-0 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Strategii peste strategii cu rezultate nule. Implicarea mult prea „pasională” a politicului dăunează grav mineritului

Viitorul real al mineritului pe bază de huilă din Valea Jiului, problemele cu care se confruntă acest domeniu de activitate, locul acestuia pe piaţa energetică, dar şi strategia energetică în sine au fost dezbătute la Petroşani, în cadrul unei mese rotunde şla care invitatul principal a fost fostul prefect de Hunedoara, Victor Vaida, specialist în energetică.

intalnirePerspectivele producţieide energie pe bază de huilă au fost dezbătute la Petroşani în cadrul unei mese rotunde la care au participat specialişti în minerit, oameni politici, consilieri locali, dar şi reperezntanţi ai administraţiei publice locale, în frunte cu primarul Tiberiu Iacob – Ridzi. O dezbatere inclusiv pe marginea strategiei energetice a României, mentiă să sublinieze punctele nevralgice ale acestui domeniu de activitate extrem de important pentru zona Văii Jiului, al cărui viitor este strâns legat de industria extractivă. Invitatul principal a fost ex-prefectul de Hunedoara, prof. dr. inginer Victor Vaida, cel care a elaborat, singur sau în colaborare cu alţi specialişti, mai multe studii de specialitate la nivel naţional şi european. „ Am participat direct ca preşedinte al Regiei Naţionale de Electricitate, timp de doi ani, la elaborarea strategiei energetice. A fost aprobată de Guvern. A venit alt guvern, a făcut altă strategie, a venit alt guvern şia făcut din nou o altă strategie şi aşa mai departe. Guvernul actual face nu o nouă strategie, ci o reactualizare a strategiei energetice. (…) Factorul politic s-a implicat uneori mai mult decât trebuia şi nu întotdeauna cu rezultatele cele mai bune. De aceea, prefer să vă spun încă de la început că suntem într-o situaţie în care energetica românească nu este într-o situaţie prea fericită. Sunt puncte destul de grele care trebuie rezolvate şi unul dintre cele mai importante este Valea Jiului şi mineritul”, a subliniat Victor Vaida în cadrul dezbaterilor de la Petroşani. Mineeritul este un domeniu extrem de important, iar pentru Valea Jiului rămâne plămânul economic. Profesorul universitar Iosif Andraş, cel care a condus lucrările mesei rotunde, a precizat că „cu greu ne putem imagina existenţa Văii Jiului fără motorul economic” şi tocmai din acest motiv se încearcă, priun organizarea acestor acţiuni, sensibilizarea factorilor decidenţi, dat fiind faptul că industria extarctivă are nevoie de spirijin, politic şi fiannciar. „Scopul întâlnirii este acela de a vedea în continuare ce se poate face pentru Valea Jiului şi pentru resursa energetică, huila”, a declarat şi primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Practic, ideile ce sunt reliefate în cadrul unor manifestări de acest fel, soluţiile găsite în cadrul dezbaterilor sunt aduse la cunoştinaţ factorilor decidenţi, care au posibilitatea să le pună în parctică, în sprijinul mineritului şi al Văii Jiului.

Carmen Csoman – Preda

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/