VERIFICĂRI: Jaful pădurilor din Retezat şi gândacul tipograf revin în actualitate

Pădurarii Direcţiei Silvice (DS) Hunedoara şi reprezentanţi ai unor organizaţii de protecţia mediului au început de ieri verificările la Râu Şes, în Retezat, acolo unde s-a consumat un imens scandal cu gândacul tipograf în 2001. Radu Crişan, şeful silvicultorilor hunedoreni, spune că vrea să asigure transparenţă totală prin acţiunea care se derulează în aceste zile

„CU CETINA TOT VERDE”. Imaginile surprinse arată fără tăgadă că la Râu Şes se tăiau în 2011 arbori sănătoşi tun.

„CU CETINA TOT VERDE”. Imaginile surprinse arată fără tăgadă că la Râu Şes se tăiau în 2011 arbori sănătoşi tun.

Acţiunea pădurarilor vine ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc pe forumul „Conservarea biodiversităţii”.  Inginerul Gheorghe Cionoiu a lansat o scrisoare deschisă prin care îi cere directorului DS Hunedoara, Radu Crişan, să nu închidă ochii la ceea ce s-a petrecut în vremea pedelistului Emil Ignat în pădurile din masivul Retezat.

Inginerul Gheorghe Cionoiu revine după doi ani în Retezat la locul faptei, acolo unde s-a comis jaful acoperit de gândacul tipograf.

Inginerul Gheorghe Cionoiu revine după doi ani în Retezat la locul faptei, acolo unde s-a comis jaful acoperit de gândacul tipograf.

„În bazinul Râu Şes s-au furat în ultimii ani (până în 2011) multe mii de metri cubi de masă lemnoasă. Deocamdată această infracţiune nu a fost anchetată şi nici nu poate fi prescrisă. Domnul Crişan încă nu poate fi acuzat că ar fi încercat să contribuie la muşamalizarea ei pentru că poate afirma că a aflat doar acum de existenţa ei. Acum, după ce am făcut publică această informaţie, urmează să vedem cum vor reacţiona atât el, alţi reprezentanţi ai autorităţilor, cât şi reprezentanţii mass-media şi ai ONG-urilor de protecţia mediului”, scrie inginerul Gheorghe Cionoiu, un silvicultor stabilit în Germania care activează în zona de protecţia mediului şi care este preocupat de cea ce se întâmplă în Româna pe tema mediului.

În Retezat nu se mai taie arbori sănătoşi

Directorul Radu Crişan spune că nu este vorba de un control în pădurile din Retezat, ci mai degrabă o deschidere a Direcţiei Silvice, care nu are nimic de ascuns. „Am citit scrisoarea domnului Gheorghe Cionoiu şi l-am rugat să mai rămână câteva zile în ţară pentru a se convinge cu proprii ochi că nu am făcut lucrări ilegale în Retezat. Colegii mei l-au însoţit în zona Râu Şes. O concluzie o vom trage la sfârşitul săptămânii. În orice caz, de un lucru vă pot asigura: nu s-au tăiat arbori verzi de când sunt eu director, iar copacii uscaţi se extrag fără utilaje mecanizate şi fără defrişări pentru a face căi de acces”, a declarat Radu Crişan.

Gândacul tipograf a acoperit jaful

Câteva hectare de pădure cu răşinoase din vecinătatea Parcului Naţional Retezat au fost luate la ras cu drujbele în vara anului 2011. Pădurarii angajaţi în slujba statului susţineau la vremea respectivă că drujbaşii fac naturii un bine. Cei din afara sistemului erau de altă părere: în Retezat gândacul tipograf a făcut mai puţine pagube păduri ca tăietorii de molizi şi că la mijloc a fost vorba numai de bani şi de afaceri cu lemn. Scandalul a ajuns şi în atenţia premierului de atunci, Emil Boc, pe când acesta se afla în vizită la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. „Guvernul are toleranţă zero la orice infracţiune care aduce atingere patrimoniului naţional. De orice natură ar fi infracţiunea, în rezervaţie arheologică sau naturală, pentru că atentează la avuţia naţională”, a spus atunci fostul premier, care a mai dat şi asigurări că tăierile din Retezat vor face obiectul unui control ministerial. Ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, a declanşat o anchetă. Tăierile au continuat până la sfârşitul anului 2011, când a urmat o altă anchetă, de această dată una parlamentară. Într-un final au fost identificate câteva nereguli nesemnificative şi organele au aplicat o amendă firmei care ar fi exploatat necorespunzător pădurea.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara