VERIFICĂRI: Jaful pădurilor din Retezat şi gândacul tipograf revin în actualitate

Pădurarii Direcţiei Silvice (DS) Hunedoara şi reprezentanţi ai unor organizaţii de protecţia mediului au început de ieri verificările la Râu Şes, în Retezat, acolo unde s-a consumat un imens scandal cu gândacul tipograf în 2001. Radu Crişan, şeful silvicultorilor hunedoreni, spune că vrea să asigure transparenţă totală prin acţiunea care se derulează în aceste zile

„CU CETINA TOT VERDE”.  Imaginile surprinse arată fără tăgadă că la Râu Şes se tăiau în 2011 arbori sănătoşi tun.

„CU CETINA TOT VERDE”. Imaginile surprinse arată fără tăgadă că la Râu Şes se tăiau în 2011 arbori sănătoşi tun.

Acţiunea pădurarilor vine ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc pe forumul „Conservarea biodiversităţii”.  Inginerul Gheorghe Cionoiu a lansat o scrisoare deschisă prin care îi cere directorului DS Hunedoara, Radu Crişan, să nu închidă ochii la ceea ce s-a petrecut în vremea pedelistului Emil Ignat în pădurile din masivul Retezat.

Inginerul Gheorghe Cionoiu revine după doi ani în Retezat la locul faptei, acolo unde s-a comis jaful acoperit de gândacul tipograf.

Inginerul Gheorghe Cionoiu revine după doi ani în Retezat la locul faptei, acolo unde s-a comis jaful acoperit de gândacul tipograf.

„În bazinul Râu Şes s-au furat în ultimii ani (până în 2011) multe mii de metri cubi de masă lemnoasă. Deocamdată această infracţiune nu a fost anchetată şi nici nu poate fi prescrisă. Domnul Crişan încă nu poate fi acuzat că ar fi încercat să contribuie la muşamalizarea ei pentru că poate afirma că a aflat doar acum de existenţa ei. Acum, după ce am făcut publică această informaţie, urmează să vedem cum vor reacţiona atât el, alţi reprezentanţi ai autorităţilor, cât şi reprezentanţii mass-media şi ai ONG-urilor de protecţia mediului”, scrie inginerul Gheorghe Cionoiu, un silvicultor stabilit în Germania care activează în zona de protecţia mediului şi care este preocupat de cea ce se întâmplă în Româna pe tema mediului.

În Retezat nu se mai taie arbori sănătoşi

Directorul Radu Crişan spune că nu este vorba de un control în pădurile din Retezat, ci mai degrabă o deschidere a Direcţiei Silvice, care nu are nimic de ascuns. „Am citit scrisoarea domnului Gheorghe Cionoiu şi l-am rugat să mai rămână câteva zile în ţară pentru a se convinge cu proprii ochi că nu am făcut lucrări ilegale în Retezat. Colegii mei l-au însoţit în zona Râu Şes. O concluzie o vom trage la sfârşitul săptămânii. În orice caz, de un lucru vă pot asigura: nu s-au tăiat arbori verzi de când sunt eu director, iar copacii uscaţi se extrag fără utilaje mecanizate şi fără defrişări pentru a face căi de acces”, a declarat Radu Crişan.

Gândacul tipograf a acoperit jaful

Câteva hectare de pădure cu răşinoase din vecinătatea Parcului Naţional Retezat au fost luate la ras cu drujbele în vara anului 2011. Pădurarii angajaţi în slujba statului susţineau la vremea respectivă că drujbaşii fac naturii un bine. Cei din afara sistemului erau de altă părere: în Retezat gândacul tipograf a făcut mai puţine pagube păduri ca tăietorii de molizi şi că la mijloc a fost vorba numai de bani şi de afaceri cu lemn. Scandalul a ajuns şi în atenţia premierului de atunci, Emil Boc, pe când acesta se afla în vizită la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. „Guvernul are toleranţă zero la orice infracţiune care aduce atingere patrimoniului naţional. De orice natură ar fi infracţiunea, în rezervaţie arheologică sau naturală, pentru că atentează la avuţia naţională”, a spus atunci fostul premier, care a mai dat şi asigurări că tăierile din Retezat vor face obiectul unui control ministerial. Ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, a declanşat o anchetă. Tăierile au continuat până la sfârşitul anului 2011, când a urmat o altă anchetă, de această dată una parlamentară. Într-un final au fost identificate câteva nereguli nesemnificative şi organele au aplicat o amendă firmei care ar fi exploatat necorespunzător pădurea.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva