Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG

Câteva imagini apocaliptice cu câini care se sfâşie şi se mănâncă unii pe alţii într-un aşa-zis „lagăr al morţii” din Sântuhalm (Deva, judeţul Hunedoara) au provocat o isterie devastatoare în spaţiul public, miercuri, 23 ianuarie 2020. În câteva ore, primarul Devei – Florin Oancea, a fost demonizat, crucificat în sute de blesteme şi terfelit în cele mai grosolane invective. Contactată de noi, autoarea postării – o activistă a ONG-lui „Salvaţi-l pe Lăbuş” – recunoaşte că pozele au fost făcute în urmă cu trei ani şi că primarul n-are nicio legătură cu atrocităţile prezentate. Prea târziu. Minciuna s-a propagat ca o molimă prin toate cotloanele netului cu peste 990 de distribuiri pe care adevărul nu le mai poate şterge.

 

Adăpostul pentru câini de la Sântuhalm este pustiu de cel puţin şapte luni. Serviciul de ocrotire a animalelor fără stăpân, aflat sub „patronajul” Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost desfiinţat după un control al Curţii de Conturi care a stabilit că asocierea administraţiei judeţene cu primăriile pentru finanţarea acestui serviciu ar fi nelegală. Peste tot în judeţ au reapărut haitele de câini liberi pe străzi. Autorităţile caută soluţii pentru a reorganiza activitatea, dar vechile adăposturi sunt goale. Cu toate acestea, o postare pe facebook cu câini care să sfâşie între ei din cauza foametei a declanşat o isterie cumplită.

Postarea mincinoasă

Autoarea postării este Terezia Dinu, o persoană de 65 de ani care activează voluntar la Asociaţia „Salvaţi-l pe Lăbuş”. Femeia se îngrijeşte de câinii care sunt cazaţi gard în gard cu adăpostul pustiu. „Sânt consternată şi revoltată de iniţiativa primarului Devei de a redeschide lagărul morţii şi furtul de bani publici la ruina de adăpost public Sântuhalm. Același manager care a făcut un deficit de patru miliarde lei constatat de curtea de conturi. Ca să aibă idee lumea de ce se întâmplă acolo, cu mii de scuze iubitorilor de animale, urmăriţi câteva imagini”, a scris Terezia Dinu pe pagina sa de facebook. Textul este însoţit de imagini înfiorătoare ca şi cum asta S-AR ÎNTÂMPLA CHIAR ACUM, deşi femeia ştia foarte bine că în adăpostul public nu mai există nici un câine.

Reacţia pimarului Oancea

A urmat un puhoi de înjurături, blesteme şi ameninţări pe adresă primarului Florin Oancea. „Sunt revoltat! Pentru că sunt manipulări, intoxicări şi minciuni ordinare. Vă mărturisesc că în cei doi ani de primar nu am putut să-mi imaginez că cineva poate să meargă cu gândul atât de malefic. Ce om normal din ţara asta poate să fie de acord cu astfel de atrocităţi? Cine ar fi acceptat astfel de lucruri din poziţia mea, eu Forin Oancea, primarul Devei, să le tolerez şi să le perpetuez?”, a spus primarul Devei la finalul unei conferinţe de presă în care a încercat să demonteze minciunile lansate de „iubitoarea de câini”. Primarul Florin Oancea crede că manipularea diabolică s-a produs cu poze furate de pe site german, însă lucrurile stau puţin diferit.

Se simte şi mirosul banilor

Stând de vorbă lângă adăpostul public – pustiu, de câteva luni –  Terezia Dinu ne spune că pozele au fost făcute în urmă cu trei ani. „Aşa s-a întâmplat pe vremea lui Oprean (fostul şef la Serviciului „patronat” de Consiliul Judeţean). Eu nu am spus că e de vină domnul primar. Doamna Monica (soţia primarului Florin Oancea, n.red.) şi fiica dânsei au fost de mai multe ori la noi şi au adus mâncare pentru câinii din adăpostul nostru. Eu am vrut să arăt ce s-a întâmplat pe vremea lui Oprean”, spune Terezia Dinu. Imaginile aduse acum în actualitate au fost publicate cu mai mult timp în urmă şi pe un site din Germania pentru că Asociaţia „Salvaţi-l pe Lăbuş” are legături cu ONG-uri germane de la care primeşte periodic ajutor de hrană pentru câini. La un moment-dat, nemţii promiseseră să investească un milion de euro la Sântuhalm, cu condiţia ca Primăria Deva să cedeze gratuit terenul pe care este construit adăpostul. Povestea a rămas în aer întrucât nu sunt întrunite condiţiile legale pentru o astfel de tranzacţie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic