PROIECTE EUROPENE. Winkler: „Susţin finanțările suplimentare pentru ocuparea profesională a tinerilor”

Parlamentarii europeni au dezbătut propunerea Comisiei Europene de creștere a finanțării cu un miliard de euro a YEI pentru anul în curs, poziția Comisiei fiind susținută de comisarul pentru afaceri sociale și mobilitate, Marianne Thyssen

winkler

Majorarea de un miliard de euro dezbătută în PE se traduce, în ceea ce privește România, printr-o majorare de la 1,5 milioane euro la 31,8 milioane euro a alocărilor YEI pentru anul 2015. Accesul la sumele majorate este condiționat de adoptarea Programului Operațional pentru Capitalul Uman și de pregătirea operativă  a ghidurilor pentru solicitanți și a întregului cadru administrativ al proiectelor destinate tinerilor. România este unul dintre cele 20 de state membre beneficiare de alocații YEI în anul 2015, iar în opinia deputatului european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, aceasta trebuie să facă toate eforturile pentru a asigura o mobilizare rapidă în vederea demarării proiectelor.

Tineri fără ocupaţie, peste media europeană

Procentajul NEET (Not in Education, Employment or Training), adică al tinerilor  cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu nici sunt pe băncile școlii, nici nu au un loc de muncă și nici nu urmează un curs de calificare profesională, era, în 2013, în România, de 17,2%, sensibil mai ridicat decât media europeană de 13%. Principalele măsuri ce vor fi finanțate în țara noastră prin YEI includ orientare și consiliere profesională, training vocațional, asistență personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, stagii de ucenicie și sprijin pentru înființarea de firme noi.

Populiştii UE cu „soluţii false la probleme reale”

„Criza economică prelungită și spectrul stagnării și recesiunii care amenință zona euro, dar și întreaga UE, creează o presiune imensă asupra stabilirii priorităților pe care Uniunea, dar și statele membre, trebuie să le ia în considerare. Multe dintre măsuri sunt urgente, dar nimic nu poate fi mai urgent decât a interveni prin măsuri concrete în favoarea celor 7 milioane de tineri europeni care astăzi nu au un loc de muncă și nici nu sunt cuprinși în vreo formă de educație sau învățământ profesional. Propunerea de a majora pre-finanțarea Inițiativei privind Ocuparea Forței de Muncă în rândul tinerilor cu un miliard de euro pentru 2015 este salutară și justificată. Susțin aprobarea acestei inițiative în PE și conștientizarea faptului că eficiența acestei măsuri depinde în egală măsură de acțiunea la nivel european, de implementarea la nivelul statelor membre și de o atitudine pro-activă a tinerilor înșiși. E datoria noastră să le atragem atenția asupra noilor posibilități, să-i informăm despre programele care le sunt destinate și să îi mobilizăm pentru participarea la aceste programe. E dezamăgitor faptul că dezbaterea din PE a fost o nouă ocazie pentru eurosceptici și populiști să ceară limitarea mobilității în UE, propunând astfel soluții false la probleme reale”, a afirmat Winkler. (Raluca Cetean)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia