POLITICĂ EXCLUSIV PENTRU CIOLAN. Visul uselist continuă, spre disperarea românilor

124

Nu că nu vor înțelege alegătorii ce votează, dar nici măcar partidele nu vor ști de capul lor până în iunie.

A-nțărcat bălaia pentru speranța românului că politica românească ar putea ieși din casa de nebuni în care locuiește de un sfert de secol! Nici nu au trecut trei luni de când liderii partidelor politice ieșeau ușor speriați în public, promițând împrospătări, curățiri, norme morale, în perspectiva alegerilor din acest an și, iată, revin în fața cetățenilor propunând o mocirlă și mai adâncă decât până acum, cu combinații încă mai slinoase, cu „frății ciolănești” încă mai dominate de aceleași fețe de care ne-am săturat până peste cap. Ce vom vota anul acesta? Nici noi nu știm, nici partidele nu știu, nici Dumnezeu nu cred că are habar.

PSD, joc năuc la trei capete

Pilda cu alergatul după doi iepuri nu pare să dea emoții liderilor PSD, care inventează, în cinstea alegerilor 2016, jocul la trei capete. Pentru un partid de calibrul PSD, jocul pregătit pentru alegerile locale (cel puțin) este ușor jenant. Pe de-o parte, PSD, după ce a dat cu boneta de beton că rade tot cu forțe proprii la alegeri, a muiat boneta în zeamă UNPR și a mai dat o dată cu ea, anunțând că nu are adversar în așa combinație măiastră (cu un partid cu imaginea cam pulbere). Betonul tot beton, astfel încât cel mai mare partid politic din România (cel puțin teoretic) a mai pus de-o muiere de bonetă în degetarul ALDE (declarată pur sânge liberal, dar cu iubire pătimașă de social-democrație – cum o fi și asta?).

În sumă, demonstrând fiori reci pe șira spinării în perspectiva alegerilor 2016, social-democrații și-au tras zdrăngănele golașe, probabil în ideea că românul va vota cu ei derutat de „gălăgia tripartită”.

Mai năucitor este faptul că, din declarații, combinația politică este PSD-UNPR, pe-o dungă, PSD-ALDE, pe altă dungă, UNPR și ALDE fără dungă comună. Nu ne trebuie multă minte să observăm viscerele bolnave ale acestui pântec politic cu tripleți: combinațiile de liste și candidați, în condițiile existenței celor două perechi (dungi) greu de asortat vor fi croieli făcute în dușmănie și fără încredere; fiecare dintre formațiuni aduce prejudicii de imagine celorlalte, indiferent cum le-ai combina; în curentul de opinie publică oarecum așezat în ultimul an, propunerea acestui joc PSD în stil (pseudo)USL este cumva sinucigașă.

PNL, găleata cu multă demagogie

În cealaltă „emisferă” politică românească, se arată, ca un puzzle imposibil, ceea ce se dorește a fi „uriașul” PNL – în fapt, un monstru șchiop de stânga-centru-dreapta „reformat” prin înghesuirea veleitarilor care nu și-au găsit oxigen în zona extinsă PSD printre dinozauri politici liberali și democrați (sau invers) care și-au halit de mult credibilitatea. Evident, când a apărut informația privind cooptarea, sub formă de neg pe bărbie, a PSRO-ului lui Mircea Geoană – pre sau post-alegeri (de parcă ar avea vreo importanță în peisajul politic românesc) – la marele vălău liberal, a fost distracție mare în lumea politică – amuzante fiind mai ales explicațiile liderului de „stânga modernă” Mircea Geoană. În fine…
Așadar, PNL (varianta nouă și dodoloață) se arată cam a găleată cu multă demagogie – după ce a trâmbițat un decalog moral pe care l-a strivit cu bocancii imediat după trâmbițare, după ce intenționează să siluiască electoratul ținând cu dinții de candidați foști activiști PCR, traseiști sau cu bube legate de lege cât roata carului. Colac peste pupăză, pentru a deruta definitiv – și a scârbi, spunem noi – electoratul de dreapta, care nu prea mai are spre ce privi, PNL nu face altceva în ultima vreme decât un război abstract de gherilă, propunând sau boicotând proiecte de legi, propunând sau boicotând teme publice. Noi am înțeles că acest joc încearcă, în fapt, să ascundă sub preș marea demagogie a „voinței de schimbare politică” care, caragialește, nu schimbă nimic, ba dimpotrivă.

Hunedoara tehuită politic

Coborând între oile noastre politice, în județul Hunedoara, ne cuprinde amețeala definitiv. Dacă nu ar fi, prin mediul rural, câțiva primari care vor rămâne la locul lor, meritând, în ciuda mocirlei politice, runda de alegeri din luna iunie ar deveni o cvasi-apocalipsă politică locală.
Oricum ai analiza situația pre-electorală hunedoreană, în acest moment, tot tehuie rămâne. Fără să mai vorbim despre calitatea unor candidați hunedoreni vârâți cu sila în fața electoratului. Dacă ar fi să luăm, de exemplu, municipiul reședință de județ, Deva, cred că este edificator în privința disprețului politicienilor față de cetățeni.
Principalii combatanți anunțați pentru fotoliul de primar în Deva sunt, deocamdată, Petru Mărginean și Mircia Muntean: unul liberal de modă mai nouă, celălalt PSRO-ist de modă nu numai nouă, ci și ușor debilă, în condițiile în care Mircia stă departe de PSD și totuși perfect lipit de el, ca membru. Or, după amuzanta combinație stânga-centru-dreapta-stânga, adică PNL cu vipușcă în ac de păr PSRO-Geoană, Petru și Mircia ar trebui să devină o singură persoană candidat la Primăria Deva – știindu-se faptul că niciunul dintre ei nu ar renunța la candidatură, în ruptul capului. Cum va fi, vom vedea, dar nimic nu e oblu în poveștile astea. Și exemplele pot continua, dar ne vom ocupa cu altă ocazie de fiecare dintre ele.

Murdărie politică pe obrazul alegătorului

Suntem convinși că, cel puțin din ceea ce știm că se întâmplă în județul Hunedoara, combinațiile învârtite în funie murdară la București – fie ele cu pol PSD, fie ele cu pol PNL – vor crea o doză consistentă de haos în următoarele luni. Marii perdanți ai murdăriei politice aruncată în alegerile din acest an vor fi, ca de obicei și-o palmă în plus, cetățenii, cei care sunt umiliți prin lipsa de coloană vertebrală a politicienilor, politicieni care, fără rușine, ne arată că nicio metodă, cât ar fi de ticăloasă, nu este de lepădat, dacă îi urcă în căruța puterii pentru patru ani.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “POLITICĂ EXCLUSIV PENTRU CIOLAN. Visul uselist continuă, spre disperarea românilor

  1. Zona Zoster

    Nu stiu daca cei doi sunt debili,prcurorii care,i ancheteaza nemerniciile lui Mircia sigur sunt.Pentru un cetatean obisnuit,nemerniciile lui Mircia insemnau ceva temnita.Nemernicii sunt lipiti unii de altii ca siamezii.Vai de pancreasul romanilor care gandesc;SCARBA UCIDE!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *