PROIECTE EUROPENE. Winkler: „Susţin finanțările suplimentare pentru ocuparea profesională a tinerilor”

Parlamentarii europeni au dezbătut propunerea Comisiei Europene de creștere a finanțării cu un miliard de euro a YEI pentru anul în curs, poziția Comisiei fiind susținută de comisarul pentru afaceri sociale și mobilitate, Marianne Thyssen

winkler

Majorarea de un miliard de euro dezbătută în PE se traduce, în ceea ce privește România, printr-o majorare de la 1,5 milioane euro la 31,8 milioane euro a alocărilor YEI pentru anul 2015. Accesul la sumele majorate este condiționat de adoptarea Programului Operațional pentru Capitalul Uman și de pregătirea operativă  a ghidurilor pentru solicitanți și a întregului cadru administrativ al proiectelor destinate tinerilor. România este unul dintre cele 20 de state membre beneficiare de alocații YEI în anul 2015, iar în opinia deputatului european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, aceasta trebuie să facă toate eforturile pentru a asigura o mobilizare rapidă în vederea demarării proiectelor.

Tineri fără ocupaţie, peste media europeană

Procentajul NEET (Not in Education, Employment or Training), adică al tinerilor  cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu nici sunt pe băncile școlii, nici nu au un loc de muncă și nici nu urmează un curs de calificare profesională, era, în 2013, în România, de 17,2%, sensibil mai ridicat decât media europeană de 13%. Principalele măsuri ce vor fi finanțate în țara noastră prin YEI includ orientare și consiliere profesională, training vocațional, asistență personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, stagii de ucenicie și sprijin pentru înființarea de firme noi.

Populiştii UE cu „soluţii false la probleme reale”

„Criza economică prelungită și spectrul stagnării și recesiunii care amenință zona euro, dar și întreaga UE, creează o presiune imensă asupra stabilirii priorităților pe care Uniunea, dar și statele membre, trebuie să le ia în considerare. Multe dintre măsuri sunt urgente, dar nimic nu poate fi mai urgent decât a interveni prin măsuri concrete în favoarea celor 7 milioane de tineri europeni care astăzi nu au un loc de muncă și nici nu sunt cuprinși în vreo formă de educație sau învățământ profesional. Propunerea de a majora pre-finanțarea Inițiativei privind Ocuparea Forței de Muncă în rândul tinerilor cu un miliard de euro pentru 2015 este salutară și justificată. Susțin aprobarea acestei inițiative în PE și conștientizarea faptului că eficiența acestei măsuri depinde în egală măsură de acțiunea la nivel european, de implementarea la nivelul statelor membre și de o atitudine pro-activă a tinerilor înșiși. E datoria noastră să le atragem atenția asupra noilor posibilități, să-i informăm despre programele care le sunt destinate și să îi mobilizăm pentru participarea la aceste programe. E dezamăgitor faptul că dezbaterea din PE a fost o nouă ocazie pentru eurosceptici și populiști să ceară limitarea mobilității în UE, propunând astfel soluții false la probleme reale”, a afirmat Winkler. (Raluca Cetean)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!