SĂ NE CUNOAŞTEM CANDIDATUL. Laurenţiu Nistor, povestea unui tractorist de succes

Preşedintele PSD Hunedoara s-a fofilat întreaga viaţă pe câte un post de „trombonist”. Pe vremea lui Ceauşescu, a fost lider de sindicat la fabrica de ciment de la Chişcădaga, iar după căderea regimului comunist a devenit primar la Şoimuş, apoi parlamentar PSD. La Revoluţie avea aproape 40 de ani şi o şcoală profesională de lăcătuş. Acum este intelectual, cu diplomă în inginerie economică (un fel de expert al „ingineriilor financiare”) şi are o avere impresionantă (în acte), chiar fabuloasă (în realitate)

 

Pe parcursul ultimilor patru ani, ZIARUL Hunedoreanului a publicat o serie de anchete despre fărădelegile comise de deputatul Laurenţiu Nistor în perioada în care avea pe mână bugetul unei administraţii publice locale. Sunt sute de miliarde de lei vechi, bani sifonaţi din bugetul comunal, pentru care se află în cercetarea procurorilor DNA. Ce poate face preşedintele PSD Hunedoara, dacă o să ajungă la butoanele bugetului judeţean, nu ştim, dar este uşor de anticipat.

Fostul lăcătuş s-a „instalat” primar. Da’ l-a ajutat şi „papagalul”

Laurenţiu Nistor este născut în 29 iunie 1951. A lucrat o vreme tractorist, dar de profesie este lăcătuş. În „ciuda” meseriei sale, altfel de „fitinguri” l-au făcut pe Laurenţiu Nistor celebru şi bogat. Fostul absolvent de şcoală profesională a reuşit să se „înşurubeze” în structurile socialismului multilateral dezvoltat, devenind lider sindical la fabrica de ciment de la Chişcadaga. Un post călduţ, dotat cu două secretare (frumuşele, din câte spun cronicile vremii) şi un salariu bunicel, pentru unul care lucra doar din „papagal”. După Revoluţie, fostul lăcătuş s-a „instalat” primar al comunei Şoimuş. Bătea binişor în 40 de ani, când a început să-şi completeze studiile. În 2004, a reuşit să obţină diploma de inginer economist. Devenise, oarecum, expert în inginerii economice. Probabil şi datorită studiilor, dar experienţa acumulată în manipularea banilor primăriei nu e de neglijat. Despre Laurenţiu Nistor se spune că ar avea doctoratul în inginerie economică. În declaraţiile sale nu apare acest titlu. Totuşi, având în vedere ingineriile financiare pe care le-a făcut, ca primar, până în anul 2008, putem crede că nu-şi afişează doctoratul din modestie ori din precauţie.

Averea din Bejan. Omul sfinţeşte locul

Biografia deputatului Laurenţiu Nistor este povestea de succes a lăcătuşului sărac ce s-a ridicat până pe cele mai înalte trepte ale demnităţilor publice. Plata sa a fost pe măsură. Are o avere cum nu au doi în breasla lăcătuşilor. Este stăpân peste o casă de aproape 400 de metri pătraţi, plus acareturi care se întind pe o suprafaţă de două sute metri pătraţi, toate în satul Bejan, acolo unde omul sfinţeşte locul.

Familia deputatului Nistor avea un apartament în „buricul” Devei, lângă Lido, imobil care nu mai figurează în foaia de avere a demnitarului şi, din câte ştim, nu l-a vândut, ci mai degrabă l-a trecut pe numele unui copil. De asemenea, există o vilă în staţiunea Geoagiu Băi, care figurează pe numele fiicei sale Irina, deşi copila era destul de tinerică la data la care se presupune că şi-ar fi câştigat proprietatea.

Nistor şi-a reînnoit parcul de maşini personale după 2007, iar acum are trei autoturisme dobândite prin cumpărate. De asemenea a cumpărat, după 1999, vreo şase hectare de teren agricol şi trei de pădure, dar forţa sa stă cu precădere în bani, nu în munca câmpului – sau munca de orice fel.

Laurenţiu Nistor are un cont bancar curent în care rulează lunar câteva zeci de mii de lei noi şi cam jumătate de milion de lei în depozite bancare. Cea mai mare agoniseală a atins-o în anul electoral 2008, an în care s-au întâmplat şi cele mai multe „inginerii financiare” la Primăria Şoimuş.

2008, anul de vârf al ingineriilor financiare

Când a părăsit Primăria Şoimuş să se mute deputat în Casa Poporului, Laurenţiu Nistor i-a lăsat pe locuitorii comunei cu WC-ul în fundul curţii şi fără apă la robinet, deşi ei (teoretic) trăiesc în una dintre cele mai bogate administraţii publice comunale din ţară. Primăria a pompat bani la greu într-un proiect de alimentare cu apă în sistem centralizat cu valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, dar mare parte din bani s-au „evaporat” pe lucrări neexecutate, dar decontate de la bugetul local.

Într-o notă de constatare (nr. 8279 din 20.12.2013) se arată că până după alegerile din 2012 (timp în care Primăria Şoimuş a fost controlată de Nistor prin omul pe care l-a plantat succesor) nu a fost recuperat nici jumătate din avansul plătit în 2007 de Laurenţiu Nistor firmei sale „de casă”, iar prejudiciul creat cu penalizările stabilite de lege se ridicau la 1.453.656,34 lei.

Fostul primar al comunei Şoimuş a dat-o de para-ndărăt şi cu iluminatul public exact în aceeaşi manieră ca la lucrările pentru reţeaua de alimentare cu apă. Contractul cu SC Elba Com SA Timişoara înregistrează facturi acceptate la plată de către primărie pentru lucrări neexecutate şi fără să se fi reţinut garanţia de bună execuţie. Neregulile constatate au produs un prejudiciu estimat la aproape un miliard de lei vechi bugetului Primăriei Şoimuş.

Înapoi la politica pe bani, nu pe poveşti

De asemenea, Laurenţiu Nistor e acuzat că ar fi tras câteva „tunuri” de miliarde de lei vechi în perioada în care era primar al comunei Şoimuş. Pe numele său au fost formulate mai multe plângeri penale, dintre care cel puţin una este în ancheta structurilor centrale DNA. Din plângerile penale reiese că Primăria condusă de Nistor a pierdut sume importante de bani prin deconturi nejustificate, clădiri subevaluate sau concesiuni incorecte cu un prejudiciu de 40 de miliarde de lei vechi.

Laurenţiu Nistor a trecut prin două mandate de deputat din care nu a rămas mare lucru. A ieşit în evidenţă prin câteva promisiuni neonorate, chiar minciuni, legate de Sarmizegetusa Regia, de intabularea gratuită sau de minerit. Deputatul PSD vrea să revină în administraţie, şef la judeţ, acolo unde se face politică pe bani nu pe poveşti…

Comentarii FB

comentarii
4 Răspunsuri la “SĂ NE CUNOAŞTEM CANDIDATUL. Laurenţiu Nistor, povestea unui tractorist de succes

  1. FLORIN

    Poate o fi asa cum scrieti, dar ceilalti pentru ce credeti ca se bat sa ajunga la CJ.Scopul e aceiasi ,inavutirea,politica e singurul mod prin care te mai poti imbogati in Romania, munca cinstita hai sa fim seriosi traiesti de azi pe miine.

    Răspuns
  2. Grigore

    Din pacate, baiatul asta si cu Cazacu de la Brad, sunt singura legatura a PSD-ului hunedorean cu idea de “stanga”. La nivel central, parca-parca mai mimeaza cate cineva oares’ce apropieri de social-democratie. Aci, oamenii astia chiar ii merita pe cei care ii reprezinta. Naspa e ca, avand bani si oameni de incredere care, cu maxima discretie reusesc sa-i procure in continuare, influenta “prea ca la tara” a astora se va perpetua. Nu mi-e foarte clar cum de astia isi vad in continuare nestingheriti de “strangerea de fonduri” si-si pastreaza si o masinarie disciplinata de partid, in timp ce, intelectualii de pe dreapta se spurca la drumul mare si se fac faramite-faramite de la o zi la alta. Probabil ca cheia succesului contemporan sta in mana tractoristilor si a inginerilor de constructii. Musai de constructii. A, si, poate si in a cate unui apv-ist dedicat activitatilor de trezorerie… de partid. Mi-e ca o sa ne inrosim toti de rusinea care ar trebui sa le fie lor.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate