RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record

Controalele făcute pe parcursul anului trecut de Curtea de conturi la administraţiile locale din judeţul Hunedoara arată că în 2017 au fost comise cele mai mari prejudicii din ultimii cinci ani, iar neregulile financiar-contabile depăşesc 200 de milioane de lei, mai mult decât toate abaterile cumulate din ultimul cincinal

În anul 2018 Camera de Conturi Hunedoara a efectuat, la entităţile locale, un număr de 32 acţiuni, din care: 26 misiuni de audit financiar şi 6 acţiuni de control. În afara acestora, au mai fost efectuate un număr de 75 de acţiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii şi 13 acţiuni de documentare.

Topul prădătorilor de bani publici

Valoarea prejudiciilor depistate se ridică la suma de 15.829.000 lei, mai mult decât dublul sumei constatate cu un an în urmă (6,4 milioane lei). Potrivit raportului, Consiliul Judeţean este lider la spart bani publici fără acoperire legală, înregistrând o „gaură” estimată la 8,8 milioane lei. Locul doi îl ocupă Primăria Deva, condusă la vremea respectivă – mare parte a anului 2017, de Răzvan Mareş. De la Deva s-au sifonat peste 2,4 milioane lei, potrivit raportului Curţii de conturi, care Curte n-a reuşit să descopere toate şemurile – după cum veţi putea afla în curând din dezvăluirile noastre. Locul trei la categoria „prejudicii urbane” îl ocupă Primăria Simeria cu 613.000 lei.

Prejudicii, faza pe sate

În mediul rural, comuna Ribiţa înregistrează cele mai mari prejudicii în visteria publică. Primăria Ribiţa figurează cu 1.646.000 lei, bani „evaporaţi” nelegal din bugetul public. Şefii primăriei au ajutat un drumar să facă profit de 25 la sută, mult peste cât prevede legea (5%), paguba comunei fiind de 645.000 lei. Tot pentru lucrări la drumuri, Primăria Ribiţa a decontat lucrări nelegale de întreţinere şi reparaţii (pietruire, asfaltare etc.) la drumuri care nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei.

Primăria Vaţa de Jos este al doilea mare prădător de finanţe publice cu un prejudiciu estimat la aproape 1,2 milioane lei. Primarul Milu Folescu a dat cu bani în angajaţii primăriei ca la parangheliile cu lăutari. Prime sau stimulente la diferite sărbători religioase, abonamente decontate pentru navetişti, carburanţi daţi „pe pupe” şi alte „atenţii”  – sunt principalele cheltuieli nelegale făcute de întâiul gospodar al comunei.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!