Tentativă de intimidare a presei pe axa Petru Mărginean – Biroul Electoral de Circumscripție 1 Deva

179

Mâna lungă a relațiilor politice încearcă să pună botniță jurnaliștilor incomozi.  Cuprins de disperare că îi fuge fotoliul de primar de sub fund, încă-primarul Devei apelează la metode jenante și inutile de boicotare o cuvântului liber.

Faptul că Petru Mărginean este un individ ranchiunos, nemobilat cu diplomație și înțelegere și care nu suportă să fie criticat, practicând injuriile chiar și, inacceptabil, din poziția de primar al Devei este știut. Dar că Biroul Electoral de Circumscripție municipală nr. 1 Deva, pus, teoretic și legal, să vegheze la buna desfășurare a procesului electoral, parcă acționează ca un suport telescopic pentru puseurile emoționale ale primarului Mărginean, asta nu aș fi crezut… Până la sfârșitul săptămânii trecute când, dând parcă slugarnic glas unei „miorlăieli disperate” a lui Mărginean, BEC 1 Deva a interpretat legea după cum i-ar fi plăcut primarului pârâcios și a încercat, prin intimidare, să pună botniță unor jurnaliști: Alin Bena, Ștefan Ciocan și semnatarul acestor rânduri, Volodia Macovei.

Așa se face că, prin hotărârea nr. 127 din 12.05.2016, BEC 1 Deva a decis – cu șase voturi „pentru”, o „abținere” și două voturi „împotrivă” – să pună în vedere „numiților Alin Bena, moderator emisiune „Ediție Specială”, Ștefan Ciocan (ziarist la ziarul Glasul Hunedoarei) și domnului Volodia Macovei (ziarist la Ziarul Hunedoreanului) să respecte prevederile art. 65, alin (5) și (6) din Legea nr. 115/ 2015 pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 05.06.2016…”. (De ce m-au „domnit” numai pe mine dintre colegi, nu pricep, pentru că tot prost iese povestea!).

Legea, citită în buchea primarului

La decizia asta „terifiantă” – numai nu mi-a înghețat sângele de spaimă când am văzut-o! -, BEC 1 Deva a ajuns după ce a admis o sesizare „formulată de Partidul Naţional Liberal, Organizaţia Municipală Deva, prin Preşedinte Mărginean Petru”. Ce i-a cășunat ranchiunosului candidat la un nou mandat pe noi? Nu i-a plăcut emisiunea „Ediție Specială – NECENZURAT” difuzată exclusiv pe Internet în data de 9 mai 2016 și în care noi, jurnaliștii „incriminați” am discutat despre mersul campaniei electorale. Pentru că am prezentat fapte de campanie, informații, știri și am analizat jocurile beligeranților, probabil ofuscat de faptul că stă suficient de prost în sondaje încât să intre în panică, Petru Mărginean (punându-și PNL Deva ca scut), ne-a pârât la BEC 1 Deva, cum că am fi încălcat legea. Spune plângăciosul Mărginean că, în emisiune, „s-au adus cuvinte jignitoare la adresa Partidului Naţional Liberal, precum şi la adresa candidatului PNL la Primăria municipiului Deva – Petru Mărginean” și „s-a folosit un limbaj de instigare şi neadecvat”. Ehei, domnule Mărginean, cuvinte jignitoare au fost cele pe care ni le-ați adresat nouă, când ne-ați făcut „răi, proști, mânați de legile imbecilității”, nu limbajul civilizat la care apelăm noi – pentru că suntem educați, nu pentru că nu am cunoaște și partea aceea a dicționarului! Dar asta-i altă poveste.

Revenind, să vedem ce spune legea, la articolul sesizat de Mărginean: „(5) În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. În sensul prezentei legi, prin discurs care instigă la ură şi la discriminare se înţelege atât discursul, cât şi mesajele de propagandă electorală exprimate în formă scrisă sau prin viu grai care incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranţă sau orice altă formă de discriminare prevăzută la art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată. (6) În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.”.

Or, în buchea legii, în afară de faptul că nu a fost vorba de niciun fel de ură sau discriminare în discuțiile noastre, sesizarea ranchiunosului primar poate fi desființată simplu în mai multe moduri, fiind evident că acceptarea ei de BEC 1 Deva este anormală și abuzivă. Astfel, definiția clară dată în textul de lege spune așa: „(…) prin discurs care instigă la ură şi la discriminare se înţelege atât discursul, cât şi mesajele de propagandă electorală exprimate în formă scrisă sau prin viu grai care (…)”. Numai că, în emisiunea la care am participat alături de Alin Bena și Ștefan Ciocan nu este vorba nici despre „discurs electoral”, nici despre „mesaje de propagandă electorală”, participanții nefiind politicieni angajați în campania electorală, ci doar jurnaliști prezentând informații și opinii într-o emisiune care nu este electorală, ci informativă. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, „Ediție specială – NECENZURAT”, care se distribuie exclusiv pe Internet, nu este nici măcar o producție sub tutela vreunui radiodifuzor (cum numește legea radioul și televiziunea), nu este difuzată sub nicio siglă TV, astfel încât poate fi încadrată pur și simplu ca discuție liberă între trei amici cetățeni și jurnaliști, distribuită liber pe Internet. Asta în doar câteva cuvinte, pentru a explica rapid lipsa de fundament a sesizării lui Mărginean.

Ca să nu mai aducem în discuție și Constituția României care, la articolul 30, spune, negru pe alb: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ (s.n.)”.

„Membrul” care nu vede, nu aude

Numai că, departe de a se obosi să observe aceste evidențe, președinta BEC 1 Deva, avocatul Alina Oană, „după vizionarea emisiunii”, nu numai că nu respinge sesizarea lipsită de temei, dar și trece la supunerea la vot a unor „măsuri ce se impun”, propunând nu mai puțin decât: „luarea unor măsuri administrative, aplicarea unor sancţiuni contravenţionale ori penale, sesizarea Autorității Electorale Permanente”! Incredibil, așa am aflat noi că BEC ar putea aplica sancțiuni penale, lucru deloc adevărat, pentru că acest birou electoral nu are, oricât și-ar dori unii, o asemenea putere – din fericire!

Se pare că nici parte importantă din membrii BEC 1 Deva nu au văzut (nu a vrut să vadă?) lipsa de temei a sesizării lui Petru Mărginean, astfel încât pentru „tragerea de urechi” și, vezi Doamne!, intimidarea noastră – Alin Bena, Ștefan Ciocan și Volodia Macovei – au votat „pentru” șase membri (Alina Oană – președinta -, evident, locțiitoarea avocat Elena-Monica Bogdan, reprezentații PSD – Bianca-Elena Mateș Pop, PNL – Aniela Novac, APH – Camelia Apetri și PRM – Gigel Suba). Împotriva deciziei au votat reprezentanții ALDE – Rodica Daradics și PSRO – Bogdan Ciprian Bălan, iar reprezentantul UDMR, Szots Ludovic s-a abținut de la vot. Una peste alta, decizia a fost aceea că „să fim cuminți și să respectăm legea”, o decizie absurdă în condițiile în care nu suntem noi în mod special cuminți dar, spre deosebire de alții, în mod sigur respectăm legea, chiar și atunci când o considerăm absurdă.

Nu mai insistăm asupra subiectului: este lămurit. Numai că vom insista în locuri în care se face asta, după lege, pentru a ne lămuri dacă ceea ce s-a întâmplat este lipsă de pricepere în a interpreta legea, interpretare abuzivă din rea voință sau din partizanat politic cu iz de tentativă de fraudare a mecanismului electoral. Cum aflăm, cum vă spunem. Până atunci, oamenii cinstiți din acest județ vor putea urmări în continuare dezbaterile noastre libere, pentru că nu e normal să fie privați de dreptul la informare garantat și acesta de Constituție și legile țării.

NOTA BENE

SPECIAL pentru PETRU MĂRGINEAN

 

Art. 65, pe care l-ați invocat, domnule Mărginean, în sesizarea la BEC, spune așa (de data aceasta, citiți, vă rugăm, mai atent decât de obicei, mai ales că o să subliniem pentru Dumneavoastră ce este important):

„(1) ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi CETĂŢENII AU DREPTUL SĂ-ŞI EXPRIME OPINIILE ÎN MOD LIBER ŞI FĂRĂ NICIO DISCRIMINARE, PRIN MITINGURI, ADUNĂRI, UTILIZAREA TELEVIZIUNII, RADIOULUI, PRESEI ŞI A CELORLALTE MIJLOACE DE INFORMARE ÎN MASĂ”.

Poate de data aceasta înțelegeți bine. Or, jurnaliștii sunt și ei CETĂȚENI, chiar dacă ați avut vreodată falsa impresie că nu este așa sau v-ați dorit să fie altfel, domnule Mărginean.

Mărginean ne-a fi vrut, probabil, cu cătușe, dar Poliția nu și nu

 

Tot în documentul în care BEC municipală 1 Deva stabilește că trebuie să fim pedepsiți, noi, jurnaliștii care nu-l lăsăm pe primar să doarmă între o plimbare la Hunedoara (că doar acolo candidează!) și o ieșire în curte, se arată că Petru Mărginean (cu organizația lui PNL Deva) a depus aceeași sesizare puerilă și la Poliția Municipiului Deva. Numai că polițiștii nu s-au pliat pe axa puseurilor emoționale ale primarului și și-au declinat competența de soluționare:

„În data de 11.05.2016, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie nr 1 Deva, a fost înregistrată sub nr. 126 adresa Poliţiei Municipiului Deva prin care se declină soluţionarea aceleiași sesizări din partea Partidul Naţional Liberal, Organizaţia Municipală Deva, prin Preşedinte Mărginean Petru. Astfel, se constată că sesizarea sus menţionată a fost înregistrată atât la acest birou electoral de circumscripţie, cât şi la Poliţia Municipiului Deva”, se arată în documentul citat.

Comentarii FB

comentarii
4 thoughts on “Tentativă de intimidare a presei pe axa Petru Mărginean – Biroul Electoral de Circumscripție 1 Deva

 1. Andrei

  cu cat va plateste Betivu suprem???? faceti ca si Iohanis omorati oameni numa sa va atingeti scopul….”vreau guvernul meu!!!” asa-i????? de ce nu scrieti de Betivu suprem ca are 4 dosare si ani de puscarie….cu suspendare??

  Reply
  1. Volodia Macovei

   Domnule #Andrei. Înainte de a ne acuza că nu scriem despre un subiect, citiți ziarul nostru și veți vedea că sunteți într-o profundă eroare. În plus, subiectul textului de mai sus este altul decât sugerați dumneavoastră.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.