VERIFICĂRI: Jaful pădurilor din Retezat şi gândacul tipograf revin în actualitate

Pădurarii Direcţiei Silvice (DS) Hunedoara şi reprezentanţi ai unor organizaţii de protecţia mediului au început de ieri verificările la Râu Şes, în Retezat, acolo unde s-a consumat un imens scandal cu gândacul tipograf în 2001. Radu Crişan, şeful silvicultorilor hunedoreni, spune că vrea să asigure transparenţă totală prin acţiunea care se derulează în aceste zile

„CU CETINA TOT VERDE”.  Imaginile surprinse arată fără tăgadă că la Râu Şes se tăiau în 2011 arbori sănătoşi tun.

„CU CETINA TOT VERDE”. Imaginile surprinse arată fără tăgadă că la Râu Şes se tăiau în 2011 arbori sănătoşi tun.

Acţiunea pădurarilor vine ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc pe forumul „Conservarea biodiversităţii”.  Inginerul Gheorghe Cionoiu a lansat o scrisoare deschisă prin care îi cere directorului DS Hunedoara, Radu Crişan, să nu închidă ochii la ceea ce s-a petrecut în vremea pedelistului Emil Ignat în pădurile din masivul Retezat.

Inginerul Gheorghe Cionoiu revine după doi ani în Retezat la locul faptei, acolo unde s-a comis jaful acoperit de gândacul tipograf.

Inginerul Gheorghe Cionoiu revine după doi ani în Retezat la locul faptei, acolo unde s-a comis jaful acoperit de gândacul tipograf.

„În bazinul Râu Şes s-au furat în ultimii ani (până în 2011) multe mii de metri cubi de masă lemnoasă. Deocamdată această infracţiune nu a fost anchetată şi nici nu poate fi prescrisă. Domnul Crişan încă nu poate fi acuzat că ar fi încercat să contribuie la muşamalizarea ei pentru că poate afirma că a aflat doar acum de existenţa ei. Acum, după ce am făcut publică această informaţie, urmează să vedem cum vor reacţiona atât el, alţi reprezentanţi ai autorităţilor, cât şi reprezentanţii mass-media şi ai ONG-urilor de protecţia mediului”, scrie inginerul Gheorghe Cionoiu, un silvicultor stabilit în Germania care activează în zona de protecţia mediului şi care este preocupat de cea ce se întâmplă în Româna pe tema mediului.

În Retezat nu se mai taie arbori sănătoşi

Directorul Radu Crişan spune că nu este vorba de un control în pădurile din Retezat, ci mai degrabă o deschidere a Direcţiei Silvice, care nu are nimic de ascuns. „Am citit scrisoarea domnului Gheorghe Cionoiu şi l-am rugat să mai rămână câteva zile în ţară pentru a se convinge cu proprii ochi că nu am făcut lucrări ilegale în Retezat. Colegii mei l-au însoţit în zona Râu Şes. O concluzie o vom trage la sfârşitul săptămânii. În orice caz, de un lucru vă pot asigura: nu s-au tăiat arbori verzi de când sunt eu director, iar copacii uscaţi se extrag fără utilaje mecanizate şi fără defrişări pentru a face căi de acces”, a declarat Radu Crişan.

Gândacul tipograf a acoperit jaful

Câteva hectare de pădure cu răşinoase din vecinătatea Parcului Naţional Retezat au fost luate la ras cu drujbele în vara anului 2011. Pădurarii angajaţi în slujba statului susţineau la vremea respectivă că drujbaşii fac naturii un bine. Cei din afara sistemului erau de altă părere: în Retezat gândacul tipograf a făcut mai puţine pagube păduri ca tăietorii de molizi şi că la mijloc a fost vorba numai de bani şi de afaceri cu lemn. Scandalul a ajuns şi în atenţia premierului de atunci, Emil Boc, pe când acesta se afla în vizită la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. „Guvernul are toleranţă zero la orice infracţiune care aduce atingere patrimoniului naţional. De orice natură ar fi infracţiunea, în rezervaţie arheologică sau naturală, pentru că atentează la avuţia naţională”, a spus atunci fostul premier, care a mai dat şi asigurări că tăierile din Retezat vor face obiectul unui control ministerial. Ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, a declanşat o anchetă. Tăierile au continuat până la sfârşitul anului 2011, când a urmat o altă anchetă, de această dată una parlamentară. Într-un final au fost identificate câteva nereguli nesemnificative şi organele au aplicat o amendă firmei care ar fi exploatat necorespunzător pădurea.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte