PRIMARUL PETRU MĂRGINEAN A DAT ÎN ORBUL GĂINILOR. „Muşuroaiele de cârtiţă”, zonă cu teren minat pe străzile Devei

Limitatoarele de viteză (module semisferice) plantate pe principalele artere de circulaţie, provoacă indignare şi înjurături, deranjează în mod vădit intervenţiile serviciului de Ambulanţă şi sunt bombe cu ceas pentru motociclişti. Există o dezbatere publică pe tema lor de câteva luni, însă vocea străzii nu suie la urechile surde ale dregătorilor urbei. Primarul Petru Mărginean a mai cumpărat 500 de „muşuroaie” anul acesta, deşi cele 300 de anul trecut au fost îndeajuns de contestate. Culmea, cele multe de anul acesta sunt mai scumpe ca cele dintâi

„Ţâţele lui Petre” îmbogăţesc repertorul de înjurături al şoferilor
„Ţâţele lui Petre” îmbogăţesc repertorul de înjurături al şoferilor

Dispozitivele de limitare a vitezei de tipul modulelor semisferice au provocat unele reacţii încă din luna noiembrie a anului trecut. Pe atunci, Melania Iscru, purtător de cuvânt la Primăria Deva, oferea câteva explicaţii. (Primarul Petru Mărginean iese la declaraţii publice doar pe subiecte „de bine”, când se laudă.) Iscru dădea asigurări că limitatoarele semisferice „vor fi montate strict în zona şcolilor”. De atunci au trecut câteva luni şi „muşuroaiele de cârtiţă” au apărut şi pe principalele artere de circulaţie. Deocamdată nu ni s-a oferit o explicaţie oficială pentru că „miliţienii” de la circulaţie răspund numai pe bază de comandă scrisă, când nu le convine întrebarea. În aceste condiţii, ne putem imagina că dregătorii târgului au cumpărat „muşuroaie” în surplus şi le-au plantat pe unde au putut să nu rămână cu ele pe stoc.

Afacerea „limitatorul”

Spre deosebire ce celelalte tipuri de dispozitive de limitare a vitezei, modulele semisferice sunt mult mai incomode. Un limitator „cocoaşă de cămilă” obligă şoferul să reducă viteza până la 50 de kilometri pe oră. „Muşuroaiele de cârtiţă” sunt astfel concepute încât să nu poţi depăşi 30 de kilometri la oră. Pe străduţele de cartier ele sunt eficiente, dar pe arterele principale de circulaţie se transformă în teren minat.

limitatoare pretModulele semisferice se vând pe piaţa virtuală cu 30 lei bucata, iar la magazinele de profil se comercializează cu preţuri între 48 şi 60 de lei. Există şi oferte extravagante care pot merge până la 200 lei bucata, TVA inclus. Afacerea cu astfel de limitatoare a luat amploare, în ultimele luni, la nivel naţional. A devenit o modă, cum (în trecut) se făceau pe scară largă inginerii financiare cu pavele. Există deja primării în care procurorii DNA mută facturile din arhiva publică în dosarele lor.

Gheşeftul cu „muşuroaie” de la Primăria Deva

limitatoare petre_margineanÎn 2014, Primăria Deva a cumpărat 300 de bucăţi limitatoare tip modul semisferic cu 70.000 lei, iar în anul 2015 au mai fost achiziţionate 500 de bucăţi contra sumei de 120.000 lei. După cum se poate observa anul trecut edilul Devei a cumpărat limitatoare la 233 lei bucata. Apoi, anul acesta, a luat aproape de două ori mai multe cu un preţ majorat la 240 lei bucata, în condiţiile în care orice comerciant oferă un discount de volum (preţ mai mic), dacă muşteriul îi ia mai multă marfă din prăvălie. Pe de altă parte, primarul Petru Mărginean s-a încăpăţânat să continue cumpărarea de „muşuroaie”, chiar dacă ele erau îndelung contestate încă după ce le-a achiziţionat pe cele dintâi.

„Viaţa are prioritate!” Pe bune?

limitatoare 4Viaţa cea mai grea o au şoferii de pe ambulanţe. Pentru ei fiecare secundă e cât o viaţă. Cu toate acestea, sunt obligaţi să piardă secunde preţioase din cauza limitatoarelor. Este extrem de periculos să treacă în viteză peste „muşuroaie”, atunci când pacientul a suferit un atac vascular cerebral – să zicem, şi orice zdruncinătură îl poate trimite direct în mormânt. „În principiu noi trebuie să respectăm toate prevederile legale. Da, într-adevăr, acele limitatoare ne deranjează. Noi trebuie să circulăm în aşa fel încât să avem grijă, foarte mult, de pacienţi. Atunci când mergem pe străduţe nu circulăm cu viteză foarte mare. E adevărat că pe principalele artere de circulaţie, ambulanţele circulă cu viteză mare şi nu ne este foarte comod să ducem pacienţii în siguranţă”, ne-a declarat Valeria Filimon, şeful serviciului Ambulanţa. Ar mai fi de menţionat şi faptul că, înainte de a monta limitatoarele, nimeni nu s-a gândit să-i întrebe de „sănătate” şi pe cei de la Ambulanţa. Nici specialiştii de la Poliţia Rutieră (care au trecut prin mii de momente tragice alături de echipele medicale ale Ambulanţei), nici primarul Petru Mărginean („părintele” SMURD Hunedoara, cel care pretinde că înţelege cât de preţios e timpul pentru Salvital) nu au cerut un punct de vedere şi de la Serviciul de Ambulanţă.

Bancurile cu miliţieni sunt rupte din IPJ Hunedoara

limitatoare 5Nu am putut afla cu ce argumente au venit poliţiştii de la Circulaţie în favoarea limitatoarelor semisferice, atunci când au avizat montarea lor pe arterele principale de circulaţie. Dan Micu, şeful Poliţiei Rutiere, este în concediu, iar locţiitorul său (căruia i-a pasat telefonul de serviciu) ne-a dat un sfat rupt din bancurile cu miliţieni: „Puteţi afla, eventual numai dacă-l sunaţi pe dânsul (pe Dan Micu, n.red.). Dânsul ştie cel mai bine”, spune locţiitorul. I-am reamintit că asta fac, că noi tocmai discutam prin telefonul lui Dan Micu. „Atunci, încercaţi să reveniţi mâine cu un telefon, să mă consult cu dânsul”, a venit replica locţiitorului.  A doua zi, locţiitorul a transmis că putem obţine informaţia dorită doar prin purtătorul de cuvânt. (Care purtător este, şi el, în concediu şi a lăsat telefonul pe mâna unui locţiitor.) Improvizatul purtător de cuvânt a promis să obţină punctul de vedere al celor de la Circulaţie, după care a revenit, spunând că informaţia se dă pe bază de solicitare scrisă. Adică, s-o lăsăm baltă încă odată. Cam 10 până la 30 de zile.

Depinde de unde priveşti…

limitatoare 3Între două păsuiri, „miliţienii” au reuşit să spună ceva despre „riscul accidentelor în zonele marcate cu trecere de pietoni” şi că pe acolo pe unde au fost amplasate „muşuroaiele de cârtiţă” se întâmplă frecvent tragedii. Fără să prezinte statistici. Pentru că în dările de seamă ale Poliţiei a scăzut numărul accidentelor rutiere. Şi anul trecut în zonele „cu risc crescut” la accidente nu erau „muşuroaie de cârtiţă”.

LA GEOAGIU

limitatoare caseta

„Muşuroaiele” apără şoferii de gropi

Limitatoare de viteză (tipul modulelor semisferice) au fost amplasate şi în oraşul Geoagiu, pe tronsonul de drum judeţean din intravilanul localităţii, drum aflat în administrarea Primăriei. Acolo, investiţia este inutilă şi aberantă pentru că primarul Ioan Vălean a fost îndeajuns de „grijuliu” să lase asfaltul ticsit de caverne. Gropile lui Vălean sunt de o mie de ori mai vigilente comparativ cu toate dispozitivele de limitare a vitezei de pe raza întregului judeţ. La Geoagiu, putem spune, „muşuroaiele de cârtiţă” îi apără pe şoferi de gropile din asfalt.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “PRIMARUL PETRU MĂRGINEAN A DAT ÎN ORBUL GĂINILOR. „Muşuroaiele de cârtiţă”, zonă cu teren minat pe străzile Devei

 1. Iulia

  Nu ii intereseaza nici de siguranta pietonilor, nici de siguranta biciclistilor sau a motociclistilor si nici de geometria si costurile reparatilor unei masini care trece constant peste acele denivelari. Voi ati vazut cum fac rotile la o masina, de exemplu, cand treci peste alea cu 20 km/h? Efectiv se misca din toate articulatiile, in sens orizontal… Sa nu mai zic de un motociclist sau biciclist, daca trece peste ele cand sunt putin umede…
  Singurul interes al lor este sa isi bage baniii frumos in buzunar si sa ignore tot ce au cetatenii, care se presupune ca ar trebui sa ii reprezinte, de spus..

  Răspuns
 2. edwin

  Sa le bage in c…r primarul asta care le-a montat, sa circule zilnic in Deva sa vada cum este sau mai ales seara cind nu stii unde sunt si te orbeste unul din fata chiar daca circuli cu 50km/ora in oras si nu le vezi iti sar toti dintii din gura nici cu 10 km/ora nu poti sa treci peste ele. Pe B-dul 22 Decembrie sunt 2 rinduri si la biserica imediat dupa giratoriu unde se face o coada sa treci peste ele ca mare lucru sa nu se loveasca 2 masini care intra in giratoriu si mai incolo spre Dacia Service sunt o gramada , nu avea unde sa le puna si le-a aruncat acolo pe drum

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”