RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record

Controalele făcute pe parcursul anului trecut de Curtea de conturi la administraţiile locale din judeţul Hunedoara arată că în 2017 au fost comise cele mai mari prejudicii din ultimii cinci ani, iar neregulile financiar-contabile depăşesc 200 de milioane de lei, mai mult decât toate abaterile cumulate din ultimul cincinal

În anul 2018 Camera de Conturi Hunedoara a efectuat, la entităţile locale, un număr de 32 acţiuni, din care: 26 misiuni de audit financiar şi 6 acţiuni de control. În afara acestora, au mai fost efectuate un număr de 75 de acţiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii şi 13 acţiuni de documentare.

Topul prădătorilor de bani publici

Valoarea prejudiciilor depistate se ridică la suma de 15.829.000 lei, mai mult decât dublul sumei constatate cu un an în urmă (6,4 milioane lei). Potrivit raportului, Consiliul Judeţean este lider la spart bani publici fără acoperire legală, înregistrând o „gaură” estimată la 8,8 milioane lei. Locul doi îl ocupă Primăria Deva, condusă la vremea respectivă – mare parte a anului 2017, de Răzvan Mareş. De la Deva s-au sifonat peste 2,4 milioane lei, potrivit raportului Curţii de conturi, care Curte n-a reuşit să descopere toate şemurile – după cum veţi putea afla în curând din dezvăluirile noastre. Locul trei la categoria „prejudicii urbane” îl ocupă Primăria Simeria cu 613.000 lei.

Prejudicii, faza pe sate

În mediul rural, comuna Ribiţa înregistrează cele mai mari prejudicii în visteria publică. Primăria Ribiţa figurează cu 1.646.000 lei, bani „evaporaţi” nelegal din bugetul public. Şefii primăriei au ajutat un drumar să facă profit de 25 la sută, mult peste cât prevede legea (5%), paguba comunei fiind de 645.000 lei. Tot pentru lucrări la drumuri, Primăria Ribiţa a decontat lucrări nelegale de întreţinere şi reparaţii (pietruire, asfaltare etc.) la drumuri care nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei.

Primăria Vaţa de Jos este al doilea mare prădător de finanţe publice cu un prejudiciu estimat la aproape 1,2 milioane lei. Primarul Milu Folescu a dat cu bani în angajaţii primăriei ca la parangheliile cu lăutari. Prime sau stimulente la diferite sărbători religioase, abonamente decontate pentru navetişti, carburanţi daţi „pe pupe” şi alte „atenţii”  – sunt principalele cheltuieli nelegale făcute de întâiul gospodar al comunei.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani