Propunere politică ALDE de salvare, pentru Valea Jiului și județul Hunedoara ZEIS – Zonă Economică de Interes Strategic

83

În mormanul de promisiuni electorale de tot felul, de la stânga la dreapta, cu greu găsești intenții politice care să dea speranță și încredere cetățenilor. Dar apar și proiecte interesante și care chiar au argumente economice limpezi, strategii care chiar ar aduce un mai bine în județul Hunedoara. Unul dintre cele mai interesante proiecte propuse de candidații la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a fost pusă pe tapet, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o conferință de presă susținută la Petroșani, prin vocea vicepreședintelui ALDE Hunedoara, candidat la Senatul României, Alin Bena: ZEIS – Zonă Economică de Interes Strategic în Valea Jiului.

 

Ieșirea din groapa comună a istoriei

Prezentarea proiectului ZEIS – Zonă Economică de Interes Strategic, promovat de Alianța Liberalilor și Democraților – ALDE Hunedoara, a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute, la Petroșani, într-un cadrul special, odată cu deschiderea oficială a sediului politic din municipiu al ALDE. Cel care a prezentat detaliile acestui proiect ambițios este cunoscutul jurnalist de televiziune Alin Bena, cel care se află, în această campanie electorală, pe primul loc în lista ALDE Hunedoara pentru Senatul României.

Alin Bena ne-a mărturisit faptul că acest proiect al ALDE Hunedoara – care va fi susținut în Parlamentul României de viitorii parlamentari ALDE – este rezultat nu numai al unei munci de echipă, cu specialiști în domeniu, dar și al experienței personale de jurnalist, o experiență care a adunat, din politică și guvernare, toate încercările eșuate ale guvernărilor de a da o șansă reală Văii Jiului și județului Hunedoara.

Ideea prezentată de Alin Bena este, într-o prezentare sintetică, pe cât de simplă, pe atât de evidentă, ca variantă de lucru pe termen lung, alta decât turismul, variantă care implică salvarea unor obiective economice hunedorene, fără de care județul nostru este trimis într-o adevărată groapă comună a istoriei.

Trebuie să protejăm România!

Pornind de la strategia energetică anunțată de guvernul de tehnocrați ai lui Dacian Cioloș, o strategie care are, pentru producția de huilă din Valea Jiului, exact CINCI RÂNDURI (s.n.), vicepreședintele ALDE Hunedoara și candidat la Senatul României din partea ALDE, Alin Bena, sintetizează toată problema industriei energetice hunedorene, explicând că renunțarea la producția de huilă – atât, cât mai este! – reprezintă un gest politic care poate fi catalogat drept „antinațional”, argumentul principal fiind acela că nu poți renunța la rezerve strategice de combustibil folosit în energie, cum este huila din Valea Jiului, mai ales într-o lume în schimbare, aflată sub presiunea unor crize permanente.

Ideea ALDE, enunțată de Alin Bena, este aceea că este mai mult decât suficient cât s-a redus producția de huilă energetică din Valea Jiului și că, pentru securitatea națională, este vital să ținem în viață resursele energetice, chiar și în cazul în care unele au nevoie de sprijin pentru a rezista.

Fără a intra în detaliile proiectului, propunerea ALDE Hunedoara este aceea de a se institui, în Valea Jiului, o Zonă Economică de Interes Strategic (ZEIS). Asta înseamnă, în primul rând, păstrarea exploatărilor miniere din Valea Jiului în funcțiune în acest moment, oprirea închiderilor suplimentare de mine, retehnologizarea minelor funcționale și sprijinirea lor pentru a reduce pierderile economice. Și notează să nu uităm dependența strategică a termocentralelor Mintia și Paroșeni de exploatările de cărbune din Valea Jiului.

 

O zonă atractivă pentru investitori

 

În al doilea rând, o Zonă Economică de Interes Strategic (ZEIS) în Valea Jiului înseamnă că viitorul guvern va trebui să conceapă un set de măsuri în sprijinul investitorilor serioși care ar veni în zonă: impozite și taxe scăzute, oferirea unor terenuri și spații industriale, sprijin pentru angajarea de forță de muncă.

„Am văzut, cu toții, cât reprezintă, pentru actualul Guvern, mineritul românesc, în noua Strategie Energetică prezentată în aceste zile – document în care producției de huilă îi sunt dedicate fix 5 rânduri, în care se vorbește despre închiderea a încă două mine. Noi considerăm că, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru și peste tot în lume, unde țările își protejează tot mai mult resursele și își pun în valoare propriile resurse de producție energetică, este realmente o crimă să închizi minele, este un act antinațional. În fața unei astfel de situații, ALDE lansează astăzi (vineri, 18 noiembrie 2016, n.n.) un proiect politic dedicat Văii Jiului, dar cu efrecte economice pentru tot județul Hunedoara. Intitulat ZEIS (Zonă Economică de Interes Strategic), proiectul nostru își propune să repună în valoare resursele minerale și energetice din această zonă, prin investiții în retehnologizare și creșterea rolului sectorului termoenergetic în asigurarea stabilității Sistemului Energetic Național”, a declarat candidatul ALDE Hunedoara la Senat, Alin Bena.

 

„Plătim pompierul și când nu ne arde casa!”

 

Pentru a fi mai bine înțeles demersul ALDE, Alin Bena a folosit o comparație sugestivă: „Statul plătește pompierii pentru ca aceștia să intervină atunci când apare focul, pentru a elimina pericolul. Nu plătim pompierul atunci când ne arde casa, îl plătim ca să intervină tocmai ca să nu ne ardă casa. Tot așa trebuie să fie și cu minerii și mineritul.”.

Pentru ALDE și Alin Bena, este evident faptul că statul trebuie să asigure, în județul Hunedoara, dar nu numai, existența industriei energetice bazate pe cărbune, o industrie care reprezintă o parte importantă din producția națională de energie, cu atât mai mult cu cât istoria recentă ne-a demonstrat că aceasta devine vitală în situații speciale: chiar când e secetă sau când nu bate vântul, românii nu trebuie să rămână în frig și întuneric, iar industria trebuie să funcționeze.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *