UNDE SE DUC BANII CÂND SE DUC. Camera de Conturi Hunedoara, o radiografie a învârtelilor cu fonduri publici

Cele mai mari prejudicii au fost constatate la Primăria Deva (aproape jumătate din suma raportată la categoria „prejudicii”), locul doi este ocupat de Consiliul Judeţean Hunedoara, iar pe trei apare „în forţă” Primăria Comunei Boşorod. O altă categorie care ţine de neglijenţa cu care se învârt banii publici atinge cote alarmante. „Abaterile” financiare au fost estimate la peste 135 milioane lei. După cum reiese şi din raport, avem de a face cu „estimări” ale auditorilor Camerei de Conturi Hunedoara, aşadar ele pot fi contestate în instanţă

 

 

Raportul Camerei de Conturi Hunedoara se referă la controalele făcute pe parcursul anului 2019 şi vizează nereguli comise pe parcursul anului 2018. Camera de Conturi Hunedoara a verificat 89 entităţi publice de interes local, reprezentând 34% din totalul celor 258 entităţi aflate în aria de competenţă a Camerei.

Top trei la „Prejudicii”

Au fost verificate 34 de primării şi Consiliul Judeţean (la care se adaugă 45 de ordonatori terţiari de credite, subordonaţi UAT-urilor) plus opt societăţi comerciale de interes local şi ADI Deşeuri. Prejudiciile constatate se ridică la 5.639.000 lei, din care Primăria Deva are 2.507.000 lei pentru „gestionarea defectuoasă a contractelor de închiriere pentru parcările neacoperite sau acoperite cu copertină din Municipiul Deva; neurmărirea modului de derulare a contractului de asociere încheiat în vederea exploatării, montării și întreținerii panourilor, bannerelor și meshurilor publicitare de pe raza unității administrativ teritoriale; nerespectarea prevederilor legale cu privire la modalitatea de finanţare a serviciilor de utilitate publică”, după cum apare în raport.

Administraţia judeţeană este acuzată că ar fi „transferat suma de 790 mii lei către UATM Vulcan pentru acoperirea cheltuielilor necesare în vederea implementării și depunerii documentației pentru obținerea finanțării proiectului „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului” deși conform acordului de parteneriat încheiat fiecare membru avea obligația de a asigura contribuția proprie în faza de implementare a proiectului”.

Primăria Boşorod este în top, pe locul trei, la categoria „prejudicii” cu 400.000 lei, bani vânturaţi în special prin „acceptarea la plată şi decontarea nejustificată a unor situaţii de lucrări aferente obiectivului de investiţii ”Canalizare menajeră în localităţile Boșorod şi Chitid, având în vedere că, lucrările sunt neexecutate, iar utilajele şi echipamentele tehnologice sunt nepuse în funcţiune”.

Cam cum se prăduiesc banii publici

Primăriile Baia de Criș şi Bănița au fost depistate cu decontarea nelegală a unor servicii mass media în valoare de 20 mii lei. De asemenea, la Bănița s-au făcut plăţi în valoare de 28 mii lei cu diverse cheltuieli decontate nelegal angajaţilor, iar Primăria Baia de Criş a cheltuit 76 mii lei pentru diverse manifestaţii culturale şi artistice fără a aprobarea aleşilor locali. Primăria Hunedoara este acuzată că a efectuat plăţi nelegale în valoare de 38 mii lei cu operaţiuni de salubrizare pe străzi care nu făceau obiectului contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare. La primăriile Baru, Boșorod, Bretea Română și Hunedoara s-a constatat decontarea unor lucrări neexecutate în valoare de 463 mii lei. Primăriile Șoimuș și Baru au alocat şi plătit sume din bugetul local (40 mii lei) pentru finanţarea unor organizaţii non profit reprezentând fie cheltuieli neeligibile fie sume decontate fără documente justificative. După cum spuneam şi în deschiderea acestui material, sunt fapte constatate de auditorii Camerei de Conturi ca fiind nelegale, însă doar instanţele pot stabili cu certitudine existenţa fărădelegilor şi a prejudiciilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier