Turul II. Hunedoara roșie în balanţă cu Hunedoara albastră. Meciul se joacă

101

În toiul furibundei campanii electorale pentru turul II al alegerilor prezidențiale, situația în județul Hunedoara este sensibilă. Calificativul de „județ roșu al Transilvaniei” a creat o doză suplimentară de emotivitate și există, în spațiul public și în zonele relativ private, dispute politice care anunță posibile rezultate surprinzătoare în 16 noiembrie, prin comparație cu cele din turul I

albastru sau rosu

Dacă punem la socoteală și doza de emotivitate crescută ce a putut fi observată în timpul periplului electoral pe care l-a făcut candidatul Alianței Creștin Liberale (ACL), Klaus Iohannis, în județul Hunedoara, vizită care a scos în spațiul public mii de oameni pe traseul Hațeg-Călan-Hunedoara-Deva-Orăștie, estimările referitoare la prezența la vot și rezultatul acestuia în turul II nu mai pot fi făcute net în favoarea candidatului PSD. Cel mai probabil, vom asista, cum spuneam, la rezultate surprinzătoare, care ar putea schimba balanța între „roșu” și „albastru”.

 

De la egal, la egal

Să amintim, pentru început, faptul că, în turul I, Klaus Iohannis a obținut 31,64 la sută din voturi, iar Victor Ponta 43,59 la sută. Așadar o diferență de aproape 12 procente. Ce ar mai putea să primească în plus Klaus Iohannis? Din zona foștilor contracandidați cu electorat prezumtiv de dreapta ar mai lua 4,7 la sută din zona lui Udrea, peste 1,5 la sută din zona lui Hunor, 2,3 la sută dinspre Monica Macovei, cam 4 la sută din zona fostului liberal Tăriceanu, peste 3 la sută din electoratul lui Dan Diaconescu – nicidecum captiv toanelor politice ale liderului național, adversar înverșunat, cu partid cu tot, al lui Ponta -, plus cel puțin 1,7 la sută din distribuții mici. Asta înseamnă cam 17,2-17,5 la sută. Adunând cu rezultatul din turul I ajungem la aproximativ 49,2 la sută. Ceea ce înseamnă, deja, dintr-o estimare teoretică, o bază de plecare în estimări de pe picior de egalitate între cei doi candidați.

 

Hunedoara și Hațeg pot întoarce roata

Pe de altă parte știm deja că, în zona urbană, Victor Ponta a reușit să capteze localitățile Vulcan, Brad, Hunedoara, Lupeni, Petroșani, Aninoasa, Geoagiu, Hațeg, Petrila, Simeria, Uricani, iar Klaus Iohannis doar Deva, Orăștie și Călan.

Aici, balanța nu credem că se va schimba radical în Valea Jiului, zonă în care ACL Hunedoara nu stă foarte bine. Nici la Brad nu vor apărea modificări esențiale, chiar dacă există șansa printr-o participare mai mare la vot de a reduce din diferență.

În schimb, există posibilitatea ca, tot în marca unei prezențe ridicate la vot și din perspectiva unei reorientări electorale pe fondul dispariției celorlalți competitori, lucrurile să se schimbe sugestiv în Hațeg – mai mult ca sigur – și Hunedoara.

 

Votul decisiv poate fi la sate

Dacă intrăm înt-o analiză rapidă pe mediul rural hunedorean – mediu care înseamnă și o prezență ridicată la vot -, vom observa că aici oricum balanța era destul de echilibrată și diferența între lentoarea campaniei electorale din primul tur și agresivitatea acesteia din această perioadă va provoca mutații de substanță, spunem noi, și nu în beneficiul zonei „roșii”.

Și aici este bine să arătăm exact cum stau lucrurile. Numeric, Victor Ponta a câștigat în 29 de comune hunedorene, iar Klaus Iohannis în 26 și, trebuie spus, sunt multe locuri în care diferențele au fost relativ mici.

Pentru exactitate, comunele în care a ieșit câștigător Victor Ponta sunt: Băcia, Baia de Criș, Băița, Blăjeni, Boșorod, Brănișca, Bretea Română, Buceș, Bulzeștii de Sus, Bunila, Burjuc, Crișcior, Densuș, Dobra, General Berthelot, Ghelari, Gurasada, Hărău, Lăpugiu de Jos, Lelese, Ribița, Sălașu de Sus, Sântămăria Orlea, Teliucu Inferior, Tomești, Totești, Vața de Jos, Vețel și Zam.

Klaus Iohannis și-a adjudecat victoria în comunele: Balșa, Bănița, Baru, Bătrâna, Beriu, Bucureșci, Cârjiți, Cerbăl, Certeju de Sus, Ilia, Lunca Cernii de Jos, Luncoiu de Jos, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Peștișu Mic, Pui, Răchitova, Rapoltu Mare, Râu de Mori, Romos, Sarmizegetusa, Șoimuș, Toplița, Turdaș, Vălișoara și Vorța.

Fără a intra în detalii, să notăm doar faptul că mobilizarea mult mai concretă a primarilor și echipelor de campanie ACL, dar și mesajul „roșu” strict populist, care forjează mai degrabă interesul aglomerărilor urbane, ar putea aduce, din zona rurală hunedoreană, o contrapondere a votului ce ar fi, evident, decisivă în favoarea lui Klaus Iohannis.

Una peste alta, județul Hunedoara se află în acest moment într-o stare electorală de echilibru, dar cu emoții mari, rezultatul din primul tur rămânând doar orientativ. Cum va fi în realitate, la final, vom vedea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.