„Săpat” politic de luni bune, Constantin Lupu a eliberat fotoliul de director al INSEMEX Petroşani pentru PSD

După nouă ani în care a condus destinele Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare (INCD) INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu şi-a dat demisia. Locul său a fost luat de Arthur Găman, şeful Departamentului Securitate Industrialã din cadrul INSEMEX şi membru al PSD Petroşani.

lupuChiar dacă preferă să nu vorbească despre acest lucru, decizia de a demisiona din funcţia de director al INCD – INSEMEX Petroşani, luată de Constantin Lupu la finele săptămânii trecute, a fost motivată şi de, sau mai ales de, presiunile sau şicanele politice la care a fost supus în ultima perioadă. Lupu a rămas fidel partidului care l-a propulsat pe scena politică şi în Consiliul Local Petroşani, respectiv PDL, în timp ce PSD îşi dorea de multă vreme acest post. Lupta pentru fotoliul de director al INSEMEX – care, teoretic, nu ar trebui să fie unul politic – este de notorietate, iar „placajul” făcut de PSD prin diverse persoane a depăşit cu mult graniţele judeţului Hunedoara. De exemplu, în toamna anului trecut, Gorjeanul scria despre prim – vicepreşedintele PC Gorj, care a virat către PSD tocmai pentru postul de director general al INCD – INSEMEX: „Dănuţ Chirilă, până acum câteva zile prim-vicepreşedinte, numit şi nu ales, la PC Gorj, naş de cununie al preşedintelui organizaţiei judeţene conservatoare, Marius Borcan, a schimbat, brusc, carnetul de partid albastru cu unul roşu cu trei trandafiri. Nu vă imaginaţi însă că, conferenţiarul Chirilă a schimbat peste noapte doctrina pentru opţiunile sale de stânga, cu care era scuzat miercuri în presă de finul deloc revoltat că naşul a trecut la PSD, ci pentru o funcţie la care visa de ani buni. Este vorba despre funcţia de director al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroşani, localitate hunedoreană unde Chirilă prestează, de câţiva ani, ca profesor la universitatea de stat”.  Şi nu e ar singurul doritor, iar PSD nu a încetat nici un moment să lupte cu toate armele de care dispunea pentru această funcţie.

 

Rămâne în cadrul INSEMEX insemex

 

În cele din urmă, chiar dacă avea mandat până la finele acestui an, directorul INCD – INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, a cedat scaunul, după 9 ani în care a condus institutul şi căruia i-a schimbat efectiv faţa. „Da, aşa este, am decis să îmi dau demisia. Sunt chestiuni care vin din urmă şi pe care nu doresc să le comentez. Mă bucur că cineva din interiorul Institutului a preluat postul di director. Eu voi rămâne în continuare la INSEMEX, ca şi cercetător”, a precizat Constantin Lupu. De fapt, acesta lucrează de 39 de ani la INSEMEX Petroşani, o viaţă de om care a însemnat atât bune, cât şi rele. În data de 15 martie 2005  a preluat funcţia de director şi a  adus institutul la forma în care este astăzi, când se poate bucura că are în cont câteva milioane de euro din propriile contracte, pentru că, financiar, trebuie să stea pe propriile picioare chiar dacă teoretic se află în subordinea Ministerului Economiei. Iar în cei 9 ani de cât Lupu a fost numit director aici, INSEMEX a demonstrat că se poate descurca şi fără alocaţii bugetare. Dovadă stă faptul că a devenit institut de cercetare – dezvoltare, dar să nu uităm că, în urmă cu doar un an rezultatele economice dar şi cele din domeniul cercetării au făcut ca INSEMEX să fie declarat cel mai bun institut din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Cu o multitudine de contracte în ţară, dar şi în străinătate, cu o sferă de activitate bogată şi diversificată, institutul a reuşi, chiar şi în vremuri de criză economică, să aibă un bilanţ economic pozitiv, dar şi contracte ferme care să-i asigure nu supravieţuirea, ci dezvoltarea continuă. De asemenea, INSEMEX Petroşani a primit recunoaştere la nivel internaţional şi deţine numeroase medalii de aur şi argint sau trofee  în domeniul inventicii, titluri obţinute la saloane de profil într-o competiţie acerbă. Iar cele mai multe invenţii sunt menite să salveze vieţile celor care muncesc în medii periculoase.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar         REACŢII DUPĂ PICHETAREA PREFECTURII. Uzina Mecanică Orăştie, sub control încrucişat. Urmează DNA?         Florin Oancea, alături de elevii deveni         Viorica Dăncilă a deschis anul școlar la Sântamaria Orlea         Constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva au primit o decizie favorabilă în instanță împotriva CNAIR