Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua

Administraţia locală este obligată să deţină în proprietate o flota de minim 12 autobuze pentru a derula proiectul european de achiziţionare a autobuzelor electrice, nepoluante. În aceste condiţii, Primăria Deva renunţă la contractul de închiriere şi cumpără autobuze, altfel pierde o finanţare europeană de 20 milioane de euro

Proiectul de achiziţie a fost pe masa aleşilor locali în şedinţa de marţi, 10 septembrie 2019. Suma estimată pentru achiziţia celor 12 autobuze este de 2.100.000 lei cu TVA, rezultând un preţ estimativ de 175.000 lei cu TVA pe autobuz.

Scurtă aducere aminte

Transportul public de persoane este realizat în Deva de o firmă patronată de Primărie, începând din luna septembrie a anului 2018, atunci când administraţia locală a trecut printr-o criză provocată de firma care şi-a retras maşinile de pe trasee. Toată lumea este de acord cu faptul că serviciul este mult mai bun acum, comparativ cu cel practicat anterior de firmele private, iar autobuzele actuale sunt net superioare microbuzelor deşelate de pe vremuri. Unanimitatea dispare, însă, atunci când intră în discuţie paşii care au dus la ceea ce avem azi. Fostul viceprimar PSRo Răzvan Mareş susţine că autobuzele trebuiau cumpărate de la bun început de Primărie, nu închiriate. „V-am spus încă de acum opt-nouă luni: achiziţionaţi-le nu le închiriaţi în leasing pentru că nu vă încadraţi în indicatorii ceruţi de comunitatea europeană sau de programele europene. Nu pe ultima sută de metri”, a declarat Mareş în timpul dezbaterii proiectului în Consiliul Local. În opina sa, această mişcare intermediară cu închirierea a provocat costuri suplimentare pentru bugetul municipalităţii.

„Pe cetăţean nu-l interesează care sunt problemele mele sau ale celor din primărie. Pe cetăţean îl interesează să aibă servicii de calitate. Au fost câteva discuţii în contradictoriu. Vreau să vă spun un lucru: eu nu acţionez de unul singur. Reprezint devenii pentru că ei m-au votat. Împreună cu executivul suntem o echipă. Toate proiectele trebuie votate de consiliul local. Noi trebuie să implementăm proiectele şi lucrul acesta l-am reuşit. Că mai sunt mici sincope (aluzie la discuţiile populist-politicianiste din Consiliu), trecem peste ele”
Florin Nicolae Oancea
Primar Deva

Politică şi administraţie

Executivul Primăriei Deva consideră afirmaţiile fostului vice ca fiind populiste, în sensul că acesta ştie (ştia şi atunci) că nimeni nu s-a oferit să vândă autobuze. „În anul 2018, în urma demarării procedurilor de achiziţie a acestor mijloace de transport necesare desfăşurării serviciului de transport public local de persoane efectuat prin curse regulate în municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare, pentru lotul de 12 autobuze nu a fost înaintată nicio oferta, anulându-se în acest sens procedura”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Mai mult, în septembrie 2018, a fost vorba de o situaţie de criză provocată de transportatorul care şi-a retras maşinile exact odată cu începerea anului şcolar pentru a pune în dificultate Primăria. Primarul Florin Oancea s-a salvat in extremis cu ajutorul Primăriei Timişoara. Apoi, bugetul pentru anul 2019 a fost aprobat foarte târziu – în aprilie -, astfel că administraţia locală nu avea bani să cumpere autobuze anul acesta înainte de aprobarea creditului. La finalul dezbaterilor, proiectul a trecut cu 12 voturi pentru şi 4 împotrivă.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara