SLUJBĂ DE POMENIRE. Comemorare la 16 ani de la moartea rapsodului Drăgan Muntean

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” au organizat, vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 11:00, o slujbă de pomenire la comemorarea a 16 ani de la trecerea în veșnicie a celui mai cunoscut rapsod popular al hunedorenilor, Drăgan Muntean

Slujba a fost oficiată lângă bustul amplasat în fața Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva, iar la eveniment au participat oficialităţi, rude şi prieteni ai îndrăgitului interpret de muzică populară.

„De 16 ani, cântecul popular românesc este mai sărac fără “Drăgănuţ al nost” – cum îi spuneau pădurenii din satul lui. Plecarea lui Drăgan Muntean a cernit mult prea devreme – la doar 47 de ani – sufletele celor care l-au cunoscut şi i-au ascultat cântecele. Cel mai cunoscut rapsod popular al hunedorenilor s-a învrednicit să devină simbolul folclorului autentic din Ţara Pădurenilor. Un om simplu, cu glas meşteşugit, care a adus pe scenă cântecul pur şi frumos din satul hunedorean. Un artist în port ţărănesc, care a făcut mulţimea să freamăte ascultându-i doinele. Până într-o zi, la 20 aprilie 2002 – când spectacolul desăvârșit s-a oprit brusc, încremenind foşnetul cântecelor care urcau spre cer. De atunci, pădurenii se adună în fiecare vară pe Dealul Cornetului, la Poieniţa Voinii, şi cinstesc, printr-o sărbătoare, amintirea celui care s-a ridicat dintre ei.

Sărbătoarea lor poartă numele lui Drăgan Muntean, în semn de recunoaştere a valorii marelui rapsod, care a lăsat în urmă o moştenire preţioasă. Am aprins astăzi o candelă pentru sufletul şi doinele lui, deopotrivă nepieritoare. Pentru că oamenii care aduc bucurie prin cântecul lor merită să rămână veşnic în amintirea noastră!”, a prostit primarul Devei, Flroin Oancea, la finalul slujbei de pomenire.

Drăgan Muntean s-a născut pe 18 aprilie 1955, în satul Poienița Voinii, din comuna Bunila. A debutat pe scenă la concursul ”Dialog pe aceeași scenă”. În 1972, a fost laureat al Festivalului ”Voci tinere”, iar în 1986 obținea punctajul maxim la concursul ”Floarea din grădină”. De atunci, a devenit colaborator permanent al Televiziunii Române. La 47 de ani, a trecut în eternitate. În urma lui a rămas o moștenire prețioasă: zeci de cântece și o sărbătoare pe care a reușit s-o împământenească în satul natal, la Poienița Voinii – ”Sărbătoarea Pădurenilor”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții