Remember: Hunedoara băsistă (I)

Fostul şef al statului a avut, în cei zece ani de mandat, o legătură destul de tumultoasă cu judeţul nostru

Printr-o ciudată coincidenţă, la exact 25 de ani de la fuga lui Nicolae Ceauşescu s-a încheiat şi cel de-al doilea mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu.

basisme

Poveşti nemuritoare din Valea Jiului

În cei zece ani ai „Epocii Băsescu”, fostul şef al statului a avut numeroase tangenţe cu judeţul Hunedoara. Prima dintre acestea are legătură cu mineriada din 13-15 iunie 1990. Atunci minerii din Valea Jiului au „făcut revirul” prin Bucureşti şi au ajuns în Capitală, după spusele fostului lider sindical Miron Cozma, cu trenuri care le-au fost puse la dispoziţie din ordinul lui Traian Băsescu, pe atunci secretat de stat în Ministerul Transporturilor, lucru infirmat de fostul şef al statului. Apoi ortacii mai au o amintire cu Băsescu. În 1997, Guvernul Ciorbea emitea celebra OUG 22, prin care începeau disponibilizările colective din minerit cu acordarea de plăţi compensatorii. Ex-preşedintele era ministru al Transporturilor şi le promitea minerilor că zona va deveni una turistică, că ei vor trăi decent din culegerea de fructe de pădure sau că le va construi un drum, care va face legătura între Câmpu lui Neag şi Băile Herculane. Fructele de pădure s-au dovedit a face parte din glumele fostului preşedinte, iar „Drumul lui Băsescu”, cum este cunoscut, a rămas în coadă de peşte, având şansa să devină cea mai lungă arteră rutieră din lume ca perioadă de construcţie. Cu turismul s-a mai făcut ceva, dar aici sunt nişte controale serioase în ce priveşte alocarea de fonduri, acestea fiind dirijate în Valea Jiului, pentru telegondole, de Elena Udrea, favorita lui Traian Băsescu, în plină perioadă de criză financiară, „adoptată” de Guvernul Boc, după ce fostul preşedinte anunţase acest lucru la…televizor.

EBA

Dar cea mai cunoscută legătură a lui Băsescu cu Valea este cea cu familia Iacob-Ridzi. În 2009 candida, pentru alegerile europarlamentare, Elena Băsescu, mezina familiei prezidenţiale. Aceasta, mai cunoscută ca EBA, ca pe numărul de înmatriculare al maşinii, „poreclă” ce apărea şi în pliantele electorale, candida ca şi independentă, deşi iniţial era pe lista defunctului PDL, partidul de suflet al tatălui, în care nu mişca nimic fără ştirea celui ce locuia la Palatul Cotroceni. EBA a ajuns europarlamentar, grosul voturilor venind din Valea Jiului, cu sprijinul acordat de primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi, mai ales, al soţiei acestuia, Monica, pe atunci ministru al Tineretului. Tocmai implicarea în campanie a costat-o pe Monica Iacob-Ridzi, deputat atunci de PDL, şi acum de UNPR, după ce a fost şi PPDD, un dosar penal, în care, în primă instanţă, a primit condamnare de cinci ani cu executare. Conform unui mai vechi obicei, familia Băsescu, după acest incident, nu a mai luat legătura cu familia Iacob-Ridzi. Practic, Traian Băsescu a mai demonstat, încă o dată, că nu are prieteni politici, ci numai tovarăşi de drum, de care se descotoreşte când nu îi mai sunt de folos.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”