SLUJBĂ DE POMENIRE. Comemorare la 16 ani de la moartea rapsodului Drăgan Muntean

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” au organizat, vineri, 20 aprilie 2018, de la ora 11:00, o slujbă de pomenire la comemorarea a 16 ani de la trecerea în veșnicie a celui mai cunoscut rapsod popular al hunedorenilor, Drăgan Muntean

Slujba a fost oficiată lângă bustul amplasat în fața Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva, iar la eveniment au participat oficialităţi, rude şi prieteni ai îndrăgitului interpret de muzică populară.

„De 16 ani, cântecul popular românesc este mai sărac fără “Drăgănuţ al nost” – cum îi spuneau pădurenii din satul lui. Plecarea lui Drăgan Muntean a cernit mult prea devreme – la doar 47 de ani – sufletele celor care l-au cunoscut şi i-au ascultat cântecele. Cel mai cunoscut rapsod popular al hunedorenilor s-a învrednicit să devină simbolul folclorului autentic din Ţara Pădurenilor. Un om simplu, cu glas meşteşugit, care a adus pe scenă cântecul pur şi frumos din satul hunedorean. Un artist în port ţărănesc, care a făcut mulţimea să freamăte ascultându-i doinele. Până într-o zi, la 20 aprilie 2002 – când spectacolul desăvârșit s-a oprit brusc, încremenind foşnetul cântecelor care urcau spre cer. De atunci, pădurenii se adună în fiecare vară pe Dealul Cornetului, la Poieniţa Voinii, şi cinstesc, printr-o sărbătoare, amintirea celui care s-a ridicat dintre ei.

Sărbătoarea lor poartă numele lui Drăgan Muntean, în semn de recunoaştere a valorii marelui rapsod, care a lăsat în urmă o moştenire preţioasă. Am aprins astăzi o candelă pentru sufletul şi doinele lui, deopotrivă nepieritoare. Pentru că oamenii care aduc bucurie prin cântecul lor merită să rămână veşnic în amintirea noastră!”, a prostit primarul Devei, Flroin Oancea, la finalul slujbei de pomenire.

Drăgan Muntean s-a născut pe 18 aprilie 1955, în satul Poienița Voinii, din comuna Bunila. A debutat pe scenă la concursul ”Dialog pe aceeași scenă”. În 1972, a fost laureat al Festivalului ”Voci tinere”, iar în 1986 obținea punctajul maxim la concursul ”Floarea din grădină”. De atunci, a devenit colaborator permanent al Televiziunii Române. La 47 de ani, a trecut în eternitate. În urma lui a rămas o moștenire prețioasă: zeci de cântece și o sărbătoare pe care a reușit s-o împământenească în satul natal, la Poienița Voinii – ”Sărbătoarea Pădurenilor”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia