Orăştie s-au pronunţat, anul acesta, la 10 mai 2017, asupra unei cauze privind o ameninţare în formă continuată ce s-a petrecut în perioada 12-13 mai 2016, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale. Atunci a existat o dispută peste limitele legale între lipitorii de afişe. Susţinătorii unui partid politic şi-au lipit afişele electorale peste cele ale adversarilor. Nu aveau cum să procedeze în alt chip pentru că adversarii ocupaseră cu propaganda lor întreg spaţiul pus la dispoziţie de administraţia locală. Un „lipitor” – cunoscut ca fiind o persoană violentă şi mi-se-rupistă – din echipa celor cu multe afişe plantate peste tot i-a spus adversarului că îi taie mâinile dacă mai lipeşte afişe peste cele ale partidului său. A doua zi, agresorul revine cu o nouă ameninţare, în sensul că, pete o lună (când ai lui vor fi câştigat alegerile), o să îl dea afară din serviciu. Incidentul a fost confirmat de trei martori neutri, de la un al treilea partid implicat în alegeri. Procurorii care au anchetat cazul admit că fapta penală (AMENINŢAREA) a existat. Numai că, după alegeri, au dat-o la pace în avantajul agresorului fără măcar a-l deranja cu o audiere.

 

O anchetă făcută pe genunchi

Victima a depus plângere penală la Parchet, iar procurorii au clasat cauza. Din actele de urmărire penală reiese că fapta a existat, într-adevăr, dar nu se poate reţine că agresiunea verbală ar fi fost de natură să-i producă victimei o temere GRAVĂ şi SERIOASĂ. Aceşti ultimi doi termeni sunt scoşi din jobenul procurorului, fiindcă ei nu există în textul legii. Astfel, Art. 206: „Ameninţarea (1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării” (Noul Cod Penal). Procurorii sugerează în motivarea lor că astfel de vorbe grele ar fi, cumva, normale în

condiţiile de tensiune care marchează o campanie electorală. Ordonanţa de clasare a fost atacată de partea vătămată şi a ajuns pe masa unui judecător care i-a pus pe procurori să refacă ancheta pentru că nu respectaseră o cerinţă minimă, aceea de a audia ambele părţi. Practic, agresorul a fost exonerat de orice vină fără a fi întrebat „de sănătate”.

 

Ameninţarea nu se pune că agresorul n-avea satâr

La a doua încercare, procurorii au găsit de cuviinţă să claseze, din nou, dosarul cu interpretări destul de îndrăzneţe asupra textului de lege. Anchetatorii susţin că partea vătămată este o persoană cu studii superioare, cercetător ştiinţific şi, pe cale de consecinţă, este prea deştept ca să ia de bune vorbele unui birtaş. În plus, procurorii mai reţin în favoarea agresorului că acesta nici măcar nu avea asupra sa vreun topor ori altceva cu care să taie mâinile victimei, cum se angajase să o facă în ameninţarea sa. „Din actele aflate la dosar nu rezultă că suspectul ar fi realizat în concret vreun act din care să rezulte intenţia de a pune în executare cele afirmate, nereieşind, de asemenea, că acesta ar fi avut asupra sa vreun obiect care să fie apt a-i produce vătămări corporale petentului, totodată nu rezultă că suspectul ar fi avut capacitatea decizională de a desface contractul de muncă al petentului”, scriu procurorii în înscrisurile lor. Dosarul a ajuns pentru a doua oară în faţa unui judecător, care  – de această dată –  a soluţionat cauza în favoarea Parchetului şi a politicianului care a comis agresiunea verbală.

 

NOTĂ: Dacă aţi ajuns până aici înseamnă că nu sunteţi un cititor superficial de titluri din ziare şi vă preocupă fapta mai mult decât o dispută politică dusă cu patimă, în special, de posesori carnetelor de partid. Faţă de dumneavoastră sunt dator cu câteva precizări concrete. Aşadar, victima este istoricul Mihai Căstăian, director la muzeul din Orăştie şi membru PNL, agresorul se numeşte Nicolae Pîndărelu şi este consilier local PSD, iar martorii sunt de la ALDE.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.