Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu

Romii care stau cu chirie în fosta fermă de porci de pe Grigorescu vor fi relocaţi pe strada Depozitelor, acolo unde administraţia locală urmează să le construiască locuinţe modulare. Deocamdată, Primăria Deva a început procedurile de negociere cu Ştefan Hărăguş pentru cumpărarea terenului, iar preţul pleacă de la aproape 150.000 de euro

 

 

Repetatele conflicte provocate de romii adăpostiţi în fosta fermă au dus la o soluţie de relocare a comunităţii. Direcţia de Asistenţă Socială Deva a solicitat Primăriei să cumpere un teren „în vederea construirii şi ulterior relocării chiriaşilor din imobilul situat în Deva, strada Nicolae Grigorescu, nr.45B”, după cum se arată în actele care însoţesc proiectul.

„Nimeni nu-i vrea! Bun. Cine e nemulţumit, reprezentant al unei firme – oricine o fi, să fie, dom’le, primarul Devei pentru o zi. Pentru că trebuie să-şi asume nişte responsabilităţi. Ai posibilitatea legală ca 400-500 de suflete să le duci pe Mureş sau pe lângă Mureş? Dumneavoastră aţi face lucrul acesta? O dată – nu-ţi permite legea şi, a doua – e un Dumnezeu deasupra! Deci trebuie să găsim soluţii pentru a-i integra. Nu putem să-i lăsăm aşa: zece într-o parte, 20 în cealaltă parte” (Florin OANCEA, primar Deva)

Cine vinde şi cam cu cât

În 26 august 2019, Primăria a înregistrat oficial oferta depusă de Ştefan Hărăguş, proprietar a două parcele de teren pe strada Depozitelor. Hărăguş este dispus să vândă Primăriei, iar oferta sa a fost considerată a fi „oportună pentru cele solicitate de către Direcţia de Asistență Socială Deva”. Conform legii, a fost angajat un evaluator, firma Quantum Evaluări S.R.L. „Concluzia evaluatorului asupra valorii de achiziţionare a acestor imobile teren constă în abordarea prin valoarea de piaţă, determinând în acest sens o valoare de 13 euro/ mp., respectiv, preţul de pornire al negocierii pentru imobilul teren în suprafaţă măsurată de 10.539 mp este de 647.728 lei, echivalentul a 137.007 euro şi pentru imobilul teren în suprafaţă măsurată de 710 mp este de 43.637 lei, echivalentul a 9.230 euro. Cursul de referinţă BNR valabil la data de 29.08.2019, data întocmirii rapoartelor de evaluare este de 4.7277 lei/euro”, se arată în anexele proiectului de hotărâre supus dezbaterii în şedinţa Consiliului Local Deva din 10 septembrie 2019. Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi, iar consilierii au aprobat componenţa comisiei care va negocia pentru Deva cu Ştefan Hărăguş.

Romii vor avea locuinţe cu două camere

Firmele de pe Depozitelor se tem că viitorii vecini vor ieşi la furat prin curţile lor, dar primarul Devei susţină că terenul de pe Depozitelor e cea mai bună soluţie. „Am convenit că îi vom muta în locuinţe modulare, cu două camere, condiţii civilizate. Faţă de ce condiţii au acum, diferenţa va fi majoră. În egală măsură, v-am spus şi aţi venit cu mine în cartierul Grigorescu: e vorba de câteva mii de oameni din una dintre cele mai vechi şi liniştite zone ale Devei. Trebuie să înţelegem că nu putem să-i izolăm pe romi, dar în egală măsură nici nu putem să-i lăsăm să-şi facă de cap. Au fost câteva semi-conflicte care puteau să degenereze şi nu-mi pot permite ca într-un cartier din Deva să iasă lumea la bătaie şi să îşi facă fiecare singur dreptate”, a explicat Oancea motivul relocării romilor din Grigorescu pe strada Depozitelor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie