PNL, PROIECT DE LEGE. Puşcărie la Fără Frecvenţă cu deţinuţi de week-end

Parlamentarii iau în dezbatere un proiect de lege prin care o parte dintre puşcăriaşi să stea după gratii doar în zilele de sâmbătă şi duminică. Iniţiativa aparţine senatorului PNL Alina Gorghiu, iar Carmen Hărău se află printre cei zece parlamentari care au semnat ca susţinători ai proiectului.

 

Proiectul se doreşte a fi o alternativă la executarea pedepselor privative de libertate şi o soluţie de stingere a sancţiunilor impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ca urmare a condiţiilor „inumane” din puşcăriile româneşti. „Prin această propunere legislativă se urmăreşte adoptarea unui set de măsuri de executare a pedepsei cu caracter judiciar pe care judecătorul să le poată aplica pentru înlocuirea pedepsei cu executare în regim de detenţie atunci când individualizează pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse sunt adecvate cadrului european în această materie şi au fost alese după analiza cadrului legislativ în domeniu al statelor membre ale UE, în special al Cehiei, Italiei, Olandei şi Belgiei’, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Corupţii nu pot face puşcărie la FF

Ca alternativă la puşcărie, liberalii propun executarea pedepsei la domiciliu prin supraveghere cu brăţara electronică, muncă în folosul comunităţii, şi „pârnaie” de week-end cu deţinuţi încarceraţi în zilele de sâmbătă şi duminică. Potrivit actului normativ, brăţara electronică ar putea fi aplicată aplica pentru pedepse de până la trei ani închisoare.

Corupţii, recidiviştii şi infractorii care au comis fapte penale cu violenţă nu pot purta brăţară, care nu poate înlocui măsura privativă de libertate. Executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică se poate realiza în regim deschis de detenţie, doar în centre de detenţie special înfiinţate în acest scop şi îi vizează doar pe cei condamnaţi la închisoare de până la patru ani. Sunt exceptate aceleaşi persoane ca şi la supraveghere cu brăţara electronică. Echivalarea muncii în folosul comunităţii se realizează prin raportul de două zile de muncă la o zi de detenţie. Munca se prestează la unitatea desemnată de judecător în regim de 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar. „Pentru aplicarea reglementării este necesar ca statul român să procedeze la redimensionarea sistemului de probaţiune, astfel încât acesta să ajungă la 5.000 de inspectori de probaţiune şi la implicarea comunităţilor locale în asigurarea condiţiilor pentru executarea măsurilor alternative”, se precizează în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara