REVOLUŢIE LIBERALĂ. Primarii au declanşat revoluţia în PNL Hunedoara

147

De două săptămâni, primarii liberali pregătesc revoluţia împotriva şefilor numiţi Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor. Subiectul s-a consumat discret, fără „spălatul rufelor în public”, până când a început să se clatine zdravăn scaunul preşedintelui interimar al PNL Hunedoara. Bogdan Ţîmpău şi-a jucat mediatic ultima carte şi pare că a tras, din nou, varianta necâştigătoare. Co-preşedintele Alina Gorghiu a promis că BPN va numi un alt interimar (din judeţ ori de la centru) ca preşedinte al PNL Hunedoara, iar decizia va fi luată cel mai târziu în data de 1 august 2016.

 

Peste 60 de demnitari liberali (primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni), precum  şi preşedinţi de organizaţii locale din judeţul Hunedoara au cerut co-preşedinţilor Alina Gorghiu şi Vasile Blaga demiterea lui Bogdan Ţîmpău, numirea lui Heiuş ca preşedinte interimar şi a lui Vasilică Potecă în funcţia de secretar general. În urma discuţiilor purtate, miercuri, 20 iulie, de cinci reprezentanţi ai primarilor cu preşedintele Alina Gorghiu s-a stabilit că va fi numit un alt interimar la şefia organizaţiei judeţene, în şedinţa Biroului Politic Naţional din data de 25 iulie ori cel mai târziu la 1 august.

 

Memoriul aleşilor liberali

 

Tensiunile din PNL Hunedoara au explodat. „Din păcate, a fost nevoie de un eşec lamentabil la alegerile locale, pentru ca incapacitatea conducerii organizaţiei judeţene să fie dovedită. În loc să strângem rândurile, să analizăm cauzele eşecului şi să îndreptăm ceea ce a fost greşit, suntem puşi în situaţia de a fi umiliţi efectiv de adversarii politici de la PSD, în lipsa oricărei reacţii a conducerii noastre şi în special a preşedintelui interimar, Bogdan Ţîmpău. De la alegeri până în prezent a fost convocată o singură şedinţă a forurilor de conducere, în care a avut loc o analiză foarte sumară a rezultatelor. În această situaţie, practic partidul nu mai este condus de nimeni. Primarii care au câştigat alegerile au fost lăsaţi fără nici un sprijin politic la voia conducerii Consiliului Judeţean, care a revenit PSD. Practic, în judeţul Hunedoara, noi liberalii ne-am predat, fără să facem nici un gest de opoziţie şi fără să transmitem nici un mesaj electoratului. Foşti lideri ai PNL migrează către ALDE, fără ca preşedintele, Bogdan Ţîmpău să aibă o reacţie publică la acest fenomen. În partid nu există linie clară în ceea ce priveşte atitudinea pe care trebuie să o adopte liberalii aflaţi în opoziţie şi mesajele publice pe care trebuie să le transmită, în lipsa unei coordonări din partea preşedintelui Bogdan Ţîmpău sau a unor persoane desemnate de acesta să se ocupe cu partea de comunicare”, acestea sunt argumentele cu care s-au prezentat cei peste 60 de demnitari liberali din judeţul Hunedoara în faţa conducerii centrale a partidului.

 

Intriga perdantă a interimarului

 

Ruptura dintre Ţîmpău şi primarii liberali s-a produs încă din timpul campaniei electorale, când eternul interimar a mers pe mâna fostului primar PC-ist al Devei, Petru Mărginean, măsluind sondaje de opinie, doar pentru a-şi conserva sieşi locul întâi pe listă la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor. După aflarea rezultatelor din 5 iunie, Ţîmpău a încercat să ţină batista pe ţambal, invocând unitatea partidului. O vreme, strategia sa a funcţionat. Primarii s-au suspectat unii pe alţii că ar face jocurile ALDE şi şi-au autoimpus un fel de tăcere vinovată. În urmă cu două săptămâni, ei i-au cerut lui Bogdan Ţîmpău să-l înlocuiască pe Liviu Antal cu Vasilică Potecă în postul de secretar general al PNL Hunedoara. Era o garanţie că se mişcă ceva în plan organizatoric. Potecă e un liberal incomod, cu gură mare, care spune direct şi tranşant ce are de spus. Ţîmpău a acceptat, formal, oferta, dar nu a convocat şedinţa în care trebuia numit Potecă. Acesta pare să fi fost momentul care a declanşat „revoluţia” în PNL Hunedoara.

 

Se cere schimbarea şefului PNL Hunedoara

 

Cei care au câştigat localele s-au simţit traşi pe sfoară. Bogdan Ţîmpău şi-a jucat ultima carte, încercând să-l promoveze pe Victor Arion pe post de secretar general. De aici şi până la demersul comun de îndepărtare a lui Bogdan Ţîmpău n-a mai fost decât o chestiune de timp. „Grupul de primari care formulăm aceasta scrisoare către conducerea centrală a partidului, ne-am săturat de umilinţa pe care o suportăm din partea Partidului Social Democrat în judeţ şi am decis să vă supunem atenţiei propunerea de a schimba actuala conducere a organizaţiei judeţene, asigurată interimar de Bogdan Țîmpău, precum şi a secretariatului general. Pentru acest fapt venim în faţa dumneavoastră cu propunerea de nominalizare ca preşedinte interimar a domnului Lucian Heiuș şi secretar general a domnului Vasile Potecă”, se arată în scrisoarea celor peste 60 de liberali.

 

Începe spălatul rufelor în public

 

Marţi, în jurul orei 16, Bogdan Ţîmpău a convocat o şedinţă (pe care a fentat-o aproape două luni), ca o contraofensivă la acţiunea primarilor. La apelul interimarului au percutat nouă primari, printre care şi câţiva dintre semnatarii petiţiei. Din acest moment, subiectul a devenit public, tras discret pe spuza interimarului Bogdan Ţîmpău, victimă a unor uzurpatori „pucişti”. Miercuri, 20 iulie 2016, cinci dintre semnatari au mers la Bucureşti să-şi susţină demersul în faţa co-preşedinţilor Alina Gorghiu. În spatele lor sunt câteva zeci de mii de voturi liberale, pe care conducerea centrală a partidului nu le poate ignora fără să-şi asume un risc enorm pentru alegerile generale de la sfârşitul acestui an.

 

Întâlnirea cu Alina Gorghiu

 

Primarii Mihai Irimie (Şoimuş), Ovidiu Furdui (Crişcior), Marius Omotă (Ilia), Călin Dud (Luncoiu de Jos) şi Victor Stoica (Pui) au avut miercuri, 20 iulie, la prânz, o întrevedere cu co-preşedintele PNL Alina Gorghiu în care s-a discutat deschis, „pe şleau”.

„Am avut impresia că doamna preşedinte era surprinsă, că nu avea informaţii despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în judeţul Hunedoara. Cred că, în multe privinţe, a primit informaţii trunchiate ori denaturate. La un moment dat a mărturisit că nu este la curent cu unele lucruri”, a declarat Marius Omotă, primarul comunei Ilia, după întâlnirea cu preşedintele Alina Gorghiu. „Primirea a fost extraordinară, iar informaţiile pe care i le-am dat noi au fost total diferite de ce a transmis Bogdan Ţîmpău conducerii partidului, până acum. Pe de altă parte, nici informaţiile transmise de conducerea centrală a partidului nu au ajuns la noi în varianta corectă, foarte multe lucruri care pe noi ne interesează, legate de proiecte şi de administraţie, nu au ajuns chiar deloc. Noi nu am vrut să facem valuri, iniţiativa noastră s-a derulat în linişte. Am transmis exact situaţia în care ne aflăm: motoarele partidului funcţionează, dar nu sunt puse la treabă”, a declarat Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş.

 

În loc de epilog

 

Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor au şanse mici să mai joace un rol semnificativ în PNL Hunedoara. Biroul Politic Naţional al PNL va numi un preşedinte interimar până la alegerile din 2017. Viitorul preşedinte ar putea fi de la nivel judeţean (nu neapărat Lucian Heiuş, cum căzuseră de acord primarii) sau unul din liderii de la centru ai partidului.

Semnatarii petiţiei sunt mulţumiţi. Din punctul lor de vedere, partidul iese pe plus din zbaterea care a măcinat organizaţia judeţeană în ultimii doi ani. Primarii liberali – cu mici excepţii – au reuşit să-şi depăşească orgoliile şi ambiţiile politice şi să facă împreună o echipă. Cea ce nu-i puţin lucru…

 

Comentarii FB

comentarii
One thought on “REVOLUŢIE LIBERALĂ. Primarii au declanşat revoluţia în PNL Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.