Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua

Administraţia locală este obligată să deţină în proprietate o flota de minim 12 autobuze pentru a derula proiectul european de achiziţionare a autobuzelor electrice, nepoluante. În aceste condiţii, Primăria Deva renunţă la contractul de închiriere şi cumpără autobuze, altfel pierde o finanţare europeană de 20 milioane de euro

Proiectul de achiziţie a fost pe masa aleşilor locali în şedinţa de marţi, 10 septembrie 2019. Suma estimată pentru achiziţia celor 12 autobuze este de 2.100.000 lei cu TVA, rezultând un preţ estimativ de 175.000 lei cu TVA pe autobuz.

Scurtă aducere aminte

Transportul public de persoane este realizat în Deva de o firmă patronată de Primărie, începând din luna septembrie a anului 2018, atunci când administraţia locală a trecut printr-o criză provocată de firma care şi-a retras maşinile de pe trasee. Toată lumea este de acord cu faptul că serviciul este mult mai bun acum, comparativ cu cel practicat anterior de firmele private, iar autobuzele actuale sunt net superioare microbuzelor deşelate de pe vremuri. Unanimitatea dispare, însă, atunci când intră în discuţie paşii care au dus la ceea ce avem azi. Fostul viceprimar PSRo Răzvan Mareş susţine că autobuzele trebuiau cumpărate de la bun început de Primărie, nu închiriate. „V-am spus încă de acum opt-nouă luni: achiziţionaţi-le nu le închiriaţi în leasing pentru că nu vă încadraţi în indicatorii ceruţi de comunitatea europeană sau de programele europene. Nu pe ultima sută de metri”, a declarat Mareş în timpul dezbaterii proiectului în Consiliul Local. În opina sa, această mişcare intermediară cu închirierea a provocat costuri suplimentare pentru bugetul municipalităţii.

„Pe cetăţean nu-l interesează care sunt problemele mele sau ale celor din primărie. Pe cetăţean îl interesează să aibă servicii de calitate. Au fost câteva discuţii în contradictoriu. Vreau să vă spun un lucru: eu nu acţionez de unul singur. Reprezint devenii pentru că ei m-au votat. Împreună cu executivul suntem o echipă. Toate proiectele trebuie votate de consiliul local. Noi trebuie să implementăm proiectele şi lucrul acesta l-am reuşit. Că mai sunt mici sincope (aluzie la discuţiile populist-politicianiste din Consiliu), trecem peste ele”
Florin Nicolae Oancea
Primar Deva

Politică şi administraţie

Executivul Primăriei Deva consideră afirmaţiile fostului vice ca fiind populiste, în sensul că acesta ştie (ştia şi atunci) că nimeni nu s-a oferit să vândă autobuze. „În anul 2018, în urma demarării procedurilor de achiziţie a acestor mijloace de transport necesare desfăşurării serviciului de transport public local de persoane efectuat prin curse regulate în municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare, pentru lotul de 12 autobuze nu a fost înaintată nicio oferta, anulându-se în acest sens procedura”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Mai mult, în septembrie 2018, a fost vorba de o situaţie de criză provocată de transportatorul care şi-a retras maşinile exact odată cu începerea anului şcolar pentru a pune în dificultate Primăria. Primarul Florin Oancea s-a salvat in extremis cu ajutorul Primăriei Timişoara. Apoi, bugetul pentru anul 2019 a fost aprobat foarte târziu – în aprilie -, astfel că administraţia locală nu avea bani să cumpere autobuze anul acesta înainte de aprobarea creditului. La finalul dezbaterilor, proiectul a trecut cu 12 voturi pentru şi 4 împotrivă.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic